Sözleşmeli Personelin İstifası

Sözleşmeli Personelin İstifası

Sözleşmeli Personel

  

     Sözleşmeli personeller iş hukukunda 4/B li statüsünde değerlendirilmektedir.Buna dayanarak bu personellerin özlük hakları ve diğer konuların değerlendirilmesi için Bakanlar Kurulu ayrıca sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar çıkarmıştır.

 

Sözleşmeli Personelin Fesih Hakları

 

1- Hizmet sözleşmesine aykırı hareketten kurumca çalışanın sözleşmesinin feshedilmesi

2- Askerlik

3- Doğum

4- Proje süresi ile sınırlı çalışanlar

5- Kısmi zamanlı çalışanlar

6- Sağlık durumundan dolayı yer değiştiremeyenler

7- Eş durumundan dolayı yer değiştiremeyenler

8- Unvan değişikliği yapanlar



Fesheden Sözleşmeli Personelin Tekrar İşe Alınması Durumları

 

   Sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesinde belirtilen hususlara aykırı hareket etmesi sebebiyle kurumlar tarafından sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşmeli personelinin sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi durumunda, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmediği sürece kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemeyecektir.

   Bu Personel Sözleşmesini;

  • Proje süresi ile sınırlı veya kısmi zamanlı çalışanlardan,

  • Kanun maddesi çerçevesinde unvan değişikliği yapanlardan,

  • Eş veya sağlık durumu sebebiyle yer değişikliği talebinde bulunan personel ; geçiş yapacağı hizmet birimi bulunmaması, birim var olmakla beraber o birimde aynı unvan da boş pozisyon bulunmaması ya da  en az bir yıllık fiili çalışma koşulunu karşılayamaması gibi  nedenlerden herhangi birine bağlı, sözleşmeyi tek taraflı feshedenler, bir yıllık süre şartına tabi tutulmadan yeniden istihdam edileceklerdir.

 

Kısmi Zamanlı Personelin Tekrar İşe Alınması

 

  Bu personel, hizmet sözleşmesini feshetmesi durumunda  iş hukukunda 4/B li  personel statüsüne girerek çalışabilecektir.Bu bahsettiğimiz kısmi zamanlı personeller  fesih sonrası bir yıl yasağı kapsamında değerlendirilmezler.

Bu istihdam türüne, genellikle sağlık ve avukatlık hizmetleri alanında rastlanır.

 

Proje Süresi İle Sınırlı Çalışan Personelin Tekrar İşe Alınması

 

   Bu durumda bulunan personelin, bir yıl bekleme süresi bulunmamaktadır. Bu kişiler hizmet sözleşmesini feshederse başka bir 4/B personeli olarak başvurabilir ve hizmet sözleşmesi imzalayabilirler.

Farkı Pozisyonda Ki Bir İşe Geçmek İsteyen Sözleşmeli Personel

 

  Her sözleşmeli 4/B personeli belli bir pozisyon unvanı ile bulunduğu yerde çalışmaktadır.. Örnek verecek olursak, öğretmen, tekniker, kameraman vb.Sözleşmesini fesheden sözleşmeli 4/B personeli farklı unvanda bir sözleşmeli 4/B personeli pozisyonuna bir yıl sözleşme imzalayamama kuralına  takılmaksızın sözleşme imzalayabilir.Bu hal kendi kurumu bünyesinde bir 4/B pozisyonu olabileceği gibi farklı bir kurumdaki pozisyon için de geçerli olacaktır.

   

Sözleşmeli Personelin Eş durumu Nedeniyle Görev Yerini Değiştiremeyen İşçi Feshi

 

  Eş durumu sebebiyle görev yerini değiştiremeyen sözleşmeli personel de sözleşmesini feshetmesi halinde bir yıllık bekleme süresini beklemeden 4/B de ki pozisyonlara başvuru yapabilir ve hizmet sözleşmesi imzalayabilirler.

  Ancak bunu yapabilmesi için bu personelin öncelikle görev yeri değişikliği için talepte bulunmuş olması gerekmektedir.Bu talepte bulunmuş olan sözleşmeli 4/B personelin aşağıda belirttiğimiz şartlardan en az birini karşılamış olması ile birlikte bir yıl beklemeden herhangi bir 4/B pozisyona başvurması için yeterli olacaktır;

  • Personelin geçiş yapacağı bir hizmet biriminin bulunmaması gerekir

  • Personelin görev yapmış olduğu kurumun başka il/ilçelerde teşkilat birimleri bulunsa bile kendisine uygun bir pozisyonun bulunmaması halinde bu haktan yararlanabilir.  

  • Personelin çalışmakta olduğu kurumun başka il/ilçede teşkilatı olsa bile ve bu teşkilatta uygun pozisyon olsa bile  bu personel en az bir yıl çalışmış olmak koşulunu karşılamıyorsa görev yerini değiştiremeyecektir. Ancak bu personeller sözleşmelerini feshetmeleri durumunda yine üstte bahsettiğimiz haktan yararlanabileceklerdir.

 

Sağlık Durumu Sebebiyle Görev Yerini Değiştiremeyen Personelin Feshi

 

    4/B personeli sağlık durumu nedeniyle görev yerini değiştirebilmesi için, çalışmakta olduğu ilde kendisinin, eşinin, çocuğunun ve bakmakla yükümlü olduğu annesinin veya babasının tedavisinin mümkün olmadığını raporla ispatlaması gerekmektedir.

    Ancak raporla durumun ispatlanması başka bir birime geçiş için yeterli olmayacaktır.Herhalde geçiş yapılmak istenen şehirde ki kurumuna ait yerde kendisine uygun olan boş bir pozisyonun olması gerekecektir.

Pozisyon olmadığı için görev yerini değiştirememiş olan  personel istifa ederek,bir yıl engeline bağlı kalmadan kendi kurumuna veya başka bir kuruma 4/B pozisyonları için başvuru yapabilecek ve hizmet sözleşmesi imzalayabilecektir.

 

İş hukukun personel istifası konusu toplumumuzda çalışan sayısı düşünüldüğünde önemli bir konu olmaktadır.Sizlere bu konuda en iyi hizmeti alanında deneyimli avukatlar ile birlikte vermekteyiz.Herhangi bir sorunuzda online destek alabilir yahut bizzat ofisimize gelerek destek isteyebilirsiniz.

 


Bu Makaleyi Paylaş