Boşanmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Boşanmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Boşanma davası açabilmek için mutlaka haklı bir sebebinizin olması gerekir. Bu haklı sebepler Türk Medeni Kanunu’nda sayılmaktadır. Boşanma davalarında özel ve genel sebepler vardır.

Özel boşanma sebepleri : Zina; hayata kast, pek kötü muamele,onur kırıcı davranış, küçük düşürücü suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığıdır.

Genel boşanma sebepleri : Evlilik birliğinin temelinden sarsılması ve anlaşmalı boşanmadır. Bir de mutlak boşanma sebepleri vardır, bunların varlığının tespiti halinde hakim boşanmaya karar verir.

Mutlak boşanma sebepleri: Zina; hayata kast, pek kötü muamele veya onur kırıcı davranış, terk. Tabi ki bu sebeplerin varlığını iddia eden taraf, ispat etmek zorundadır.

Anlaşmalı Boşanmak İstiyorum

Anlaşmalı boşanma, her iki tarafı da yıpratmayan, daha uysal ve daha hızlı olan boşanma yöntemidir. Taraflar anlaşmalı boşanmada nafaka miktarı, çocuk varsa onun velayetinin kime ait olacağı, edinilmiş mallarının paylaşımı gibi konuları serbestçe belirleyebilirler. Anlaşmalı boşanmak isteyen eşler, Türk Medeni Kanunu’nda gösterilen şartları yerine getirmelidirler. Anlaşmalı boşanma şartları; en az 1 yıldır evli olmak, tüm konularda uzlaşmış olmak ve bu durumu, imzalayacakları anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde tek tek beyan etmek ve son olarak açılacak davada duruşmalara katılmaktır.

Çekişmeli Boşanmak İstiyorum

Çekişmeli boşanma, eşlerden birinin boşanmaya rıza göstermemesi veya iki tarafın da rıza göstermesi fakat velayet, mal paylaşımı, nafaka miktarı gibi hususlarda anlaşmaya varamamaları durumunda ortaya çıkar. Bu tür boşanma daha uzun süren bir süreci içerir, bu yüzden mutlaka uzman bir avukat tarafından destek alınmalıdır.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davaları Aile Mahkemeleri’nde görülmektedir. Davayı açabilmek için gerekli belgeler ile yetkili Aile Mahkemesi’ne başvuru yapılabilir. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde bu dava, Aile Mahkemesi görevini üstlenen Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılabilir. Davanın açılacağı mahkeme, eşlerin son altı ayda birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesidir.

Boşanma davalarında en sıkıntılı durumlardan biri de çocuğun velayetidir. Çocuğun velayeti, hakim tarafından belirlenir ve hakim bunu belirlerken çocuğun menfaatlerini göz önünde tutar. Örneğin anne sorumsuzsa ve çocuğuna bakamıyorsa hakim takdiren velayeti babaya verecektir. Tabii ki velayet konusunda bir kesinlik yoktur.

Boşanmak İstiyorum Ama Gidecek Yerim Yok

Özellikle kadınlar açısından ortaya çıkan bu durum, eşlerinden kötü muamele görmelerine rağmen boşanma davası açmalarına engel olabilmektedir. Fakat boşanma davası sonucu hakim, duruma göre yoksulluk nafakası vermektedir. Yoksulluk nafakasını, boşanma sonucu yoksulluğa düşecek taraf talep etmelidir. Bu talep sonucu hakim tarafın yoksulluğa düşüp düşmeyeceğini araştırır ve karar verir. Yoksulluk nafakası isteyen tarafın, diğer taraftan daha az kusuru olması gerekmektedir.

Yoksulluk nafakası süresiz verilir. Fakat koşullar değişirse mahkeme kararıyla nafaka miktarı artırılabilir, azaltılabilir veya tamamen kaldırılabilir. Örneğin yoksulluk nafakası alan tarafın yoksulluğu ortadan kalkarsa (işe girerse) , evlilik olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşarsa veya haysiyetsiz hayat sürerse mahkeme kararıyla yoksulluk nafakası kaldırılır. Yoksulluk nafakası taraflardan birinin evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde mahkeme kararına gerek olmadan kendiliğinden kalkar.

Ayrıca boşanma sonucu velayet ona verilmeyen taraf, iştirak nafakası adı verilen ve çocuğun eğitim, bakım, gelişim gibi giderlerini karşılamak üzere bir nafaka verir. İştirak nafakası çocuk reşit olana kadar devam eder.

Boşanma davası açılsa bile, hakim dilerse ayrılık kararı verebilir. Mutlak boşanma sebeplerinin varlığı halinde ayrılık kararı veremese de, nispi boşanma sebeplerinin varlığında boşanma kararı da verebilir ayrılık kararı da verebilir. Nispi boşanma sebepleri: Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, akıl hastalığı, evlilik birliğinin temelinden sarsılması. Bu sebeplerden birine dayanarak boşanma davası açtıysanız, hakim eğer bu evliliğin yürüyebileceğine kanaat getirirse, barışma ihtimalinizin olduğunu düşünürse ayrılık kararı verebilir. Bu durumda eşler ayrı evlerde yaşasalar da hala evlidirler. Ayrılığa bir ila üç yıl arasında süreyle karar verilebilir. Sürenin bitiminde, ayrılık durumu kendiliğinden sona erer. Eşler isterse tekrar birleşebilirler, istemezlerse eşlerden her ikisi de boşanma davası açabilir.

 

Boşanmadan Sonra Kadının Durumu

Boşanma ile kadın, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Eğer kadının, kocasının soyadını taşımaya devam etmekte bir menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa kadının soyadı aynı kalır. Bu duruma örnek olarak; kadının tanınmış bir mimar olması ve soyadı değişirse müşterilerini kaybetme ihtimalinin yüksek olması durumunda eğer diğer eş de bir zarara uğramayacaksa soyadının aynı kalmasına izin verilir diyebiliriz.

Ayrıca kadının boşandıktan sonra tekrar evlenebilmesi için geçirmesi gereken bir bekleme süresi vardır. Bu sürenin amacı kadın eğer gebeyse tekrar evlendiği takdirde doğacak çocuğun babasının tespit edilmesinin zor olacak olmasıdır. İddet müddeti yani bu süre 300 gündür. Kadın eğer beklemek istemiyorsa ve hamile değilse ya da son boşandığı kocasıyla evlenecekse Aile Mahkemesi’nden bir karar alarak bu süreyi beklemeden evlenebilir.

Maddi ve Manevi Tazminat

Türk Medeni Kanunu’nda belirtildiği gibi, mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zarara uğrayan kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir.

Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakları saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan uygun bir manevi tazminat isteyebilir.

Türk Medeni Kanunu evliliğini kanunda sayılan nedenlerden dolayı bitirmek isteyen eşlere boşanma imkanı tanımıştır. Bu imkanın kullanımı için iki yol mevcuttur. Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma. Bu iki yolda eşler adına hak ve menfaat kaybına neden olma riski taşıdığından bu süreçlerin tecrübeli bir boşanma avukatı ile idare ettirilmesi gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanmak İstiyorum

 Birlikte girdikleri evlilik yolunda daha fazla yürüyemeyeceğini anlayan eşlerin ortak bir karara vararak, sakince kavgasız, gürültüsüz ve çekişmeli boşanmaya göre gayet hızlı bir biçimde boşanmalarının yani evliliklerini mahkeme huzurunda sonlandırmalarının yolu anlaşmalı boşanma diye tabir ettiğimiz, eşlerin her hususu -mali yükümlülükler, malların paylaşımı, çocuğun velayet vb- karara bağladıkları anlaşma protokolünü mahkemeye sunarak eşlerden her ikisinin de boşanmayı mahkemeden talep etmesidir.

 Anlaşmalı boşanmak isteyen eşlerin anlaşmalı olarak boşanabilmeleri için bir takım şartlara uymalara gerekmektedir. Bu şartlar Türk Medeni Kanununca tespit edilmiştir. Bu şartlar:

  • Evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması,

  • Eşlerin mal paylaşımı, nafaka, çocuğun velayeti vb. hususlarda ortak karara varmış olmaları,

  • Eşlerin bu anlaşmalı boşanma talebini hakimin huzurunda dile getirmeleri,

  • Hakim gerekli görürse eşler arasındaki protokol üzerinde değişiklik yapabilir.

  Bu şartların varlığı halinde mahkeme eşlerin hızlı şekilde boşar. Ancak eşlere Proaktif Hukuk Bürosu olarak tavsiyemiz bu protokolün hazırlanma sürecinde hak kaybına uğramaması adına boşanma davalarında tecrübeli avukatlar ile birlikte süreci yönetmeleridir.

 

Çekişmeli Boşanmak İstiyorum

 Çekişmeli boşanma, anlaşmalı boşanmanın aksine eşlerden birisinin boşanmak istememesi neticesinde ortaya çıkan bir durumdur. Boşanmak isteyen eş bu isteğini Türk Medeni Kanununda yer alan boşanma nedenlerinden birine dayandırmak zorundadır. Bu nedenler;

  • Zina,

  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış,

  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,

  • Terk,

  • Akıl hastalığı,

  • Evlilik birliğinin temelden sarsılması,

 Çekişmeli boşanmada eşler iddia ettikleri boşanma nedenlerinin varlıklarını ispat etmek durumundadırlar. Bunun içindir ki çekişmeli boşanma yoluna girecek tarafın delilleri bulunmalıdır. Bu sayede diğer tarafın boşanma nedeninde kusurunun hakim tarafından tespiti kolaylaşacak ve maddi, manevi tazminatın önü açılacaktır. Bundan dolayı çekişmeli boşanma sürecine girecek tarafın süreci muhakkak ki boşanma davalarında uzmanlaşmış ve deneyim sahibi bir avukatla beraber yönetmesi gerekmektedir. Bu sayade maddi ve manevi menfaatleri daha iyi tatmin olabilecektir.

Çekişmeli Boşanmak İstiyorum Ne Kadar Sürer?

 Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına göre doğal olarak daha uzun sürmektedir. Bir çekişmeli boşanma davası ortalama 4-6 celse sürecektir bu da 1 seneye tekabül etmektedir. Ancak bu sürelerin 3-4 seneyi bulması deneyimsiz bir avukatın elinde pek muhtemeldir. Bu süreçte atması gereken adımları hızlı bir şekilde atamayan ve doğru kararlar veremeyen bir avukat bu 1 senelik süreci uzatabilmektedir.

En Kısa Sürede Boşanmak İstiyorum

 Evliliğin eşler için çekilmez hale geldiği durumlarda, taraflar olabildiğince kısa sürede sonuç alabilmek isterler. Böyle durumlarda tarafların yapmaları gereken şey anlaşmalı boşanma konusunda ortak karara varmalarıdır. Bu sayede eşler olabildiğince hızlı boşanabilecekler ve bekarlık günlerine dönebileceklerdir.

 

Boşanmak İstiyorum Ama Çocuğum Var

 Anlaşmalı boşanmalarda eşler arasında hazırlanan protokolde zaten çocuğun velayeti hakkında karar verilmektedir. Ancak çekişmeli boşanmalarda evlilik içinde çocuk varsa bu çocuğun bakımı ve velayeti tartışma konusu olabilecektir.

 Hakimin çocuğun velayetinin anneye mi babaya mı verilmesi gerektiği kararında en çok etkileyen yani kararın esas unsuru çocuğun menfaatleridir. Çocuğun menfaatleri anne ve babanın somut şartları incelenerek tespit edilir. Bu tespitin neticesinde hakim çocuğun velayetinin kime verilmesi gerektiğine karar verir.

 Çocuğun velayetini şiddetle isteyen taraflar boşanma davası esnasında vekalet verdikleri avukatların da yardımıyla etkili bir savunma yaparak hakimi bu konuda ikna edebilecekleri gibi boşanma davası sonuçlandıktan sonra ayrı bir velayet davası açarak da çocuğun velayetinin kim de olacağına hakimin karar vermesini isteyebilir.

Boşanmak İstiyorum Hangi Mahkeme Görevli ve Yetkili

 Gerekli belgeler ile boşanmak için başvuru yapılacak mahkeme yani görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yargı çevrelerinde bu davaya Asliye Hukuk Mahkemeleri bakmaktadır. Boşanmak isteyen eş, evliliğini geçirdiği son 6 aylık yerleşim yerinin yani adresinin bağlı bulunduğu yargı çevresine bağlı Aİle Mahkemesine boşanma için talepte bulunmalıdır. Yani yetkili mahkeme eşlerin evliliklerinin son 6 ayında birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesidir.


Bu Makaleyi Paylaş