Parsel (Arsa) Tevhidi

Parsel (Arsa) Tevhidi

Parsel Tevhidi Nedir?

    Birbirine bitişik halde bulunan birden çok parselin bir parsel haline getirilmesine parsel tevhidi denir.

    Teknik tanım olarak da tapu kütüğünde ayrı sayfalara kayıtlanmış  birbirine bitişik iki ya da daha fazla parselin ilgilinin isteği üzerine tek bir parsel numarasında birleştirilerek kütüğün ayrı bir sayfasında tescilli olarak tapuya bağlanması şeklindedir.

    Birleştirme işleminin  imar mevzuatına uygunluğun onaylattırılması gerekmektedir.Bu onayı gerçekleştirecek olan mevki; işleme konu olacak parseller belediye alan sınırları içinde ise belediye encümeni;belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiş olan alanlar  dışında ise il özel idaresi tarafından gerçekleştirilir.Burada yapılan işlemin imar mevzuatına  uygunluğu onaylatılmış olunur.

    Birleştirme yani tevhit işlemi; teknik yönü  nedeniyle kadastro müdürlüklerini; tescili gerektirmesi nedeniyle de tapu müdürlüklerini ilgilendiren bir konudur.

 

  Tevhit yani  birleştirme kapsamındaki gayrimenkullerin bitişik olması yani işleme konu olacak parsellerin birbirine sınır olması şart konulmuştur. İmar planlarında yeşil alan, yol, otopark meydan ve park gibi kamu hizmetlerine ayrılan mekanlara  rastlayan gayrimenkullerin bu alana denk gelen kısımları için tevhit izni verilmemektedir.

   Parselin sayısı ve büyüklüğü birleştirme yani tevhit  işlemi için bir önemi olmayıp sadece söz konusu işlem için birden fazla taşınmaz olması gerekir denilmiştir.

  Aynı kişilere ait birden fazla parseller veya gayrimenkuller  birleştirilebileceği gibi farklı kişilere ait gayrimenkullerde birleştirilebilir.Taşınmazların yani gayrimenkullerin hepsinin arsa yada bina olması şartı aranmaz biri bina diğeri de arsa olabilmektedir.

 

Parsel Tevhidinin Yapılabilmesi İçin Gerekli Belgeler

 

1. Kadastro müdürlüğünce hazırlanmış ve üst yazıya bağlanmış 3 takım tevhit dosyası olmalıdır.

2. Gayrimenkulün bulunduğu yerde ki belediye encümen veya il idare kurumunun onayladığı gayrimenkul görüşünün ıslak imzalı onaylı ve kaşeli kararı olmalıdır.Gayrimenkul yani taşınmaz mücavir alan içinde ise belediye encümeni kararı mücavir alan içinde değilse il idare kararı alınmalıdır.Mücavir alan  dediğimiz ise belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiş olan anlamına gelmektedir.

3. Tevhit isteminde bulunan kişi ve ya da kişilerin fotoğraflı kimlik cüzdanı ya da pasaport ve vekaletname örneği ile başvurması gerekir

4. Tescil bildirimi ve kontrol raporu olmalıdır.

5. Gayrimenkul malikin temsilcisi veya vasi ya da kayyımı ise bunları gösteren mahkeme kararı ve kimliği eğer bu kişi veli ise aile nüfus kayıt örneği ve kimliği ile yapılmalıdır.

5. Tevhit için başvuran kişilerin son 6 ay içinde çekilmiş 2 fotoğrafları ve temsilcilerin son 6 içinde çekilmiş 1 fotoğrafı olmalıdır.

6. Gayrimenkulün maliki eğer ölmüş ise talepte bulunan kişinin mirasçılık belgesi yani veraset belgesi  ve kimliği

7. Talepte bulunan kişi şirket,dernek,vakıf temsilcisi olduğu takdirde bu temsili gösteren yani işlemin yapılmasında yetki verildiğini gösteren belge ve bu imzaların sirküleri ile temsilcinin kimliği

8. Tevhit için düzenlenmiş yürürlükteki mevzuata uygun plan ve ekli belgeler gerekmektedir.

9. Tevhidi istenen gayrimenkullerin güncel tapu senetleri bulunmalıdır.

10. Gayrimenkullerden biri bina ise deprem sigortası

11. Eğer kişi yabancı uyruklu ise de bu talepte bulunabilmek için de bu belgeleri bulundurması aynı zamanda oturma izni varsa yapabilmektedir.

 

Parsel Birleştirme Talebinde Masraf

   Parsel tevhit işlemi Harçlar kanununca bir harç miktarına karar kılınmıştır.Bu harç bedeli Tapu dairesine ödenir.Bu bedel her değişmekle birlikte son belirlenen miktar gayrimenkuller için parsel tevhit harçı tevhit işleminden önceki halinde kayıtlı değerler doğrultusunda binde 11,4 olarak belirlenmiştir.Burada parselin yüz ölçümüne bakılmaksızın aynı zamanda yöresel katsayıya bakılmkasızın sadece parsel adedine bakılarak hesaplanır.

 

Parsel Birleştirme (Tevhit) İşlemleri İçin Nereye Başvurulması Gerekir

   Gerekli belgeler hazırlandığın da arsa ve parsel tevhidi yapılacak arsa ve parselin tapularıın kayıtlı olduğu en yakın Tapu Kadastro Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.Daha sonrasında tapu kadastro yetkilileri tarafından  tapudaki taşınmazların  bulunduğu yerin belediye encümenine veya il idare kurulu ile birlikte görüşülüp olumlu kararı alınması halinde  kazanılan hakla birlikte yani bu onay sayesinde  yeniden tapu sicil müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir. Bu başvuru sırasında tevhit işlemi harcı yatırılmalıdır ve bazı belgeler tapu sicil müdürlüğüne sunulması gerekir.

 

Parsel Tevhidi Sonrası Neler Yapılması gerekmektedir

 

1- Birleştirilen yani tevhit edilen  parsele ait kütük sayfaları kapatılır ve bu işlem için ”Sayfa No” sütunu sol üst köşeden sağa çapraz, ”Mülkiyet” sütununda ki maliklerden sonra gelen ilk boş satır ya da yatay olmak üzere kırmızı kalemle ve çift çizgi ile çizilir bu işlem tapu sicili memuru tarafından yapılır

2- Beyanlar sütununda kapatılma sebebi  kırmızı kalemle açıklanır ve işlemle ilgili tarih ve yevmiye numarası yazılmalıdır

3- Yeni parselin edinme nedeni olarak  sütununa “Birleştirme” veya “Tevhit” yazılacaktır

 

Sonuç olarak ;birleştirme yani tevhit işlemi genel itibari ile süreç olarak bir avukata danışılarak yapılması gereken bir taleptir.Deneyimli avukatlarımıza bu konuda danışabilir aynı zaman da online destek vererekte size yardım sunmaktayız.Her türlü sorularınıza destek olmak için sizi hukuk büromuza  beklemekteyiz.


Bu Makaleyi Paylaş