Çocuğun Cinsel İstismarı Suçu

Çocuğun Cinsel İstismarı Suçu

Cinsel İstismar Suçunda Kimyasal Hadım Nedir?

 

 Türkiye’de uzun yıllardır tartışması süren kimyasal hadım, halk tabiri ile tecavüzcülere hukuki tabiri ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların failleri için öngörülen bir tedavi yöntemidir. Hem suçun faillerine caydırmak amacıyla hem de suçluların ıslahı için öngörülen bu yöntem dünyanın birçok ülkesinde de uygulanmaktadır.

 

 26/07/2016 tarihli Resmi Gazete ile birlikte yürürlüğe giren CİNSEL DOKUNULMAZLIĞA KARŞI SUÇLARDAN HÜKÜMLÜ OLANLARA UYGULANACAK TEDAVİ VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER HAKKINDA YÖNETMELİK sayesinde Türkiye’de hukuki zemini oluşturulan kimyasal hadım kısırlaştırma ile karıştırılmamalıdır. Medyaya kimyasal hadım olarak yansıyan tıbbi tedavi yöntemi ilaçlı yada ilaçsız olarak suçluya yapılacak destek ile onun cinsel istekliliğini azaltmak amaçlanır. Tedavi kesildiği anda kişi bir süre sonra eski haline geri dönecektir.

 

Cinsel İstismar Suçunda Kimyasal Hadım ve Diğer Tedbirler

 

 Cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleyen faillerin kimyasal hadımını düzenleyen ilgili yönetmelik suçlunun tıbbi tedavisine yönelik tedbirin dışında birçok tedbirde getirmiştir. Bu tedbirler,

 

  • Tıbbı tedaviye tabi tutulmak,

  • Tedavi amaçlı tedavi programlarına katılmak,

  • Suçlu, suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesinde ikamet etmekten yasaklanmak,

  • Mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan yasaklanmak,

  • Çocuklarla bir arada olmayı gerektiren ortamlarda çalışmaktan yasaklanmak,

  • Çocuklar hakkında bakım ve gözetim yükümlülüğü icra etmekten men edilmek.

 

 İlgili yönetmelik devamı maddelerinde bu tedbirlerin nasıl vücut bulacağını detaylı bir şekilde düzenlemiştir.

 

Cinsel İstismar Suçunda Kimyasal Hadım ve Diğer Tedbirler Kime Uygulanır?

 

 Cinsel suç faillerini tıbbi tedavisine yönelik olan ilgili yönetmelik öngörülen tedbirlerin cinsel suçlardan hüküm alanlar hakkında hüküm alanlar hakkında uygulanması gerektiğini söylemiştir. Peki bu cinsel suçlar nelerdir?

 

 Yine aynı yönetmelik bunun da cevabını vermektedir. Yönetmeliğe göre cinsel suçlar,

 

  • TCK madde 102 fıkra 2 ‘de yer alan suç tipi,

  • TCK madde 103 fıkra 1 ve fıkra 2’de yer alan suç tipleri,

  • TCK madde 104 fıkra 2 ve fıkra 3’de yer alan suç tipleri.

 

 İlgili yönetmelikte yukarıdaki suçlardan hüküm giyenler için öngörülen tedbirler aldıkları cezanın infazı sırasında veya koşullu salıverildikleri dönemdeki denetim süresi içerisinde cumhuriyet savcısı tarafından infaz hakiminden talep edilebilir.

 

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlardan Cinsel Saldırı

 

 İlgili yönetmelik öngörülen tedbirlerin infaz hakimleri tarafından hükmedilebilmesi için hükümlünün cinsel suçlardan hüküm giymiş olması gerektiğini söylemiştir. Bu cinsel suçlardan TCK madde 102 fıkra 2 de yer alan suç cinsel saldırı başlığı halinde düzenlenmiş olup cinsel saldırı suçunun temel halinin ağırlaştırılmış halidir.

 

 Cinsel saldırı suçunun temel hali kişinin vücut dokunulmazlığının cinsel davranışlarla ihlal edilmesini ifade ederken aynı maddenin devamındaki 2. fıkra cinsel saldırı suçunun temel fiilinin mağdurun vücuduna organ veya sair cisim sokmak suretiyle işlenmesini ifade etmektedir.

 

 2.fıkrada yer alan cinsel saldırı suçunun nitelikli halinin soruşturma ve kovuşturulması mağdurun şikayetine bağlı değildir ve cezasına hakim 12 seneden az hükmedemez.

 

 Yani yalın bir dille ifade edecek olursak tecavüzcülerin kimyasal hadım olarak tanıtılan cinsel istekliliği azaltıcı tıbbi tedaviye maruz kalabilmeleri için hükümlü haldeyken cumhuriyet savcısı tarafından infaz hakimine talepte bulunması ve infaz hakiminin de bu talebi kabul etmesi lazımdır.

 

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlardan Cinsel İstismar

 

 TCK madde 103. cinsel dokunulmazlık suçlarından cinsel istismarı düzenlemektedir. Cinsel istismar çocuğa yönelik gerçekleştirilen cinsel davranışları ifade etmektedir.

 

 İlgili yönetmelik öngörülen ıslah edici tedbirlerin TCK madde 103’deki 1. fıkra ve 2. fıkrada yer alan suçlar için uygulanabileceğini söylemiştir. Buna göre,  çocuğa yönelik gerçekleştirilen cinsel davranışlar, bu cinsel davranışlardan sarkıntılık düzeyinde kalanlar ve cezayı ağırlaştıran nitelikli hal olarak bu fiilin vücuda organ veya sair cisim sokarak gerçekleştirilmesidir.

 

Bu kanun maddesinde yer alan cinsel davranış deyişinden anlamamız gereken, failin icra ettiği cinsel içerikli eylemlerin çocuk tarafından hukuki anlam ve sonuçlarının algılanamayacak çocuklara karşı icra edilmesi ve cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen her türlü davranışa dayanarak cinsel davranışta bulunmayı anlamalıyız.

 

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlardan Reşit Olmayanla Cinsel İlişki

 

Türk Ceza Kanunu madde 104 reşit olmayanla cinsel ilişki suçunu düzenlemektedir. Suçun temel hali 1. fıkrasında yer almakta, 1. fıkraya göre cebir, tehdit, hile olmaksızın on beş yaşını doldurmuş çocukla cinsel ilişkiye girmektir. Yani 15-18 yaş aralığındaki çocuklar ile onların rızası dahilinde cinsel ilişkiye giren kişi TCK madde 104’e göre reşit olmayanla cinsel ilişki suçunu işlemiş olmaktadır.

 

 Ancak ilgili yönetmelik cinsel suçlardan hüküm giyenler için öngördüğü tedbirleri madde 104’ün 2. ve 3. fıkrasından hüküm giyenler için öngörmektedir. Buna göre 2. ve 3. fırka,

 

  • Suçun mağdur ile evlenme yasağı bulunan kişiler tarafından işlenmesi,

  • Suçun, evlat edineceği çocuğun evlat edinme öncesi bakımını üstlenen veya koruyucu aile ilişkisi çerçevesinde koruma, bakım ve gözetim yükümlülüğü bulunan kişi tarafından işlenmesidir.



Proaktif Avukatlık Bürosu olarak temennimiz hukukun işleyerek suç oranlarının düşmesi neticesinde huzurlu bir toplumun var olmasıdır. Bu yeni yönetmelik umarız ki buna katkıda bulunur.

 

  Konuyla ilgili merak ettiğiniz sorular olduğu takdirde online danışmanlık hizmetimizden ceza hukuku alanında uzman avukatlarımıza sorularınızı yönlendirebilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş