Vasiyetname Nasıl Hazırlanır?

Vasiyetname Nasıl Hazırlanır?

Vasiyetname Nedir?

Miras bırakan tarafında, dilediği kişiye dilediği miktarda miras bırakmasını sağlayan ve tek tarafları irade beyanıyla birlikte miras bırakanın ölümüyle hüküm doğuracak olan belgeye vasiyetname denir. Vasiyetnamede, miras sözleşmesinden farklı olarak iki tarafa ihtiyaç yoktur, tek taraflı bir hukuki işlemdir. Bu yüzden kişi, vasiyetnamesinden herhangi birinin rızasına ihtiyaç duymaksızın tek başına alacağı bir kararla dönebilir.

Vasiyetnameyi Kimler Hazırlayabilir?

Vasiyetname herkes tarafından düzenlenebilecek niteliktedir. Ancak kanunun ile iki temel sınırlandırması mevcuttur. Bu sınırlandırmalar;

  • Vasiyetnameyi hazırlayan kişi 15 yaşını doldurmuş olmalıdır.
  • Vasiyetnameyi hazırlayan kişinin ayırt etme gücü bulunmalıdır. Ayırt etme gücünden kastedilen, kişinin hukuki işlemi ve sonuçlarını anlayabilme ve bu sonuçlara uygun hareket etme yeteneğidir.

Vasiyetnamenin Hazırlanış Çeşitleri

   Kanunumuzca 3 çeşit vasiyetname türü düzenlenmiştir. Bu vasiyetname türleri;

  • El yazısı ile düzenlenen vasiyetname.
  • Sözlü vasiyetname.
  • Resmi vasiyetname

El Yazısı ile Düzenlenen Vasiyetname

 Miras bırakan el yazısıyla vasiyetnamesini hazırlayarak, ölümünün ardından terekesinin nasıl paylaştıracağına karar verebilir. El yazısı ile vasiyetnamede en önemli unsur, vasiyetnameyi düzenleyenin iradesinin sıhhatinin tespiti açısından, kendi el yazısı ile yazmasıdır. Miras bırakan kendi el yazısı ile, isteklerini en açık şekilde yazmalı ve miras bıraktığı kişi ile ne kadar miras bıraktığı net olmalıdır.

El yazısı ile düzenlenen vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için;

  • Miras bırakanın imzası,
  • Miras bırakanın el yazısı ile vasiyetnamenin düzenlenme tarihin belirtilmesi,

gereklidir. Aksi takdirde vasiyetname geçersiz olacaktır.

El yazısı vasiyetnamenin belli bir yere teslim edilmesi gerekmemektedir. Bu talebe bağlı bir durumdur. Dileyen notere veya sulh hakimine teslim edebilir. Ancak vasiyetnameyi bulan kişi, vasiyetnameyi sulh hakimine teslim etmek zorundadır.

Resmi Vasiyetname

Vasiyetname düzenleme türleri arasında en sağlıklı yol resmi vasiyetnamedir. Çünkü resmi vasiyetname düzenlemek isteyen kişi ya noter ya sulh hakimi ya da kanunla yetkili kılınmış memurlar önünde hazırlar. Kişi el yazısıyla hazırladığı vasiyetnamesini ibraz edebileceği gibi tasdik ettirerek de açıklama yoluna gidebilir.

Bu yöntemde resmi memurların haricinde iki tane de şahidin olması şartı vardır. Bu şahitler kimler olamaz;

  • Ayırt etme gücü olmayanlar.
  • Okur yazarlığı olmayanlar.
  • Miras bırakanın akrabaları.

Kural olarak vasiyet şahitler huzurunda okunmaz. Ancak miras bırakanın görme engelli olması durumunda veya felçli olması halinde vasiyetname sesli olarak şahitlerin huzurunda okunur.

Sözlü Vasiyet

Genellikle sözlü vasiyete, el yazısı ile vasiyetname veya resmi vasiyetnamenin düzenlenemediği olağanüstü durumlarda başvurulur. Kanun koyucu bu olağanüstü durumlara örnek olarak; ölüm tehlikesi, savaş, hastalık vb. durumları saymıştır. Sözlü vasiyetnamede bulunacak olan miras bırakanın bu beyanını 2 şahit önünde yapması gerekmektedir. Bu beyanın sıhhati açısından tanıklardan birisi vasiyetnameyi yazı ile kayda geçirmeli ve düzenleme tarihiyle, düzenlenen yeri belirterek, iki tanığın imzasıyla sabitlenerek en kısa sürede en yakın sulh ya da asliye mahkemesine verilmelidir. Sözlü vasiyetname diğer vasiyetname türlerinden farklı olarak miras bırakanın bir ay içerisinde ölecek olması halinde düzenlenir.

Ancak tanıklar kendilerine anlatılan vasiyetnameyi yazmak zorunda değillerdir. Kendilerine anlatılan vasiyetnameyi en yakın sulh veya asliye hakimine sözlü beyan edebilirler.

Vasiyetnamenin Geçersizlik Halleri

  • Vasiyetnameyi geçersiz kılan hallerin başında irade yokluğu gelmektedir. Örneğin; vasiyetnameyi başka birisinin hazırlaması vb.
  • Kanuni şekil şartlarına uyulmaması.
  • Vasiyetname metninin tam anlaşılamaması.
  • Vasiyetname ile istenenlerin gerçekleştirilemeyecek şeyler olması.
  • Vasiyetnamenin kanuna ve ahlaka aykırı olması.
  • Vasiyetnamenin, düzenlenen yeni bir vasiyetnameyle geçersiz kılınması.
  • Mirasçının, miras bırakandan önce vefat etmesi.
  • Son olarak vasiyetnamenin düzenlenmesinde irade sakatlığı hallerinden biri mevcut ise vasiyetnamenin iptali istenebilir.

Düzenlenecek olan vasiyetnamenin şekil şartlarına uygun ilerlemesi, kanuna aykırı olmaması ve diğer geçersizlik şartlarının önüne geçilebilmesi için miras bırakanın vasiyeti, bu alanda uzman bir hukuk bürosuyla ortak çalışarak hazırlaması en sağlıklı yol olarak gözükmektedir.

 


Bu Makaleyi Paylaş