Kentsel dönüşüm yönetmeliği

Kentsel dönüşüm yönetmeliği

Kentsel Dönüşüm Nedir?

Kentsel dönüşüm; şehirlerin bir bölümünün veya tamamının ekolojik, jeolojik ve sosyal olarak güçlendirilmesi amacıyla yapılan dönüştürme faaliyetidir. Özellikle şehircilik anlayışının gelişmesiyle gittikçe daha çok gündeme gelen kentsel dönüşüm, kentlerin modernizasyonunu amaç edinmektedir. Toplumumuzda son yıllarda iyice ivme kazanan kentsel dönüşüm faaliyetleri daha çok İstanbul ekseninde sürmekte ve deprem başta olmak üzere çeşitli doğal afetlerin etkisi kırılmak istenmektedir.

Kentsel Dönüşüm Hukuku 
 

Kentsel dönüşümün gittikçe daha geniş alanlara nüfuz etmesiyle kentsel dönüşüm hukukunun  gelişmesi de kaçınılmaz olmuştur. Bu amaçla Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun mevzuatımızda yer bulmuştur. Bu kanunun Uygulama Yönetmeliği 2014 yılında değiştirilmiş ve böylece uygulama alanı daha da genişletilmiştir. Bu revizenin sebebi son zamanlarda gündemde daha çok yer bulan ve belirli bir toplumsal tepki çeken kentsel dönüşüm mağduriyetinin giderilmeye çalışılmasıdır.

Kentsel Dönüşüm Mağduriyeti

Kentsel dönüşümle beraber özellikle kentsel dönüşümü üstlenme konusunda lisansa sahibi olan inşaat şirketleri kimi zaman hukuka aykırı eylemlerde bulunabilmekte ve bu durum konut sahibi kişileri zor durumda bırakabilmektedir. Özellikle İstanbul gibi konut ve arsa fiyatlarının gün geçtikçe tavan yaptığı bir şehirde müteahhit firmalar kimi zaman yüksek kâr amacı gütmekte ve bu durum birçok kişiyi mağdur etmektedir. Yapılan son yasal değişikliklerle birlikte ortada herhangi bir keyfiliğe mahal verecek durum bırakılmamaya çalışılmıştır. Yine de kıymetli hukukçuların ve akademisyenlerin görüşü, bu konuda henüz yeterli ve somut adım atılamadığı ve yapılması gereken daha birçok yasal değişikliğin olduğudur.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği

Özellikle deprem gibi doğal afetler konusunda risk altındaki eski ve bakımsız yapıların yıkılıp yerine yeni ve modern yapılar inşa edilmesi maksadıyla oluşturulan kentsel dönüşüm politikası Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunla hukuki çerçeve kazanmıştır ve daha sonra uygulama yönetmeliği de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe sokulmuştur. Bu yönetmelik birkaç değişiklikle revize edildikten sonra 2014 yılında son şeklini almıştır. Bu yönetmelikte inşaat şirketlerinin uyması gereken kurallar, gayrimenkulü kentsel dönüşüme uğrayan kişilere sunulacak seçeneklerin ne olduğu, idarenin nerelerde kamulaştırma politikaları güdebileceği, risk faktörlerinin neye göre belirleneceği gibi hususlar yazmaktadır.

Kentsel Dönüşümde Avukatın Rolü

Kentsel dönüşüm, doğrudan kişinin mal varlığına etki ettiğinden hassas davranılması gereken bir konudur. Yapılacak herhangi bir hukuki hata telafisi zor zararlara sebep olabilir, bu sebeple ister inşaat firması olsun isterse konutu kentsel dönüşümün konusu olan kişi olsun iyi bir gayrimenkul ve kentsel dönüşüm avukatıyla hareket etmelidir. Avukat, kentsel dönüşüm sürecinde hukuki görüş bildirecek, sözleşmelerin hazırlanmasında ve yorumlanmasında aktif rol oynayacak ve herhangi bir dava açılması durumunda müvekkilinin tarafında olacaktır. Avukatlar, hukuki yol göstericidirler ve hukuk karşısında sizin yanınızda olup haklarınızdan faydalanmanızı amaç edinirler. Avukatınızın olmaması durumunda kanunun sizlere tanıdığı haklardan yeterince faydalanamayabilir ve mağdur olabilirsiniz, bu sebeple böyle bir tehlikeye karşı riske girmemek ve alanında uzman hukukçularla hareket etmelisiniz.

Proaktif Hukuk ve Danışmanlık bürosu kentsel dönüşüm konusunda uzmanlaşmış avukatları bünyesinde barındırmaktadır. Kentsel dönüşümle ilgili her türlü danışmanlık veya avukatlık hizmeti talebinizi bizlere ulaştırabilir ve geniş çaplı bir hukuki yardım alabilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş