Kamulaştırmada İdare ile Uzlaşmak

Kamulaştırmada İdare ile Uzlaşmak

KAMULAŞTIRMADA İDARE İLE UZLAŞMAK

 

Kamulaştırma özel mülkiyete tabi bir taşınmazın bir kısmına veya tamamına devlete ait kurum ve kuruluşlarca kamu yararı ilkesi çerçevesinde el konulması işlemidir.

 

Kamulaştırma işleminde mülkiyet hakkına bir müdahale söz konusu olduğu için işlemi yapan ilgili kamu kurumu ,kamulaştırma kanunundaki usullere uymak zorundadır.

 

Özel mülkiyetinde bulunan taşınmazı kamulaştırılan vatandaşlar ,bu işleme karşı idari yargıda iptal davası açabileceklerdir.

 

İdare, kamulaştırma işleminde öncelikle taşınmazın malikiyle satın alma usulünü deneyecektir.Eğer idare taşınmazın malikiyle uzlaşma sağlayamazsa mahkemeye başvurarak taşınmazın idare adına tescilini talep edecektir.

 

Kamulaştırma,üzerine idare taşınmazın değerinin tespiti için kıymet taktir komisyonu görevlendirir.Pazarlıkla satım ve trampa işlemlerinin yürütülmesi için ayrıca bir uzlaşma komisyonu oluşturulur.

 

İdare değer tespit komisyonunca belirlenen muhammen bedeli zikretmeksizin malike o taşınmazı pazarlıkla almak istediğini ya da trampa yoluyla devralmak istediğini bildirir.

 

Malik bu yazıyı tebellüğ ettiği tarihten itibaren 15 gün içinde,kamulaştırmaya konu olan taşınmazı pazarlıkla ve anlaşarak satmak istediğini yahut trampa yoluyla idareye devretmek istediğini idareye bildirirse uzlaşma komisyonunca pazarlık görüşmeleri yapılır.

 

Değer tespit komisyonunca belirlenen bedeli geçmemek kaydıyla bedelde veya trampada anlaşmaya varılması halinde bu anlaşmaya binaen bir tutanak düzenlenir.Tutanak hem malik hem komisyonca imzalanır.

 

İdarece,tutanağın imzalanmasından itibaren 45 gün içinde tutanakta belirlenen bedel hazır hale getirilir.Bu durum malike bildirilir ve belirlenen günde malikten tapu dairesinde idare adına ferağ vermesi istenir.

 

Uzlaşma yolu ile idare tarafından satın alınan yahut trampa yoluyla edinilen taşınmaz sahibinden kamulaştırma suretiyle elde edilmiş sayılır.Bu şekilde yapılan kamulaştırmaya karşı  itiraz davaları açılamaz.

 

Kamulaştırılacak taşınmazın satın alma usulüyle elde edilememesi durumunda,idare, taşınmaz malın bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesine başvurarak kamulaştırma bedelinin tespitini ve taşınmazın idare adına tescil edilmesini talep eder.Mahkeme kendi bünyesinde bilirkişi heyeti oluşturur yahut bizzat keşfe çıkarak taşınmaz malın değeri belirlenir.

 

Yargıtay kararlarında uzlaşma komisyonu ile taşınmaz sahibi arasında yapılan pazarlıkta  teklif edilen ve kabul edilen fiyatların taraflar yönünden bağlayıcı olmadığı belirtilmiştir.

 


Bu Makaleyi Paylaş