Site Yöneticisi Seçimi Nasıl Yapılır?

Site Yöneticisi Seçimi Nasıl Yapılır?

Site Yönetimi Nedir

     

     Kat mülkiyeti kanununa göre birden çok birden fazla konut sitelerinde site yönetimi seçilmelidir.Günümüzde birçok apartman olduğu düşünülürse bunun önemli olduğu kabul edilmelidir.Site yönetimi kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, bu kurul tarafından kararlaştırılacaktır.

 

Toplu Konutlarda Ve Apartmanlarda Yönetim Nasıldır

 

    Yaşanılan ana gayrimenkulün 8 veya daha çok bağımsız yapı olan  varsa bir yönetici atanmasını kanun zorunlu görmüştür. Buna göre,  demek ki konut sitelerinde yer alan bağımsız bölüm sayısı sekizden fazla ise, burada artık yönetimin kurulması zorunlu tutulacaktır.Seçilen  bu site yöneticisi veya site yönetim kurulu ise sitenin düzeni ve site sakinlerinin refahı için alınan kararları uygulamaya koyacak kişidir.

 

Site Yöneticisi Nasıl Seçilir

 

     Site yöneticisinin nasıl seçileceği kat mülkiyeti kanununda belirtilmiştir.Siteyi de herhangi bir yönetici bulunmuyor ise kat maliklerinden biri veya birkaçı yönetim oluşturabilecektir.Öncelikle bir karar defteri alınmalı ve bir adet vezne defteri alınarak noterlikçe apartman yönetmeliği üzerine bir tescil edilmesi gerekmektedir.Yönetmeliğin oluşturulabilmesi için toplantı tarihi belirlenmeli aynı zamanda bu toplantının gündemi belirtilmelidir.

    Bu gündem ve tarih tüm kat maliklerine bildirilmeli bu da imza yolu yada taahhütlü mektup ,ile yapılmaktadır.Aynı zamanda bir nüshası da apartman panosuna asılarak duyurulmalıdır.Bu bildirimler yapılırken postanın ulaşması için 15 ve kat maliklerinin bu toplantı için kendilerine zaman ayarlamaları için 15 gün müddet verilerek bu toplantıyı hazırlamaya dikkat edilmelidir.

    Eğer ilk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantının saati ve yeri bildirilir.Yapılacak ikinci toplantı için çoğunluk aranmayacaktır.Katılan kişilerin almış olduğu yani salt çoğunluğun almış olduğu kararlar tüm kat maliklerini etkileyecektir.Toplantıda ki tüm yazışmalar deftere yazılmalıdır.

 

Kat Malikleri Kurulunun Toplantı Zamanı Ne Zamandır

 

   Kat maliklerinden oluşan  kurulun, yılda bir defadan az olmamak kaydı ile yönetim planında gösterilecek  zamanlarda, ancak öyle bir zaman gösterilmediği takdirde, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanması gerekir.Toplu yapılarda ise kurullar, en geç olmak kaydı ile iki yılda; bir defadan az olmamak kaydı ile yönetim planlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanacaktır.

  Daha önce bahsettiğimiz gibi önemli bir nedenin çıkması durumunda,denetçinin veya yöneticinin veya kat maliklerinden üçte birinin isteği üzerine ayrıca toplantı için istenilen tarih itibari ile  en az onbeş gün önce tüm kat maliklerine imzalattırılacak bir taahhütlü mektupla veya bir çağrı  toplantı sebebi de bildirilmek kaydıyla, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilecektir.

  İlk çağrı yapıldığı zaman, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede yapılacağı ve hangi tarihte olacağı da belirtilecektir.İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az olamaz.

Kat Malikleri Kurulunun Toplantı Yeter Sayısı Nedir

  

   Kat malikleri kurulu ancak kat maliklerinin sayısı ve arsa payı bakımından yarısından fazlası ile toplanır ve oy çokluğuyla karar verecektir.

Yeter sayının sağlanamaması sebebiyle ilk toplantı yapılamamışsa, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılacaktır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğu olacaktır.

 

Kat Malikleri Kurulu Toplantısında Oya Katılma Nasıl Olur

 

    Kat maliki olan kişi, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahip olacaktır. Ana gayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat malikinin ise her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkı olacaktır.Ayrıca onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne kadar olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamayacaktır; oy hesabı yapılırken kesirler göz önüne alınmayacaktır.

   Bir bağımsız bölümün birden çok maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil edecektir. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni temsilcisi temsil eder.

 

Kat Malikleri Kurulu Toplantısında Alınan Kararların Etkileri Nelerdir

 

  Kat malikleri kurulu tarafından, yönetim planı sözleşme,ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlarla ana gayrimenkul yönetilir.

 Bütün kat malikleri ile külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymaları gerekmektedir.

   Ana gayrimenkulün yönetiminden veya kullanılmasından dolayı kat malikleri arasında yahut bunlarla yönetici ve denetçiler arasında arasında çıkan anlaşmazlıklar, kat malikleri kurulunca çözülür ve karara bağlanır denilmiştir.

 

Site Yöneticisinin Görevleri Nelerdir

 

    Yöneticinin görevleri, yönetim planında belirtilir; yönetim planında aksine hüküm olmadıkça, yönetici aşağıdaki işleri görür:

  • Kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi;

  • Anagayrimenkulün sigorta ettirilmesi;

  • Anagayrimenkulün amacına uygun olarak  korunması,kullanılması, bakımı ve onarımı  için gereken tedbirlerin alınması gerekir

  •  Anagayrimenkulün genel yönetim işleriyle onarım, korunma, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için yönetim planında gösterilen zamanda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde, kat maliklerinden avans olarak münasip miktarda paranın toplanması ve bu avansın harcanıp bitmesi halinde, geri kalan işler için tekrar avans toplanması;

  • Anagayrimenkulün tümünü ilgilendiren tebligatın kabulü;

  • Anagayrimenkulün yönetimiyle ilgili diğer bütün ödemelerin kabulünü yapması  yönetim dolayısı ile doğacak borçların ödenmesi ve kat malikleri tarafından ayrıca yetkili kılınmış ise  bağımsız bölümlere ait kiraların toplanması;  

  • Kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlerini yerine getirmeyen kat maliklerine karşı dava ve icra takibi yapılması ve kanuni ipotek hakkının kat mülkiyeti kütüğüne tescil ettirilmesi;

  • Anagayrimenkulün korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin, onlar adına alınması;

  •   Anagayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesinden veya bir hakkın kaybına meydan vermeyecek gerekli tedbirlerin alınması; Toplamış olduğu paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere   kendi adına ve fakat anagayrimenkulün yönetici sıfatı gösterilerek, hesap açtırılması gerekir..



Bu konu ile ilgili olarak yaşam alanlarımızı düşündüğümüzde etrafımızda birçok apartman ve site vardır.Bu yüzden çok sık karşılaşılan bir konu olduğu için deneyimli avukatlar ile çalışılmalıdır.Sİze en iyi hizmeti vermek için ofisimize beklemekteyiz.


Bu Makaleyi Paylaş