İcranın Geri Bırakılması (Tehir-i İcra)

İcranın Geri Bırakılması (Tehir-i İcra)

İcranın Geri Bırakılması (Tehir-i İcra) Nedir?

  İcranın geri bırakılması;ilam veya ilam benzeri belgeler nedeniyle yapılan icra takibi nedeniyle borçlu olan kişinin belli bir teminat göstererek Yargıtay tarafından  icranın geri bırakılması kararı alarak bu icra dosyasının,Yargıtay tarafından sonuçlanana kadar durdurulmasını sağlayan bir yoldur.İcranın geri bırakılması Tehir-i İcra olarakta bilinmektedir.

Yani borçlu icra iflas kanunlarına göre; icra emrinin tebliği üzerine icra mahkemesine başvurarak borcun zamanaşımına uğradığının veya imhal veya itfa edildiğinin itirazında bulunabilecektir.İcranın geri bırakılması için uygulama da ilamlı takibin açılıp borçluya tebliğ edilmesi gerekmektedir..

İcranın Geri Bırakılması Şartları Nelerdir?

  • İlama konu olan dava dosyasının temyizinin icranın geri bırakılması talebiyle birlikte temyiz edilmesi gerekmektedir.

  • Yerel mahkeme tarafından verilen bir karar bu şekilde yani icranın geri bırakılması ile temyiz edilmemiş ise tehir-i icra kararı alınamayacaktır.

  • İcra emri tebliği edildikten sonra bunun üzerine borçlu yedi gün içinde dilekçe ile icra mahkemesine başvurması gerekir ki borcun zamanaşımına uğradığı veya imhal veya itfa edildiği itirazında bulunabilsin

  • İcra ve İflas Kanunu maddelerine göre borçlu tarafından yapılan itfa veya imha iddiası yetkili merci tarafından  re’sen yapılmış ya da usulüne göre onaylanmış yahut icra dairesinde,icra mahkemesinde veya mahkeme önünde bildirilmiş(ikrar olunmuş) senetle belgelendiği takdirde icra geri bırakılacaktır.

  • İcra emrinin tebliğinden sonraki devrede tahakkuk etmiş imhal, itfa, veya zamanaşımına dayanan geri bırakma istekleri her zaman yapılabilir. Bunlardan itfa veya imhale dayanan istekler mutlaka noterlikçe re’sen yapılmış olmalı veya tasdik olunmuş belgelere veya icra zaptına istinat ettirilmelidir

İcranın Geri Bırakılmasında Derkenar Nedir Ve Derkenar Örneği

 Tebliğ işleminden sonra borçlu olan kişi öncelikle icraya konu bu dava dosyasını icranın geri bırakılması istediğin belirterek temyiz ettiğine dair bir derkenar alması gerekecektir.Ve bu almış olduğu derkenarla birlikte icra dosyasına talep açabilecektir.

Bir derkenar örneği;

 

                          ……...MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE DOSYA NO: 20../….. E. 20../……Karar

DAVALI :

VEKİLİ :Av.

DAVACI :

VEKİLİ :Av.

KONUSU : Derkenar talebi

AÇIKLAMA ve TALEP : Mahkemenizin yukarıda  numarası yazılı dosyadan  verilen karar, davacı tarafından …… İcra Müdürlüğü’nün 20…/…….. E. Sayılı dosyası ile birlikte  icraya konulmuş olmakla birlikte, İcra dosyasından, Yargıtay’dan tarafından  tehir-i icra kararı getirmek üzere mehil vesikası alınacağından, mahkemenizce verilecek kararın tarafımızca süresinde temyiz edilip edilmediği, edilmiş ise temyiz olunan tarihinin dilekçem ekine derkenar olarak verilmesini vekaleten saygılarımla talep ederim  ../…./20....

                                                                                                            Davalı Vekili

                                                                                                     Avukat. ………………..

20../……. E.

                          ……………… İCRA MÜDÜRLÜĞÜ’NE

    İlgi: 20../…….. E. Sayılı dosyanız. Mahkememizin 20../….. E. Sayılı dosyasında verilen karar, ……………. Tarihinde, yasal süresinde davalı vekilince tehir-i icra talepli olarak temyiz edilmiş olup, iş bu derkenar, davalı vekilinin talebi üzerine verilmiştir…/../20..

İcranın Bırakılmasında (Tehir-i İcra) Dosya Teminatı Nedir?

     Borçlunun icranın geri bırakılması kararını Yargıtay’dan alabilmesi için dosyaya teminat sunması gerecektir.Bu teminat ise dosya borcunun toplam bedelinin üzerinden hesaplanarak  yaklaşık 3 aylık faiz de eklenerek elde edilen rakam tutarında olmaktadır.

      Borçlu bu rakamı isterse  nakit olarak yatırabileceği gibi banka teminat mektubu veya nakde çevrilebilecek  gayrimenkul göstererek de yapabilir.Ancak bu gayrimenkul üstünde herhangi bir haciz bulunmamalıdır.

  İcranın Geri Bırakılması kararı ya da tehir-i icra kararı alabilmek için gösterilecek teminat  İcra Mahkemesi hakiminden olur onayı alması gerektiği için bu sebeple teminat için olur alabilecek en iyi yol nakit yada banka teminat mektubu şeklinde olacaktır.

İcranın Bırakılmasında Mehil Vesikası Nedir?

   Borçlu teminat için olur alırsa  sonrasında  icra müdürlüğüne başvurarak tehir-i icra kararını Yargıtaydan getirmek üzere  60 günlük mehil vesikası almalıdır.. Bu süre zarfında  Yargıtay dosyasından alınacak icrayı geri bırakma kararı ile icra dosyası ,Yargıtay’dan dosya hakkında onama yada bozma kararı verilene kadar duracaktır.Borçlu bu 60 günlük süre içerisinde Yargıtay’dan tehir-i icra kararını getiremez ise icra dairesine yeniden başvurarak 30 günlük ek süre (mehil) talebinde bulunmalıdır. İcra müdürlüğünce verilen bu 30 günlük ek süre uzatılamaz. Eğer borçlu bu süre içerisinde icranın geri bırakılması kararını getiremediği takdirde alacaklı teminat olarak yatırılan yukarıda bahsettiğimiz bedeli icra dosyasından tahsil edebilecektir.

İcranın Bırakılmasında Yargıtay Kararının Etkisi

    Yargıtay ilama konu olan  kararı bozar ise borçlu teminat olarak yatırmış olduğu  tüm bedeli icra dairesinden geri alabilecektir. Ancak karar Yargıtay tarafından onanırsa bu sefer alacaklı icra dosyasına teminat olarak yatırılan miktardan borcu tahsil edecektir.

İcra hukuku genel itibari ile dava süreci açısından sürelere uyulması gereken bir süreç olup uyulmadığı takdirde hak kayıplarının sıkça yaşandığı bir hukuk alanıdır.Bu sebeple ki alanında yetkin avukatlar ile bu süreçler en iyi ve en az hak kaybı ile atlatılabilecektir.Sizlere 2001 yılından beri alanında başarılı avukatlar ile hizmet vermekteyiz.İcra hukuku alanında yetkin avukatlarımızdan online destek alabilir yahut ofisimize gelip destek alabilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş