İpotek İşlemlerinin Gerçekleştirilmesi

İpotek İşlemlerinin Gerçekleştirilmesi

İpotek İşlemleri

   İpotek işlemi doğmuş ya da doğacak bir borç için teminat olarak bir taşınmazın gösterilmesi durumudur.İpotek, hali hazırda mevcut ya da ilerleyen durumda  oluşturulacak kredilere teminat olacak olan gayrimenkul üzerindeki hakların birey veya kurumların üzerinde bulunması durumudur

   Başka bir söyleyiş ile  ipotek, kredi borcunun ödenmesini garanti altına almak için belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesidir.Borcu olan biri borcunun ödenmediği durumlarda alacaklı olan taraf ipotek konulan gayrimenkulü satarak, alacağını tahsil etme hakkına sahip olacaktır.

  Tapu Sicil müdürlüğünce düzenlenen ipotek resmi bir senet niteliği taşımaktadır.

  Ek olarak, tesis edilen ipotek, tapu kaydına işlenir. İpotek işlemi tapuya tescil edilir.Bu koşullara uyulmadığı takdirde ipotek işlemi otomatik olarak geçersiz olacaktır.

İpotek işlemi için yalı bir talep gerekir.Bu talep dilekçesinin içinde;ipoteğin süresi,ipoteğin miktarı,derecesi,ipoteği tahsis edecek kişinin kimlik bilgileri,kişi eğer tüzel kişi ise ünvanı bildirilir.

İpotek İşlemi İçin Gerekli Belgeler

1. İpotek edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)

4. Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, kayyım kararı ,vasi kararı  vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı

5. Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları

6. Eğer taraflardan biri tüzel kişi ise; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış vergi levhası fotokopisi,yetki belgesi, imza sirküleri,  kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleri

7. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.

8. Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi

9. Banka tarafından hazırlanan ipotek evrakları. ( harç muafiyet yazısı,Talepname, şartname,resmi senet örnekleri,ipotek için gelecek olan kişiye ait kimlik) (vekil ise; vekaletname ve fotoğraf)

10. Daha önce kaldırılması gereken satıcıya ait bir ipotek var ise; imza sirküleri ,satıcının kredi kullandığı bankaca yazılmış ipotek fek talebi ve  yetki belgeleri

 

Tapuya İpotek Koydurma Harcı Nedir Ve Ne Kadardır

 

  İpotek işleminin gerçekleşebilmesi için yazılı bir talep ve ipotek harcı bedelinin ödenmesi gerekir.

a) Mevcut ipotek derecelerinin sonradan istenilen değişikliklerinde borç miktarı üzerinden    (Binde 2,27)

b) İpoteğe dahil gayrimenkullerden birisinin çıkarılarak başkasının elinde  veya teminat ilavesinde borç miktarı üzerinden(Binde 4,55)   

c) İpotekte sağlanan borç miktarı üzerinden(Binde 4,55)

 

Bir yapının ipotekli olup olmadığı tapu senedinde belirtilmez.Bunun için Tapu Müdürlüğüne gidilerek sayfaya bizzat bakılması gerekmektedir.İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesi anlamına gelir demiştik. Borçlu borcunu ödemediği takdirde, alacaklı ipotekli taşınmazı satarak, satış bedelinden alacağını tahsil etme imkanına sahip olacaktır.

 

Taşınmaz Üzerine İpotek Konulması

Tapu sicilinde ipotek konulacak taşınmaza ait tapu sicil sayfasında şerh konularak taşınmazlar üzerinde ipotek kurulur.İpotek için talep şarttır.

İpotek Nasıl Kaldırılır; İpoteği koyan bankadan ipotek fek yazısı alarak ilgili tapu sicil müdürlüğüne bu yazının işleme konulmasını ister.İşleme konulan fek yazısı ile ipotek kaldırılmış olacaktır.   



  Taşınmazlar  üzerinde beyanlar,şerhler,  mahkeme kararları hukuki uygulamalar bulunabilmektedir.Bu uygulamaların  hangilerinin taşınmazın  devrine engel teşkil ettiği, değerini düşüren nitelikte olduğunu bilmek mevzuata hakim olmayı gerektirmektedir. Bu durumlarda avukatların hukuki bilgileri ve tecrübeleri ön plana çıkmaktadır.İşlemlerde avukatın konuya bakması  tüm aşamalarda ikinci bir denetim ve düzeltme imkânı sağlayacaktır.Aynı zamanda  iş sahibi bakımından iş gücü ve zaman tasarrufudur.

  

 Bünyemizde çalıştırdığımız ve size bu süreç içerisinde yardımcı olacak avukatları bünyemizde bulundurmaktayız.2001 yılında Zekeriya Karataş tarafından açılan danışmanlık ve hukuk büromuz kendi alanında en iyi hizmeti vermeyi amaçlamaktadır.İster online danışmanlık ister hukuki danışmanlık için büromuza gelebilirsiniz.Size en iyi şekilde bu süreçlerde yardımcı olacağımızdan eminiz.


Bu Makaleyi Paylaş