Tazminat Avukatı

Tazminat Avukatı

Tazminat Türleri

Hukukumuzda üç tür tazminat bulunmaktadır:

  1. Maddi tazminat
  2. Manevi tazminat
  3. Destekten yoksun kalma tazminatı

Maddi Tazminat

Maddi tazminat iş hukuku, trafik kazaları, sigorta hukuku ve tıbbi uygulamalar gibi durumlardan kaynaklanan maddi zararların giderilmesidir. Tazminat talebi çeşitli ekonomik kayıpların giderilmesini içermektedir. Bu kapsamda maddi olarak ölçülebilecek ve hesaplanabilecek ekonomik kayıplar istenebilecektir. Sadece mevcut zararlar değil muhtemel zararlar da maddi tazminatın konusunu oluşturur. Örneğin bir trafik kazasında yaralan kişinin hastane masrafları mevcut zarardır; ancak ileride meydana gelebilecek muhtemel bir nüksetme durumundaki hastane masrafları da olayın özelliğine göre istene bilmektedir.

Geleceğe yönelik tazminat talebinde de bulunulabilir, örneğin ekonomik geleceğin sarsılması ileride oluşacak zararlara yöneliktir.

Manevi Tazminat

Manevi tazminat, kişilik hakkında meydana gelen zararların giderilmesine yönelik olarak talep edilen ekonomik karşılıktır. Yargıtay, manevi tazminatın tanımını yaparken kişinin ruhunda meydana gelen ‘’acı, elem, ızdırap’’ duygularının giderilmesi amacıyla talep edilecek ekonomik değer demektedir. Acı, elem ve ızdırabın kişinin ruh sağlığına verdiği zarara göre ödenecek manevi tazminat da artacaktır.

Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

Ölüm sonucu doğuran trafik kazalarında, ölen kişinin destek sağladığı kişilerin kazaya sebep olan kişi veya kurumlardan zararlarını talep etmesidir. Burada zararı doğrudan gören kişi, destekten yoksun kalan kişi değildir; ancak kanun bu durumu bir istisna olarak görmüş ve bu kişilere böyle bir hak vermiştir.

Tazminat Hukuku

Tazminat hukuku, tazminatın kapsamını, tazminat istenebilecek durumları, tazminat miktarı belirlenirken izlenecek yöntemleri, yargılama usullerini belirleyen, bunların ilke ve sınırlarını düzenleyen hukuk alanıdır.

Yargıtay içtihatları ve birçok kanundaki tazminat hükümleri bu hukuk alanının kaynaklarını oluşturmaktadır. Uygulamada çok sık rastlanan tazminat, neredeyse her dava dilekçesinde bir talepler arasında bulunmaktadır. Hal böyle olunca da üzerinde durulması ve uzmanlaşılması gereken bir konu olmuştur. Doğrudan ekonomik bir katkı sağladığı için ve mağduriyetin giderilmesi amacına yönelik olduğu için tazminat miktarının doğru belirlenmesi oldukça hassas bir konu olmuştur; çünkü hakim çeşitli istisnalar saklı kalmak kalmakla birlikte sizin talep ettiğiniz tazminat miktarından fazlasına hükmedemez, daha azına hükmedebilir. Bu sebeple zarar kalemlerinin doğru oluşturulması, hesaplamaların eksiksiz yapılması için uzman görüşü almak kişilerin yararına olacaktır.

Tazminat Davası

Tazminat davaları, niteliğine göre eda davası kapsamına girmektedir. Eda davaları; bir şeyin verilmesi, yapılması veya yapılmaması talebiyle açılan davalardandır. Tazminat kararını asliye hukuk mahkemesi verebileceği gibi açılmış bir ceza davasında da tazminat talebinde bulunulabilir ve ceza hakimi tazminat kararı verebilir.

Tazminat Avukatının Önemi

Tazminat gerektiren davalarda avukata düşen görev; zarar kalemlerinin titiz bir şekilde hazırlanması, uygulanacak kanun maddeleri ve Yargıtay içtihatlarının belirlenmesi, dava ve danışmanlık hizmeti sunma şeklinde olacaktır.

Yukarıda değindiğimiz gibi zararları karşılama ve meydana gelen psikolojik yıpranmaları en aza indirme noktasında iyi bir avukat sizlere ışık tutacaktır. Hukuk oldukça ayrıntılı ve belirli yöntemlere bağlı kalma mecburiyeti barındıran bir sosyal bilimdir. Bu sebeple adalet gibi toplumun en çok ihtiyaç duyduğu kavramın sağlanabilmesi için avukatlara büyük görev düşmektedir. Vatandaşların, hukuki problemlerini çözüme kavuşturmak istemeleri durumunda  başvuracakları adres avukatlar olmalıdır. Kulaktan dolma bilgilerle veya internetten edinilen dağınık bilgiyle yola çıkılması durumunda ne yazık ki uygulamada ciddi problemlerle karşılaşılır ve mevcut hakkınızı yanlış talep yüzünden kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalırsınız.


Bu Makaleyi Paylaş