Ödenmeyen Senetler Nasıl Tahsil Edilir?

Ödenmeyen Senetler Nasıl Tahsil Edilir?

Yaygın olarak karşılaşılan hukuki problemlerden bir tanesi de senedin vaktinde veya hiç ödenmemesidir.Bir senedin vadesi gelmesine rağmen ödenmemesi durumunda izlenmesi gereken yollar nelerdir sorusunun cevabını bu yazımızda vermeye çalışacağız.

Senet Nedir?

Senet, borç gösteren belgedir. Senet; üzerinde yazan tarihte, belirtilen miktardaki paranın ödeneceğini taahhüt eder ve bu anlamda bir ispat aracıdır. Kökleri Roma Hukukuna kadar uzanan senet, en eski hukuki belgelerden bir tanesidir.

Senedin Ödenmemesi

Bir senedin ödeme vakti gelmesine rağmen ödenmemesi durumunda yapılacak olan şey banka yoluyla protesto çektirmektir. Böylece senedi ödemeyen kişi, bankalar nezdinde sorun yaşamamak, kredi çekme konusunda riske düşmemek ve kredi notunu düşürmemek için bu senedi ödeyebilir. Senette yazan tarih gelince borç muaccel olur; yani ödenecek duruma gelir ve ödenmesi gerekir; eğer ödenmezse borçlu temerrüde düşer ve temerrüt faizi işlemeye başlar. Protestodan da herhangi bir sonuç alınamazsa yapılması gereken bir avukata başvurmaktır. İyi bir avukat, sizin hukuki temsilcinizdir ve hukuki rotanızı belirleyecek olan kişidir. Senedin ödenmemesi durumunda icra kanalıyla tahsil etmek amacıyla icra müdürlüğünde yasal takip açılacak ve daha sonra eğer senedi ödemeyen kişinin hacze kabil gayrimenkul veya taşıtı varsa bunlar üzerinde ihtiyati tedbir uygulanması talebinde bulunulacaktır.

Aslında senedin ödenmemesi durumunda izlenecek yol tipik icra takibi yöntemleridir. İcra takibinde ödeme emrinin gönderilmesi, ihtiyati tedbir, dosyanın kesinleşmesi, haciz işlemleri, taahhüdü ihlal, yediemini suistimal gibi bütün konular senedin ödenmemesi durumunda da geçerlidir.

Senet ve Ticari Hayat

Senet; anlık olarak ödenmeyen borçları belirli bir tarihte ödeyeceğine dair verilen sözdür, dolayısıyla ticari hayattaki önemi bir hayli yüksektir. Sadece ticari hayatta değil bireylerin gündelik borçlarında da sık sık kullandıkları senet resmi şekil şartı barındırmadığından oluşturulması kolay bir belge türüdür. Senetlerin bu kadar yaygın olması, ödenememe risklerini de beraberinde taşımaktadır ve ödenmemesi durumu hukuki uyuşmazlıklara dahil olmaktadır. Ödenmeyen bir senet aynı zamanda ticari hayatın aksamamasına ve dolaylı zararlara sebep olabilir. Örneğin senedin vadesine güvenip başka bir kişiyle iş anlaşması yapmış kişi senedin ödenmemesi sebebiyle iş anlaşması yaptığı kişiyi de zor durumda bırakacak ve bu zincirleme etki ticari hayat için sıkıntılar doğuracaktır.  Bu sebeple toplumsal hayatın ilk zamanlarından beri var olan senet çok da güvenilir bir ödeme aracı değildir ve revize edilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan pratik bir çözüm olması ve ticari hayata hız kazandırması açısından değerlendirecek olursak bir taraftan da olmazsa olmazlardan bir tanesidir.

Senedin Ödenmeme Cezası

Senedin ödenmemesi durumunda ön görülen cezai bir yaptırım bulunmamaktadır, bu durum borcun ödenmemesi gibi düşünülmeli ve icra takibiyle devlet kanalları kullanılarak cebri vasıtalar kullanılması gerekmektedir. Bu sebeple senedin ödenmemesi durumunda bir hapis cezası veya ekstra bir para cezası saptanmamıştır.

Bunun yanında icra ve iflas hukukunda hapis cezası gerektiren haller burada da mevcuttur. Taahhüdü ihlal ve yediemini suistimal gibi suçlar burada da geçerlidir.

Senedin Tahsilatı

Senedin tahsil edilmesi bazen hayati öneme sahip ve acil olabilmektedir. Bu sebeple hızlı ve etkin bir çözüm için başvurmanız gereken kişiler avukatlardır. İcra ve İflas Hukukunda uzmanlaşmış avukatlar senet tahsilatı için izlenmesi gereken yöntemleri daha önceki tecrübelerinden ve teorik bilgilerinden faydalanarak belirlemektedirler ve bu konuda atılması gereken adımların ne olduğunu bilmektedirler. Bu sebeple, avukatla beraber hareket etmek size büyük avantaj sağlar ve mağduriyetinizin daha çabuk çözülmesi sağlanır.

Proaktif Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, ihtiyaç duyduğunuz hukuki çözümleri danışmanlık ve avukatlık hizmetleriyle sizlere profesyonel ve kurumsal bir şekilde sunmaktadır.

 

Ödenmeyen Senetlerinizin Takibe Açılması İçin İcra Ekibimizle İletişime Geçebilirsiniz. İletişim İçin Tıklayınız.

 

 


Bu Makaleyi Paylaş