Boşanma davası nasıl açılır?

Boşanma davası nasıl açılır?

Boşanma davası, boşanma kararı verildikten sonra hukuksal girişimde bulunmak ve somut durumu yargı önüne taşımak olarak adlandırılabilir. Bu yazıda yapmanız gerekenleri aşama aşama aktarmaya çalışacağız. Sıralama şu şekildedir:

  1. Boşanmaya karar verme
  2. Boşanmanın türünü belirleme (Anlaşmalı boşanma-Çekişmeli Boşanma)
  3. Boşanmanın sebebini belirleme
  4. Boşanma dilekçesi yazma
  5. Davayı karşı taraf açmışsa cevap dilekçesi yazma
  6. Ön İnceleme Aşaması
  7. Tahkikat Aşaması (Duruşma-Sözlü Yargılama)
  8. Karar
  9. Temyiz
  10. Kesin karar
  11. İddet Süresi

Boşanmaya Karar Verme

Boşanma davası açmak için önce bu konuda bir karar verilmelidir. Aile toplumun temelidir; bu bakımdan aile kurumunu ve evlilik müessesini sona erdirmek isteyen kişi bu kararı verirken iyi düşünmeli ve kesin karara varınca boşanma sürecini başlatmalıdır.

Boşanma Türleri

Boşanma kararı alındıktan sonra boşanmanın türü tespit edilmelidir. Boşanmanızın bir anlaşmalı boşanma mı yoksa çekişmeli boşanma mı olacağını belirlemeniz gerekmektedir. Eğer eşinizle evliliğinizin sona ermesi durumunda ortaya çıkacak durumlar üzerinde mutabıksanız ve tam bir anlaşma varsa, anlaşmalı boşanma davası açmanız gerekmektedir. Eğer eşinizle aranızda bir çekişme varsa ve tam bir anlaşma yoksa bu durumda çekişmeli boşanma davası açmalısınız.

Boşanma Sebepleri

Boşanma dilekçenizi oluştururken Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen boşanma sebeplerinden birini kullanmak zorundasınız. Bu sebepler kanunla sınırlandırılmıştır ve sayılan başlıklar içerisine girmeyen bir konuda kişi boşanma davası açamaz. Boşanma davası açmak için gereken özel sebepler: zinahayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürmeterkakıl hastalığı; genel sebepler ise evlilik birliğinin temelden sarsılmasıanlaşmalı boşanma ve ortak hayatın yeniden kurulamaması sebebiyle boşanmadır.

İşinize en çok yarayacak ve davadan daha hızlı sonuç almak için bu sebebi iyi seçmelisiniz; bu konuda hukuksal destek almanız durumunda uzman avukatlarımız Yargıtay kararlarını da göz önünde bulundurarak en ideal sebebi tespit edecek ve bu sebep üzerinden davanızı açacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davası

Yukarıda da değinildiği gibi eğer boşanacağınız eşinizle velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi temel meseleler üzerinde anlaşmışsanız bu davayı açmanız gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davasını sizin ya da eşinizin açması arasında bir fark yoktur; ancak bu davanın açabilmesi için boşanma dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü hazır olmalıdır. Boşanma dilekçesi usulüne uygun olarak hazırlanmalı ve bir dava dilekçesinin tüm özelliklerini taşımalıdır; öte yandan boşanma protokolü de usulüne uygun hazırlanmalı ve de hukukun izin verdiği sınırlar içerisinde bir içerik barındırmalıdır. Dilekçe ve boşanma protokolü hazırlama konusunda iyi bir boşanma avukatına başvurmanız durumunda hukuksal bir problemle karşılaşma ihtimalinizi en aza indirirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?

Bu protokolde velayet, nafaka, mal paylaşımı gibi boşanmayla ortaya çıkabilecek hukuki durumlar belirtilir. Usulüne uygun olarak hazırlanması durumunda dava hızlı bir şekilde sonuçlanır ve pürüz çıkmaz; ancak yeterli teknik bilgisi olmayan kişilerce hazırlandığında aksaklıklar ve usulsüzlükler ortaya çıkar, bu durumda dava süreci uzar. Özellikle internetteki ‘’anlaşmalı boşanma protokolü örneği’’ gibi taslaklar pek çok yanlışlık barındırmaktadır ve bu gibi örneklerin kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Boşanma uzmanı avukatlar bu konuda sizlere gereken desteği sunacaklardır.

Çekişmeli Boşanma Davası

Eğer boşanma davasına taraf olacak kişiler arasında boşanmanın sonuçları konusunda ortak bir irade yoksa bu durumda bir çekişmeden söz edilir. Çekişmeli boşanma davası açabilmek için yapılması gereken her şeyden önce boşanma sebebini belirlemek ve dilekçenizde bu sebebi belirtmektir.. Medeni Kanunumuz boşanma sebeplerini sınırlı sayıda göstermiştir; bu sebeplerden herhangi birine dayanamadan çekişmeli boşanma davası açabilmeniz söz konusu değildir.

Boşanma kararı almanıza neden olan durumu bazen hangi sebebin içine sokacağınızı belirleyemeyebilirsiniz veya bazen ileri sürdüğünüz sebep size daha az çıkar sağlayabilir. Bu sebeple boşanma konusunda uzmanlaşmış bir avukata danışmanız sizi daha sonra meydana gelebilecek olumsuzluklardan korur.

Boşanma Dilekçeşi

Boşanma davasının türünü belirledikten sonra bu davanın karakterine uygun dilekçe yazmanız gerekmektedir. Dilekçenizi oluştururken dikkatli olmanız gerekmektedir. Meydana gelen olayları, bu olaylarla bağdaştıracağınız delilleri, ve netice-i talebinizi doğru ifade etmelisiniz. Özellikle ortada ispati zor olan bir mesele varsa mutlaka uzman bir avukata başvurmalı ve ondan yardım almalısınız; aksi halde haklı olduğunuz halde bunu ispat edemediğiniz için mahkeme iddianızı nazara almayacaktır.

Dilekçe teknik bilgi gerektiren bir konudur; bu sebeple internette kaynağı belirsiz olan ve hiçbir işinize yaramayacak dilekçe örneklerine itibar etmeyiniz; aynı şekilde hukukçu olmayan kişilerin kaleme aldığı metinlere de güvenmeyiniz. Unutmayın ki siz mahkemeye ne sunarsanız onunla ilgili yargıya tabi tutulursunuz.

Mal Rejimleri

Türk Medeni Kanunu’nda belirtildiği üzere eşler evlilik öncesinde veya evlilik sırasında belirtilen sınırlar içerisinde mal rejimlerini özgürce belirleyebilmektedir. Yasal mal rejimi olarak ise edinilmiş mallara katılma rejimi öngörülmüştür. Dolayısıyla belirli bir serbestlik söz konusudur.

Boşanma sırasında mal paylaşımı çeşitli sıkıntılara sebep olmakta ve bu konuda çeşitli konuları ispat etme yükümlülükleri doğmaktadır. Evlilik süresince beraber edinilmiş malların haksız bir şekilde karşı tarafa geçmemesi için ortaya konulacak argümanların sağlam olması gerekmektedir. Bu bakımdan mutlak suretler konunun uzmanı, çok iyi bir boşanma avukatıyla anlaşılmalıdır.

Boşanma Avukatı

Boşanma davası süresince iyi bir boşanma uzmanı avukatla hareket etmeniz size hukuki anlamda büyük kolaylıklar sağlar. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda belirtilen süreleri kaçırmamanız, iddia ve savunmalarınızı doğru bir biçimde ortaya koymanız ve davada istediğiniz neticeyi almanız için iyi bir avukatınızın olması gerekmektedir.

Boşanma süreci psikolojik olarak yorucu ve zor bir süreçtir. Bu sebeple deneyimli avukatlarla çalışmak sizin bu süreçte daha fazla yıpranmamanızı sağlar, bu açıdan da iyi bir boşanma avukatına vekalet vermeniz tavsiye edilmektedir.

Gider Avansı ve Harç

Dilekçenizi hazırladıktan sonra mahkemenin tevzi bürosuna gitmeniz ve sizden istenecek gider avansı ve harçları yatırmanız gerekmektedir. Yargılama masrafları davayı açan tarafından önceden ödenir, dava sonucuna göre hakim masrafların kime yansıtılacağına karar verir. Bunların miktarı davanın özelliklerine göre değişmektedir.

Boşanma Davasında Cevap Dilekçesi

Eğer davayı siz değil de boşanacağınız eşiniz açtıysa, mahkemeye sunduğu dilekçenin size tebliğinden itibaren iki haftalık cevap dilekçesi süreniz doğacaktır. Bu cevap dilekçesini yazmadığınız takdirde karşı tarafın tüm iddialarını inkar etmiş sayılırsınız. İkinci cevap dilekçesini de sunmadığınız takdirde, eşinizin iddialarına kendi iddia ve savunmalarınızı ortaya koyma şansını kaybetmiş olacaksınız. Bu sebeple iyi bir cevap dilekçesiyle durumu kendi lehinize çevirebilirsiniz ve muhakkak yazmanız tavsiye edilmektedir. Bu bakımdan uzman bir boşanma avukatıyla çalışmak, faydanıza olacaktır.

Sonraki Süreç

Davayı açan ve karşı taraf sırasıyla ikişer toplamda dört dilekçe sunduktan sonra veya cevap dilekçesi yazılmayıp dilekçeler aşaması tamamlandığında ön inceleme aşamasına geçilir. Mahkeme önce ilk itirazları ve dava şartlarını inceler. Sıkıntı görmezse tahkikat aşamasına geçilir ve yargılama daha sonra kararla beraber ilk derece mahkemesinde sona erer. Taraflar kararı temyize götürebilir.

Bekleme Süresi

Medeni Kanunumuz gereği boşanma kararı kesinleştikten sonra kadının 300 günlük evlenme yasağı vardır; yani kadın boşanma kararı kesinleştikten sonra 300 gün boyunca evlenemez. Bunun sebebi boşanma kararı kesinleşmeden önce bir cinsel ilişki yaşanmışsa doğacak çocuğun soy bağının tespitinin kolay olmasıdır. Bu süre dava yoluyla kaldırılabilir, bunun için iyi bir boşanma avukatından yardım almanız gerekmektedir.

Erkekler için böyle bir süre yoktur.

Ne Kadar Nafaka Alırım?

Eşlerin boşanma sürecinde aklına takılan sorulardan bazıları nafakaya ilişkindir. Örneğin; ‘’Nafaka alabilir miyim?’’, ‘’ Nafaka ne kadar?’’ gibi.

Nafaka eşin ve çocuğun geçimi için büyük önem taşıyan ve boşanmadan sonraki süreçte ekonomik zorluğa düşmemek adına ihtiyaç duyulan bir kavramdır. Nafakanın miktarı ve verilip verilmeyeceği hakimin takdirinde olmakla beraber içinde bulunulan durumun doğru bir şekilde ortaya konulması hakimin karar almasına etki edecektir. Bu sebeple iyi bir boşanma avukatı nafaka miktarını beklediğinizden bile yüksek miktara çekebilir. Oysa Aile Hukuku hakkında pek bilgisi olmayan ve durumunu açıkça ortaya koyamayan kişiler bu sebeple mağdur olmaktadır. Bu mağduriyeti size destek olacak profesyonel ve uzman bir avukatla gidermeniz tavsiye edilmektedir.

Çocuğun Velayeti

Velayet, boşanma davası sırasında ve sonrasında çocuğun veya çocukların anne ya da babadan hangisinde kalacağı konusunda verilecek karardır. Bu velayet kararı verilirken annenin babanın ve çocuğun durumu göz önüne alınarak çocuğun sağlığı, eğitimi gibi konularda en doğru karar verilmeye çalışılır. Dolayısıyla velayet kimde kalır gibi sorulara verilecek cevaplar tamamen kişilerin durumuna göredir. Çocuğun velayetini isteyen kimsenin hakimi ikna edebilmesi ve çocuk için en ideal yerin kendisinin yanı olduğuna hakimi inandırması gerekmektedir. İyi bir boşanma avukatı elinizdeki somut gerekçeleri kullanır ve velayet konusunda eliniz çok daha güçlü olur.

Boşanma Davasında Maddi ve Manevi Tazminat
 

Türk Medeni Kanunu 174. maddede bu durum belirtilmiştir:

“Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir.

Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.”

Dolayısıyla kanun maddesinde de belirtildiği gibi kişi, boşanmaya sebep olma konusunda daha az kusurunun olduğunu düşünüyorsa maddi tazminat, kişilik haklarının saldırıya uğradığını düşünüyorsa manevi tazminat talebinde bulunabilmektedir.

Uzman Boşanma Avukatı

Avukatlık uzmanlık gerektiren, insan hayatını doğrudan ilgilendiren, hafife alınmayacak bir iştir. Bu yüzden avukat seçerken seçici olmakta büyük fayda vardır, bazen yapılan hataların telafisi mümkün olmamakta ve kişi mağdur olmaktadır. İşinizi şansa bırakmamak adına deneyimli ve işinde başarılı avukatlarla işbirliği yapmalısınız. Bu sayede hak ettiğiniz maksimum faydayı elde etmiş olursunuz. Tüm bu süreçlerde yılların birikimiyle hareket eden uzman boşanma avukatlarımızla başvurabilir, danışabilir, profesyonel destek alabilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş