Kamudaki Taşeron İşçisinin Kıdem Tazminatı Hakkı

Kamudaki Taşeron İşçisinin Kıdem Tazminatı Hakkı

8 Şubat 2015 günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 29261 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Kapsamında İstihdam Edilen İşçilerin Kıdem Tazminatlarının Ödenmesi Hakkında Yönetmelik yayınlanmış olup Kamu İhale Kanunu kapsamında taşeronlar tarafından çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatlarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Bu yönetmelikten sonra kamu ihalelerinde çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatlarına ilişkin uyuşmazlıklarda çözüm bu yönetmeliğin getirdiği esaslara göre aranacaktır. Ancak uyuşmazlıklarda hak ve menfaat kaybına uğradığını düşünen taraflar iş hukuku alanında deneyimli hukuk bürosu ile anlaşmalı ve uyuşmazlığın çözümü için avukata vekalet vermeleri gerekmektedir.

  • Eğer taşeron işçinin çalıştığı kamu kurumu aynı kalıp da taşeron şirketi değişiyorsa işçiler kıdem tazminatlarını, kıdem tazminatı alma şartları oluştuğu takdirde, gerçekleştirilen ihaleler kapsamında toplam çalışma süreleri üzerinden ilgili kamu kurum ve kuruluşu üzerinden alacaklardır.

  • Eğer taşeron işçinin çalıştığı kamu kurum ve kuruluşu değişip de taşeron şirket aynı kalıyorsa işçiler kıdem tazminatlarını, kıdem tazminatı alma şartları oluştuğu takdirde, kamu kurum ve kuruluşlarındaki hizmetlerinin toplam süresi üzerinden son çalıştıkları kamu kurum ve kuruluşlarından alacaklardır.

  • Eğer taşeron işçi aynı taşeron şirketinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştıktan sonra özel sektörde çalıştırılan işçiler kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin kıdem tazminatını, en son çalıştıkları kamu kurum ve kuruluşu tarafından çalıştığı en son iş yerindeki ücretinin asgari ücret artış oranları hesap edilerek ödenecektir. Bu işçilerin özel sektörde çalışmalarından doğacak kıdem tazminat hakkı saklıdır.

Taşeron İşçiler Kıdem Tazminatını Nasıl Talep Eder?

 İlgili yönetmeliğe göre kıdem tazminatına hak kazanan işçiler banka hesap numaraları ile birlikte kıdem tazminatı talep dilekçelerini, tazminatı talep edecekleri kamu kurum ve kuruluşuna vermelilerdir. Bu dilekçe ve hesap numarası ile birlikte verilmesi gereken diğer belgeler;

  • Çalıştığı kamu kurum ve kuruluşunun listesi,
  • İş sözleşmesinin sona eriş nedeninin yer aldığı, taşeron şirketten alınmış belge.
  • Bu belge yoksa SGK kayıtları esas alınacaktır.

Bu başvuru üzerine kamu kurum ve kuruluşları ödenecek kıdem tazminatını, işçinin banka hesabına doğrudan yapacaktır.


Bu Makaleyi Paylaş