Danışmanlık Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Danışmanlık Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Danışmanlık sözleşmesi, danışman ile faaliyet alanı kapsamında kurumsal şirketler ya da bireyler arasında ücret karşılığında gerçekleştirilen ve sözleşmenin konusu kapsamında tarafların hak ve yükümlülüklerini düzenleyen sözleşmelerdir. Danışmanlık sözleşmeleri, sözleşmenin konusu, danışmanlık hizmetinin sunulacağı alan dikkate alınarak ve bu alanda kullanılabilecek teknik terimlerin bulunması durumunda sözleşmenin bu şekle uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Özel hukuk sözleşmeleri kapsamında değerlendirilen danışmanlık sözleşmelerine hüküm bulunmayan durumlarda sözleşmelere uygulanacak genel hukuk kaideleri uygulanacak ve uyuşmazlık durumunda tarafların başvurabilecekleri hukuki imkan bu çerçevede belirlenecektir.

 

Danışmanlık sözleşmesi akdedilirken taraflarca dikkat edilmesi gereken hususların başında ücretin kararlaştırılması ve ödeneceği zamanın belirlenmesi gelmektedir. Ayrıca bu noktada önem arz eden diğer bir husus danışmanın danışmanlık hizmeti sunduğu firmaya ilişkin olarak gizlilik taşıyan bilgi ve belgeleri sır saklama yükümlülüğü kapsamında muhafaza etmesi ve sözleşmenin feshedilmesi halinde tarafların ödeyeceği cezai şart hükümlerinin düzenlenmesidir. Sözleşmelerin yürürlüğü sırasında faaliyet konusu kapsamında değişen koşulların meydana gelmesi ihtimaline karşılık sözleşmenin değişen koşullara uyarlanması ve uyuşmazlığın çözümünde yetkili merciin belirlenmesi sözleşmenin hazırlanması aşamasında genel kabul çerçevesinde dikkat edilmesi gereken hususlardır.

 

Süreli - Süresiz Danışmanlık

 

Danışmanlık sözleşmesi, sözleşmenin kurulması aşamasında taraflarca belirli bir süre için yapılacağı hususunda anlaşılması durumunda süreli danışmanlık sözleşmesi olarak kabul edilmektedir. Uygulamada sıklıkla karşılaşılan süreli danışmanlık sözleşmesi olmakla birlikte, süresiz danışmanlık sözleşmesi özel hukuk işlemlerinde fesih hakkının söz konusu olmasından dolayı tercih edilmemektedir.

 

Sözleşmenin tarafı olan danışmanlık hizmeti alan kişi ya da kurumlar sözleşmeyi belirli bir süre ile sınırlı tutmakta, kendisine sunulan danışmanlık hizmetinden memnun kalması durumunda sözleşmeyi yenileme yolunu tercih etmektedir. Sözleşmelere koyulan genel bir hükümden bahsetmemiz gerekirse, taraflar arasında 1 yıl süreli olarak kararlaştırılan danışmanlık sözleşmelerinde sözleşmenin bitmesinden 30 gün önce taraflardan birinin karşı tarafa yazılı bildirimle ihbarda bulunmaması durumunda sözleşmenin belirli bir süre daha yürürlüğünün devam edeceği şeklinde hükümler yer almaktadır.

 

Finansal Danışmanlık

 

Finansal danışmanlık, kurumsal ya da bireysel firmaların gerçekleştirecekleri projeler kapsamında faydalanacakları yerli ya da yabancı finans kuruluşlarınca teminat sağlanması konusunda finansal danışmanlık hizmeti sunulmasını ifade etmektedir. Finansal danışmanlık sözleşmesi kapsamında sunulacak olan hizmetin içeriği, tarafların yükümlülükleri ( hem şirket hem de danışman bakımından ), sözleşmenin süresi, uyuşmazlıkların çözüm mercii ve taraflar arasındaki ilişkiler dolayısıyla gizliliğe ilişkin hükümlerin yer alması önem arz eder.

 

Teknik Danışmanlık

 

Teknik danışmanlık, teknolojinin gelişimine bağlı olarak ve ihtiyaçlar doğrultusunda gelişim gösteren teknik personel ve şirketlerin faaliyet gösterdiği alana ilişkin olarak gereken teknik desteğin sunulması şeklinde ortaya çıkan ve genellikle güvenlik hizmetleri veren firmalar tarafından gerçekleştirilen danışmanlık türüdür. Teknik danışmanlık kapsamında danışmanın sunacağı hizmetlerin başında firmanın faaliyet alanı kapsamında teknik destek sözleşmelerinin hazırlanması yer almaktadır. Ayrıca teknik personele yenilikler ve değişiklikler hakkında bilgi verilmesi ve periyodik zaman diliminde gerekli raporun hazırlanarak firmaya sunulması teknik danışmanlık sözleşmesi kapsamında danışmanın görevleri arasında yer almaktadır.

 

Bilgi Teknolojileri Danışmanlığı

 

Bilgi teknolojileri danışmanlığı, iş dünyasında yer alan ve faaliyet gösteren firmalar arasındaki rekabet gücünün artmasına bağlı olarak kurumların bilgi ve bilişim teknolojilerinden daha fazla yararlanması sonucunu ortaya çıkarmakta, bu doğrultuda bilgi teknolojilerinin en verimli şekilde kullanılabilmesini sağlamak maksadıyla bu alanda danışmanlık hizmeti sunulması zorunlu bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bilgi teknolojileri danışmanlık sözleşmesi kapsamında danışmanlık hizmeti sunan kişi ya da kurumlar başlıca proje danışmanlığı, çözüm hizmetleri ve ar - ge çalışması ile firmalara danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

 

İnşaat Proje Danışmanlığı

 

İnşaat proje danışmanlığı sözleşmesi, iş sahibi ile danışman arasında akdedilen ve konusunu taşınmaz üzerinde yapılması planlanan teknik ve mimari danışmanlığın incelenmesi, denetimi ve kontrol hizmetleri hususunda danışmandan hizmet alınmasını ele alan sözleşmedir. İnşaat proje danışmanlığı sözleşmesinde tarafların hakları ve yükümlülükleri, danışmanlık bedeli ve bu bedelin ödenme şekli ve uyuşmazlık durumunda tarafların yetkili merci tayini hükümlerine yer verilmelidir.

 

Gayrimenkul Danışmanlığı Sözleşmeleri

 

Gayrimenkul danışmanlığı, gayrimenkul alım - satımı, kiralanması veya gayrimenkulle ilgili finansman temin ederken teknik, fiziki, bilimsel ve hukuki verilerin doğru ve hızlı şekilde araştırılması suretiyle gerçekleştirilecek olan yatırımın belirli ölçüm mekanizmaları ile tespit edilmesi hizmetini ifade etmektedir. Gayrimenkul danışmanlığı sözleşmesinde, gayrimenkul danışmanı ile satıcı ( mülk sahibi ) arasında kurulacak olan hizmet akdinde gayrimenkul danışmanının temel edimi ilgili taşınmazın satışında alıcı bulabilmek maksadıyla pazarlama faaliyetleri gerçekleştirmektir. Burada satıcının temel edimi ise sözleşmede kararlaştırılan satış bedelinin belirli bir yüzdesi oranında danışmana ücret ödenmesidir.

 

Ücret Ödeme Yükümlülüğü Sözleşmesi

 

Danışmanlık sözleşmeleri, tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler arasında yer aldığından dolayı iki tarafın da hakları ve borçları bulunmaktadır. Bu açıdan danışmanlık hizmeti alan kişi, kurum ya da firmaların temel borcu, danışman tarafından yerine getirilen hizmet neticesinde sözleşmede kararlaştırılan şekilde ve zamanda danışmana ücretini ödemektir. Sözleşmede kararlaştırılan hizmetin dışında danışmana başvurulması durumunda ise sözleşme kapsamı haricinde danışmana uygun bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Ödeme şekli nakden olabileceği gibi taraflarca farklı şekilde karar alınmışsa belirtilen şekilde gerçekleştirilecektir.

 

Tarafların Sorumluluğu Sözleşmesi

 

Danışmanlık sözleşmesi kapsamında müşteri ya da firmanın sorumluluğu öncelikle danışmanın istediği bilgi ve belgelerin gecikmeksizin danışmana verilmesi gerekmektedir. Ayrıca danışmanın sözleşme kapsamında görevini yerine getirebilmesi için gereken masrafların ödenmesi ve danışmana görevini yerine getirebilmesi için gereken çalışma ortamının sağlanması ve gereken bilgi ve belgelerin temin edilmesi gerekmektedir.

 

Sözleşme kapsamında danışmanın sorumluluğu, sözleşme konusunu kararlaştırılan süre içerisinde yerine getirmekle yükümlüdür. Danışman sözleşme sürecinde kendisine sunulan bilgi ve belgeleri saklamakla yükümlü olup, firmanın piyasada faaliyet gösterdiği alanda haksız rekabet durumunu ortaya çıkaracak şekilde bilgilerin paylaşılmaması gerekmektedir.

 

Sözleşmenin Uyuşmazlığı Sözleşmesi

 

Taraflar arasında sözleşmenin yorumlanması ve uygulanması sebebiyle doğabilecek uyuşmazlıklarda yetkili yargı merciini ve İcra Müdürlüğünü belirleyebilecekleri kararlaştırılabilecektir.

 

Avukatlık büromuz, danışmanlık sözleşmelerinin hazırlanmasında, yorumlanmasında ve ihtiyaç sebebiyle yeniden düzenlenmesinde bireysel ve kurumsal müvekkillerine hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktadır. 


Bu Makaleyi Paylaş