Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Boşanma

   Boşanma evliliğin yasal olarak sonlandırılması anlamına gelmektedir.Yasal olarak boşanmak için boşanma davası açılmalıdır.Boşanma davası olmadan yasal evlilik süreci sonlandırılamaz.Sadece eşlerden birinin öldüğü durumda bu geçerli eğildir.Bu halde boşanma davası olmadan da boşanılmış sayılır kişiler.

   Boşanma süreci boşanma taraflarından birisinin ya da her iki tarafında boşanma yönünde bir irade beyan etmesi  ile başlayacaktır.Bununla birlikte taraflar haklı boşanma sebepleri ile boşanma davası açabileceklerdir.

    Medeni Kanunda belirtilmiş olan özel boşanma sebepleri ya da genel boşanma sebepleri içerisinde bulunan bir nedenden dolayı boşanma davası açılması durumunda evlilik boşanma ile sonuçlanacaktır.

 

Boşanma Sebepleri

1.Zina

2.Terk

3.Hayata kast,onur kırcı davranış

4.Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme

5.Şiddetli geçimsizlik

6.Akıl Hastalığı

 

Anlaşmalı Boşanma

  

     Boşanacak taraflar çocuğun kimde kalacağından mali işlere kadar protokoller belirleyerek mahkemeye başvurarak hakimin onayı ile boşanabilirler.Yani adında anlaşılacağı üzere bir anlaşma varlığı olduğu takdirde taraflar hakim onayı ile boşanabileceklerdir.

   Bu protokolde velayet, mal paylaşımı, nafaka, tazminat gibi mali değerler ile aile değerleri kararlaştırılmış ve iki taraf tarafından kabul edilmiş olmalıdır.Öncelikle eşler, boşanma hakkındaki görüşlerini birbirleriyle paylaşmalı ve bir karara varmalıdır.

 Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için ilk kural her iki eşin de boşanmayı istemesi olacaktır.

  • Eğer varsa çocukların hangi ebeveynde kalacağı konuşulmalıdır karara varılmalıdır.  

  • Velayette de karar kılındıktan sonra  diğer eşin çocukların geçimi için yapacağı katkıyı belirlemektir.Yani çocuk nafakası belirlenecektir

  • İhtiyacı olan eşin  ekonomik-sosyal durumu,yaşı, eğitim seviyesi, mal varlığı,tekrar evlenme ihtimali, çalışıp çalışmadığına bakılarak   yoksulluk nafakası belirlenmelidir

  • En son olarak evlilik süresince oluşan mal varlığı açısından karar alınmalıdır.

  • Duruşmaya her iki tarafında katılması gerekmektedir

 

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir

   Boşanmanın anlaşmalı olarak yapılabilmesi için belirli hususlar belirlenmiştir.

İlk husus olarak evliliğin en az 1 yıl sürmesi öngörülmüştür.Bu hususun getirilmesinin nedeni ise kısa süreli evlenip boşanmaların önüne geçilmektir.

   2. husus olarak;boşanacak  eşlerin birlikte başvurmaları yahut bir eşin açtığı boşanma davasının diğer eş tarafından da kabul edilmesi gerekmektedir.

Eşler boşanmaya dair iradelerini mahkeme huzurunda açıklamaları gerekmektedir.Bir protokol yapılması gerektiğini daha öncede söylemiştik.Tarafların hazırladıkları boşanmanın mali olarak  sonuçlarına ve çocukların durumuna ilişkin boşanma protokolünün hakim tarafından onay alması gerekmektedir.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır

    Anlaşmalı boşanma davası açmak için  iki nüsha boşanma dava dilekçesi ve buna eklenecek olan anlaşmalı boşanma protokolü ile mahkemeye sunulmalıdır.Bu süreç avukat yardımı ile yapılması gerekir.Avukat gerekli başvuruları yapar,bürokratik işleri halleder dava günü alır,dava süresince taraflara yardımcı olur.

  Anlaşmalı boşanma davasında, taraflarca yapılan boşanma protokolü mahkemeye yazılı olarak sunulmak zorunda değildir, duruşma sırasında tutanağa geçirilmekle de protokol verebilirsiniz.

 

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nereye Verilir

     Anlaşmalı boşanma davalarında yetkili mahkeme Aile Mahkemesidir. Bazı yerlerde  ise Aile Mahkemesi bulunmadığı için , Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Aile Mahkemesi yerine aynı sıfatla bu davalara Asliye Hukuk Mahkemesi bakacaktır. Boşanmalarda yetkili mahkemeler eşlerin birlikte  son altı ayda ikamet ettikleri yerde bulunan Aile Mahkemelerdir.

 

Anlaşmalı Boşanmada Mahkemede Bulunma

    Anlaşmalı boşanma varsa her iki eşte mahkemede bulunması gerekmektedir.Her iki eşte duruşmada bulunur ve boşanma ile ilgili beyanlarını bizzat hakim dinleyeceğinden her iki eşinde bulunması gerekir.Ancak çekişmeli  bir boşanma söz konusu ise bir avukat ile temsil edilebilirler.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer

Tüm işlemler doğru yapılmış ise ve mahkemenin iş yoğunluğu göz önünde tutularak yaklaşık 1-2 hafta sürmektedir.İşlemlerde eksiklik varsa bu süre 4-5 ayı bulacaktır ki bu nedenle boşanma davalarında bir avukat ile birlikte hareket edilerek bu süreç kısaltılmalıdır.

 

Anlaşmalı Boşanmada Protokolde Belirtilen Nafaka Değişimi

    Her ne kadar taraflar anlaşmalı boşanmış olsa dahi ve anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamış olsalar da ;nafakaya hükmedilen eş nafakanın azaltılmasını yahut nafakanın iptalini isteyebileceği gibi , nafaka alan eş de nafaka artırımı yönünde bir istekte bulunabilir.

 

Anlaşmalı Boşanmada Protokol Ve Protokolde Bulunması Gerekenler

    Boşanma protokolü boşanmanın yanı sıra varsa müşterek çocukları da kapsamalıdır.Çocuğun velayeti kimde kalacağı bu protokolde belirtilmelidir.Protokol bu açıdan anlaşmalı boşanmada tarafların uyuşmazlıklarını gidermek için yapılır.

  Aynı zamanda kişisel diğer paylaşımların paylaşımı ve mali değerler yönünden paylaşımlarda protokolde yer almalıdır.

   Taraflar bu konular üzerinde ortak payda da birleşemedikleri yani ortak bir karar alamadıkları durumda hakim anlaşmalı boşanmaya karar veremez.

   Aynı zamanda her anlaşmalı boşanmada hazırlanana protokol kabul edilecek diye bir husus yoktur.Yani hakimin önüne sırf protokol geldi diye bunu kabul edip anlaşmalı boşanma kararı vermez.Hakim bu protokolü imzalamadığı sürece anlaşmalı boşanma gerçekleşmez.

   Anlaşmalı boşanma davasında da eşlerin birbirlerinden isteyebilecekleri çeşitli hak ve alacaklar söz konusudur.Bu durumda kusur durumuna göre,manevi,maddi  tazminat alacakları, iştirak nafakası,yoksulluk nafakası  söz konusu olabileceği gibi, edinilmiş mallara katılma rejimi nedeniyle de katılma alacağı söz konusu olabilir.Bu tarz alacaklar içinde protokolde bir anlaşma olmalıdır.

 

Anlaşmalı Boşanmada Avukatın Önemi

   Boşanma davaları nafaka,velayet gibi önemli konuların olduğu bir dava süreci içerisinden geçerek sonuçlanır.Bu yüzden ki bir avukat yardımı ile dava süreci sürdürülmesi tavsiye edilir.Küçük bir eksiklik nedeniyle 1-2 haftalık süreç 4-5 aya kadar çıkabilmektedir.Boşanma davalarında deneyimli avukatlar ile birlikte dava yürütülmelidir.

    Anlaşmalı boşanma husunda yapılacak olan protokol bir avukat ile hazırlanmalıdır.Bu protokolde bulunması gereken zorunlu işlevler doğrultusunda bu her eş için daha yararlı olacaktır.Protokolde yer alması gereken hususlardan biri eksik olursa dava süresi gereksiz yere uzayacaktır.Bu nedenlerle sizleri Proaktif Danışmanlık Ve Hukuk Büromuza alanında yetkili avukatlarımız ile bu dava sürecine en iyi şekilde hazırlanmak amacıyla bekliyoruz.2001 yılından beri sizlere alanlarında yetkin avukatlar ile hizmet vermekteyiz.


Bu Makaleyi Paylaş