İş Kazası ve Meslek Hastalığı

İş Kazası ve Meslek Hastalığı

Bu yazımızda iş kazası ve meslek hastalığı durumlarında meydana gelen zararların hukuki ve cezai sorumluluklarını ele alacağız. Dünyada ve ülkemizde ne yazık ki hala önlenemeyen iş kazaları ve meslek hastalıkları birçok kişinin iş göremez hale gelmesine, sağlığından olmasına; hatta ölmesine sebep olmaktadır.

İş Kazası Nedir?

İş kazaları, çalışanın;

  • İş yerinde
  • İş yerinin dışında; ancak işiyle ilgili bir sebeple başka bir yerdeyken
  • İşiyle ilgili olmasa bile bir emir doğrultusunda iş yerinden başka bir yerdeyken
  • İşveren tarafından sağlanan bir taşıtla işe geliyor veya gidiyorken
  • Emziren bir kadınsa çocuğuna süt vermek için ayrılan süredeyken

başına gelen ve ruhsal veya bedensel bütünlüğüne zarar veren kazalardır.

Meslek Hastalığı Nedir?

Meslek hastalığı, mesleğin yarattığı riskler nedeniyle meydana gelen ve meslek sahibinin ruhsal ve bedensel bütünlüğüne zarar veren hastalıklardır. İlgili hastalığın tetiklenmesinde, başlamasında veya ilerlemesinde yapılan işin rolü yapılacak tespitle ortaya çıkarılır ve meslek hastalığı olup olmadığı incelenir. Daha sonra söz konusu hastalık meslekten ve yapılan işten kaynaklıysa hukuki ve cezai sorumluluğa gidilir.

İş Kazası ve Meslek Hastalığında Hukuki Sorumluluk

Sosyal Güvenlik Kurumu iş kazaları veya meslek hastalıklarından dolayı zarar gören işçiye geçici veya sürekli ödemede bulunmakta ve ölüm halinde ölen kişinin destekten yoksun kalan  yakınlarına belirli koşullar sağlanmışsa ücret ödemektedir.

Türk Borçlar Kanunu (TBK) gereği işverenin hukuki sorumluluğu vardır. TBK’nin 417. maddesine göre işverenin işçiyi koruma ve meydana gelebilecek tehlikeleri önleme yükümlülüğü bulunmaktadır. Dolayısıyla işçinin iş kazasından veya meslek hastalığından işveren sorumlu tutulabilecektir. İşverenin bu sorumluluğunu ihlal etmesinden dolayı iş kazası veya meslek hastalığı meydana gelmişse SGK, işçiye veya işçinin yakınlarına ödediği tutarı işverene rücu hakkına sahiptir.

Hukuki sorumluluğun en önemli unsurlarından biri ‘’zarar’’ kavramıdır. İş kazaları ve meslek hastalıkları çeşitli maddi ve manevi zararlara sebep olmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu, manevi zararlardan sorumlu değildir ve SGK aleyhine manevi tazminat talebiyle mahkemeye başvurulamamaktadır. Oluşan maddi zararın alınacak tazminat bedelinin hesabında Borçlar Kanununun öngördüğü şu  kalemler uygulanır:

Ölüm Durumunda; Cenaze masrafları, ölüm hemen gerçekleşmemişse ölüm anına kadar oluşan tedavi masrafları ve çalışma gücünün azalmasından veya yitirilmesinden oluşan kayıplar, ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin uğradığı kayıplar.

Bedensel Zararlar Durumunda; Tedavi giderleri, kazanç kaybı, çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar, ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar.

Bunların yanında kişinin psikolojisinde ve ruh halinde meydana gelen zararlardan; duyduğu acı, elem, ızdıraptan dolayı oluşan manevi kayıplardan da zarar veren sorumludur ve bu sorumlulardan manevi tazminat talebinde bulunulabilir.

İş Kazası ve Meslek Hastalığında Cezai Sorumluluk

Bu sorumluluk hallerinde Ceza Hukukunun genel hükümleri uygulanır ve suçun özelliğine göre ve işlenme biçimine göre faillere verilecek cezalar belirlenir. Burada uygulanacak hükümler tamamen TCK kapsamındadır ve ceza hukukundaki suç sistematiğine göre suçun isnad edilip edilemeyeceği ve diğer durumlar belirlenecektir.

2001 yılından beri faaliyet gösteren büromuz, iş hukuku kapsamına giren tüm meselelerde sizlerin yanında yer almak adına uzman iş hukuku avukatlarını bünyesinde barındırmaktadır. İş kazaları ve meslek hastalıklarında gerekli girişimlerde bulunmakta olan Proaktif Hukuk, zararınızın tamamen tazmini için çaba harcamakta ve işçilerin sorunlarına çözüm bulmaktadır. İş Hukuku, Sosyal Güvenlik Hukuku, Ceza Hukuku ve Tazminat Hukukunu ilgilendiren iş kazası ve meslek hastalıklarında, bu alanlarda ihtisas yapmamış ve bu konuda tecrübesi olmayan hukukçuları devreye sokarak zarar görmemeniz adına profesyonel, kurumsal ve otuza yakın hukukçusu bulunan Proaktif ailesiyle irtibata geçebilir ve kaliteli hukuki hizmetimizle tanışabilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş