Tapuya İpotek Nasıl Konulur?

Tapuya İpotek Nasıl Konulur?

İpotek Nedir?

İpotek, şu an var olan veya var olacak olan ya da var olacak olması muhtemel olan alacaklar için taşınmazların teminat gösterilmesidir. Talep üzerine, ipotek, süresi, miktarı, faizi ve ipotek derecesi belirtilerek tapu sicili müdürlüğünde resmi senet düzenlenmek suretiyle yapılan işlemlerdir. İpotek, tapu siciline tescil ettirildiğinde, alacaklının talebi karşılığında tapu memuru tescile dair bir belge verebilmektedir. Bu belge sadece ispat görevi üstlenmektedir. Aynı zamanda tescilin yapıldığına dair yazılı bir anlaşmanın onaylanması neticesinde bu anlaşma da ipotek belgesi yerine geçebilmektedir. Bir taşınmaz üzerinde ipotek tesis etmeyi düşünen gerçek veya tüzel kişilerin bu süreçteki haklarını, neler yapmalarını, neler yapmamaları gerektiğini sağlıklı bir şekilde yönetebilmeleri için bir hukuk bürosuna danışmalarını önermekteyiz.

Taşınmazlar Üzerine İpotek Nasıl Konulur?

Taşınmazlar için ipotek, tapu sicilinde ipotek konulacak taşınmaza ait tapu sicili sayfasına şerh koyularak kurulur. İpotek için ilk etapta ipotek için yazılı bir talep gerekmektedir. Bu dilekçede ipoteğin bedeli, süresi, derecesi, ipoteğin oluşturacak kişinin kimlik bilgileri, eğer ipotek koyacak olan kişi tüzelse unvanını içeren bilgiler yer almalıdır. Devamında bu işlem için tapu sicili müdürlüğüne birtakım evraklarla gitmek gerekmektedir.

Bu evraklar:

  • İpotek konusu taşınmazın tapu senedi.
  • Tarafların nüfus cüzdanları, son altı ayda çekilmiş ikişer adet vesikalık fotoğrafları.
  • Bu işlem vekil aracılığıyla gerçekleştiriliyorsa, temsili gösteren belge, temsilcinin nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı
  • Taşınmaza ait belediyeden alınmış emlak beyan değerini gösteren belge.
  • Kat mülkiyeti kurulmuş taşınmazlarda DASK poliçesi.

İpotek Nasıl Kaldırılır?

İpoteğe sebep olan borç sona erdiğinde taşınmazın maliki karşı taraftan ipoteğin kaldırılmasını Türk Medeni Kanunun 883. maddesine yaslanarak talep edebilir. Bu talep neticesinde terkinden kaçınan alacaklı karşısında borçlunun İcra İflas Kanunun 153. maddesinin sunduğu imkanla ipotek terkinini dava yoluyla  talep edebilmektedir. İlk etapta icra dairesi alacaklıya 15 günlük bir süre tanıyarak terkini kaldırmasını ister. Bu tebliğe rağmen alacaklı terkin işlemini gerçekleştirmiyorsa devreye icra mahkemesi girerek borçlunun alacaklıya karşı borcunun tamamını ödediğine kanaat getirirse taşınmaz üzerindeki taşınmaz mahkeme kararıyla kalkar.

Taşınmazın üzerindeki ipotek, borçtan sorumlu olmayan taşınmaz sahibi şahsın borcu ödemesiyle de kalkabilir. Bu sefer de alacak hakkı bu şahsa geçmiş olur ve borçlunun borcu devam eder.

 İpotek Terkin İşlemi Nasıl Yapılır?

Lehine ipotek tesis edilmiş gerçek veya tüzel kişiler ipoteğin kaldırılması için tapu dairesine giderek talepte bulunmalıdır. Devamında, taşınmazın bulunduğu sayfada ipoteğin üzerini kırmızı mürekkeple çizerek altındaki satıra “ipotek terkin edilmiştir” yazılarak ve tarih atılarak imzalandığında ipotek terkin edilmiş, yani taşınmaz üzerindeki ipotek kalkmış olur.


Bu Makaleyi Paylaş