İcra davası nasıl açılır?

İcra davası nasıl açılır?

İcra ve iflas hukukunu ilgilendiren konularda açılacak davalara kısaca icra davaları denmektedir. İcra mahkemeleri, kendi içerisinde icra hukuk mahkemeleri ve icra ceza mahkemeleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İtirazın iptali, taahhüdü ihlal gibi dava sebeplerine göre dava açılacak mahkeme belirlenir. İcra hukuk mahkemelerinde dava açma prosedürleri diğer hukuk mahkemelerindeki sistemle aynıdır. İcra mahkemelerinin diğer mahkemelerden farkı hiyerarşik olarak altında çalışan icra müdürlüklerinin bulunması ve bunların işleyişiyle ilgili sorunların mahkemeye yansıtılmasıdır. Bir nevi icra dairelerinin denetim ve itiraz mercii olarak görev yapmaktadırlar.

İcra Takibi

İcra takibi bir alacağa dayanılarak resmi makamlara başvuru ve bu alacağın resmi makamlarca tahsili talebidir. İcra ve iflas hukukuyla ilgili meselelerde ilk başvurulacak yerler icra müdürlükleri  ve iflas müdürlükleridir. Takip sürecinin işleyişindeki ihtilafların çözüm yeri ise icra mahkemeleridir.

İcra Davası

İcra mahkemelerinde birçok dava konusuna bakılmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Borca itiraz
  • İtirazın iptali
  • İmzaya itiraz
  • Kıymet takdirine itiraz
  • İpoteğin Kaldırılması
  • Taahhüdü ihlal
  • Yediemini suistimal

davaları gibi.

İcra Hukuku Davaları ve Avukat

İcra ve iflas hukuku, kapsamı oldukça geniş olan bir hukuk disiplinidir. Bu sebeple izlenmesi gereken yol ve yöntemleri iyi bir avukat sizlere anlatacaktır. Avukatlar, 4 yıllık üniversite eğitiminden ve yasal stajlarından sonra belli hukuk alanlarında uzmanlaşır ve belli bir konu etrafında müvekkil çevresi oluşturmayı amaç edinirler. Belirli alanlarda uzmanlaşmamış avukatlar her davaya bakabileceklerini iddia ederler; oysa bu pratikte mümkün olan bir durum değildir. Bir insanın her konuya vakıf olması, her konuda kendisine uzman demesi absürt bir durumdur. Bu bakımdan başvuracağınız avukatın davanız konusunda yetkin ve deneyimli olmasına dikkat etmelisiniz.

İcra Davası Dilekçesi

Dava dilekçesi bir davanın hangi kapsamda seyredeceğini, mahkemenin hangi taleplerle bağlı olduğunu gösteren belgedir. İyi bir dilekçenizin olması, sizi mahkeme nezdinde çok avantajlı bir duruma sokar. Dilekçenizi yazarken önemli hususları atlamamalı ve isteklerinizi net ve anlaşılır bir şekilde dile getirmelisiniz. Avukatınızın bulunması bu anlamda size büyük fayda sağlayacaktır ve isteklerinizi eksiksiz bir şekilde elde etmeniz açısından iyi bir adım atmış olacaksınız.

Dava Şartları

Dava şartları bir davanın olmazsa olmazıdır, dava şartlarına uyulmayan bir durumda mahkeme önüne gelen davaya bakamaz. Dava şartları davanın her aşamasında öne sürülebilir ve resen incelenir. Bu kapsamda görevli ve yetkili mahkemenin bilinmesi, usulüne uygun vekaletname düzenlenmesi, dava ve taraf ehliyetlerinin bulunması ve Hukuk Muhakemeleri Kanununda belirtilen diğer dava şartlarının da bulunması gerekmektedir.

Hukuk büromuz, sizlere en iyi avukatlık hizmetini sunmaya gayret eden köklü, saygın bir hukuk bürosudur. Hukuki uyuşmazlıklarınızda sizi alanında uzman avukata yönlendirmekte ve böylece hukuki sıkıntınızı işin ehline bırakmaktayız. Proaktif Hukuk Bürosu 14 yıllık deneyimiyle, altmıştan fazla çalışanıyla kurumsal ve profesyonel bir çizgide hareket eden bir büro olmakla beraber müvekkillerinin memnuniyetiyle her gün daha da güçlenmekte ve büyümektedir. Siz de icra davaları da dahil olmak üzere tüm hukuki alanlardaki problemlerinizi bizlere danışabilir ve bizleri vekil olarak tayin edebilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş