Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç Değer Kaybı Davası Nedir?

 

 Bir trafik kazası gerçekleşir ve araçlarda hasarlar oluşur, araçlar tamirciye götürülür, hasarlar giderilir. Trafik kazası geçirmiş araç eskisi gibi olur. Kazası belli olmaz. Ancak o yaşanan trafik kazası aracın siciline bir kere işlemiştir. Ve bu sicile işlenen kaza aracın satılmak istendiğinde yani araç ikinci el piyasasına düştüğünde aracın sahibinin karşısına çıkar. Nasıl çıkar peki? Aracın normal değerini düşürerek. Araç sahibini maddi zarara uğratarak.

 

 Trafik kazasında hasar gören arabanın tüm tamir masrafları -sigorta varsa- sigorta tarafından karşılanacaktır. Ancak sigorta aracın değer kaybını karşılamaz. Bundan dolayıdır ki aracın sahibi bu değer kaybı zararını tazmin edebilmek için trafik kazasındaki karşı tarafa tazminat davası açabilecektir.

 

 Trafik kazasında yaşanan araç değer kaybındaki sorumluluk kişinin kusur oranıyla bağlantılıdır. Yani kişi kusuru kadar tazminat sorumluluğuna sahiptir.

 

  Araç değer kaybı davasının en önemli şartı davayı açacak olan tarafın trafik kazasında kusursuz olması gerekmektedir.

 

Araç Değer Kaybı Davası Kime, Nasıl Açılır?

 

 Araç değer kaybı tazminat davası, aracın değer kaybettiği iddia edilen trafik kazasında aracın değer kaybetmesine sebep olan kişiye yani trafik kazasının karşı tarafına karşı açılır.

 

 Araç değer kaybı tazminat davası Türk Borçlar Kanunu madde 122’ye dayandırılarak açılır. Bu maddeye göre kendisine dava açılan taraf tazminat ödemekten kurtulmak istiyorsa kusursuz olduğunu ispat etmelidir. Davanın bu kısmında taraflar profesyonel yardıma ihtiyaç duyacaklardır. Proaktif Avukatlık Bürosu olarak sizlere tavsiyemiz bu süreci  bünyesinde tecrübeli avukatlar barındıran bir hukuk bürosu ile idare etmeleridir.

 

Araç Değer Kaybı Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

 

 İlgili mahkemede araç değer kaybı davası açılırken dava dilekçesi ile birlikte, dava dilekçesinin ekinde yer alması gereken belgeler şunlardır:

 

  • Kaza tespit tutanağı,

  • Ekspertiz raporu,

  • Servis raporu ve servis faturası,

  • Sigorta poliçesi,

  • Araçtaki hasara ait fotoğraflar,

  • Trafik kazasına tanıklık edeceklerin tanık listesi,

  • Araç kiralanmış ise ve ticari kayıp da oluşmuş ise fatura ve ilgili belgeler.

 

Araç Değer Kaybı Davası Ne kadar Sürer?

 

 Görevli ve yetkili mahkemede açılacak olan bir araç değer kaybı tazminatı davası 10 - 18 ay arasında sürebilmektedir.

 

Araç Değer Kaybı Davasında Zamanaşımı

 

 Araç değer kaybı davasında kanuni zamanaşımı süresi 2 senedir. Bu süre kazanın gerçekleştiği günden itibaren başlar. Zamanaşımı olan 2 senenin geçmesiyle birlikte araç değer kaybı tazminat talep hakkınız düşecektir.

 

 Yani son 2 sene içerisinde trafik kazası geçirmiş ve aracınız hasar görmüş, değeri düşmüşse araç değer kaybı davası açabilirsiniz.



Araç Değer Kaybı Davasında Tazminat Nasıl Hesaplanır?

 

 Bilirkişi raporları HMK’ya göre hakimin başvurabileceği takdiri delillerdendir. Ancak araç değer kaybı davalarında başvurulan bilirkişi raporlarının davanın hükmü açısından büyük bir etkisi vardır. Bilirkişiler raporlarında araç değer kaybını hesaplarken göz önünde aldıkları kalemler şunlardır:

 

  • Aracın markası ve modeli,

  • Üretim tarihi,

  • Aracın hasar geçmişi,

  • Kilometresi,

  • Varolan hasarın niteliği,

  • Mevcut pazar ve piyasa değeri.



 Hukuki destek aradığınız sorunlarınızda sitemize üye olarak sorularınızı avukatlarımıza yönlendirebilir, dilerseniz internet adresimiz üzerinden veya telefon numaramız üzerinden randevu alabilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş