Islah Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Islah Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Islah Ne Demektir?

 

Taraflardan birinin usule ilişkin yapmış olduğu  işlemi tamamen veya kısmen düzeltmesi işlemine ıslah denilmektedir.Islah HMK da düzenlenmiş bir kurumdur. Usul hukukunda kural olarak  iddia ve savunmaların  değiştirilmesi yasağı vardır,ancak  iki istisna mevcuttur. Bunlardan bir ıslah müessesesidir.

 

Islahın Kapsamı ve Sayısı

 

  Taraflardan her biri, yapmış olduğu bu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebilecektir.Aynı davada, taraflar ancak bir kez ıslah yoluna gidebilirler.Burada önemli olan durum, yalnızca usul işlemlerinin ıslah edilebilmesidir. Örnek olarak; dava dilekçesine yeni vakıaların eklenmesi, iddia veya savunmaların değiştirilmesi, talep sonucu birer usul işlemi iken,tanık ifadeleri,ikrar , keşif gibi işlemler birer usul işlemi olmadığı için ıslah edilebilmeleri mümkün olmayacaktır. Islah, tamamen veya kısmen yapılabileceği gibi ancak tarafların davada yalnızca bir defa ıslah yoluna gitme  hakları vardır.

 

Islah Zaman Ve Şekli Nasıl Olmalıdır?

 

     Islahın, tahkikatın sona ermesine kadar yapılması gerekir.Islah, sözlü şekilde  veya yazılı olarak yapılır.Karşı taraf duruşmada hazır bulunmuyorsa veya ıslah talebi duruşma dışında yapılmışsa,bu yazılı talep veya tutanak örneğinin, haber vermek suretiyle karşı tarafa bildirilmesi şarttır. Islah işleminin  tahkikat sonuna kadar yapılması benimsenmiştir. Islah, şekle bağlı değildir.Tutanağa geçirilmek koşulu ile sözlü veya yazılı olarak yapılabilir..Islah eğer duruşma dışında yapılıyorsa bu  durumunda ıslah dilekçesinin bir suretinin davanın diğer tarafına tebliğ edilmesi gerekir.

 

Islah İle Ortaya Çıkan Yargılama Giderleri ve Karşı Tarafın Zararının Ödenmesi Durumu

 

  Islah eden tarafın, ıslah nedeniyle geçersiz hale gelecek işlemler için yapılan yargılama giderlerini ve  karşı tarafın uğradığı zararları karşılamak için hakimin takdir edeceği teminatı, bir hafta içinde mahkeme veznesine yatırması gerekir. Aksi halde, ıslah yapılmamış sayılacaktır.Karşı tarafın zararının kesin tespiti yapıldıktan sonra, mahkeme veznesine yatırılan miktar eksik ise  tamamlattırılır, fazla ise iade edilecektir.

 

Islahın Etkisi Nedir

 

 Islah, bunu yapan tarafın yaptığı ıslahın etki edeceği noktadan itibaren,bütün usul işlemlerinin yapılmamış olduğu sonucunu doğuracaktır.

 Ancak  tanık ifadeleri,ikrar,keşif ve isticvap tutanakları, bilirkişi rapor ve beyanları, yerine getirilmiş olan yahut henüz yerine getirilmemiş ama, karşı taraf yerine getireceğini ıslahtan önce bildirmiş ise, yeminin teklifi, reddi veya iadesi ıslah ile geçersiz kılınamayacaktır.

  Şöyle ki, ıslahtan sonra yapılacak tahkikat sonucunda, bu işlemlerin göz önünde tutulması gerekmiyor ise, bunlar da yapılmamış sayılacaktır.

 
 

Islah Dilekçesi Örneği

 

..................SULH HUKUK MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİ’NE

 

DOSYA NO: 2…../…. E.

DAVACI:

VEKİLİ:

DAVALILAR:

KONU: Islah beyanımızdır

ISLAH EDİLEN DAVA DEĞERİ:

 

AÇIKLAMALAR:

 

Yukarıdaki dosya numarasıyla görülmekte olan davada, davamızı miktar yönünden ıslah etmek istiyoruz.Şöyle ki;

.

.

.

.

.

.

 

HUKUKİ SEBEPLER: BK, TMK ve ilgili mevzuat.

 

DELİLLER: ………….Tarihli Bilirkişi Raporu, Tapu Kayıtları, Nüfus Kayıtları, Veraset Lamı, Tanık Ve Her Türlü Yasal Delil.

 

SONUÇ VE İSTEM : …………………………………..

Davacı Vekili

Av. ……………………

 
 
 
 
 
 
 

Bu Makaleyi Paylaş