Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Tazminat Davaları 


Proaktif Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, sahip olduğu hukuk nosyonu ve mesleki başarısıyla müvekkillerinin her türlü hukuki problemini çözüme kavuşturmakta ve sonucunda da günden güne büyümekte ve başarılarını arttırmaktadır. Meydana gelen zararınızın tazmini amacıyla tazminat davası açmak istediğinizde uzman tazminat avukatlarımızla sizlere danışmanlık hizmeti sunmakta ve bunun yanında davanızda yanınızda yer alarak hızlı ve başarılı bir dava süreci geçirmenize katkı sağlamaktayız.

Hukuk büromuz, yılların deneyimiyle ve alanlarında yetkin avukat kadrosuyla hukuk camiası içinde oldukça prestijli bir konuma sahiptir. Bu minvalde müvekkillerimizin sorunlarını kendi sorunlarımız gibi görmekte, sunacağımız alternatif hukuki yöntemlerle menfaatinizin temini noktasında sizlere en etkin ve en kaliteli hukuki desteği vermekteyiz.

Tazminat Nedir?

Tazminat, tazmin etmek fiilinden türemiş ve hukuk terminolojisinde zararın tazmin edilmesi amacıyla ödenen bedel anlamına gelen, Arapça kökenli bir sözcüktür.

Tazminat talebi ise, kişinin bir zararının giderilmesi amacıyla zarardan sorumlu olandan istediği bedeldir. Tazminat davası uygulamada sıklıkla rastlanan ve bir eda davası niteliği taşıyan dava çeşididir. Bu yazımızda tazminat davasının nasıl açılacağını, hangi hukuki yolların izleneceğini sizlere aktarmaya çalışacağız.

Tazminat Hangi Durumlarda İstenebilir?

Türk hukuk sisteminde 3 çeşit tazminat türü bulunmaktadır. Bunlar; maddi tazminat, manevi tazminat ve destek yoksun kalma tazminatıdır. Bu tazminat talepleriyle yargı nezdinde tazminat talebinde bulunulabilmektedir. Ayrıca tazminat talebi, tek başına bir davaya konu edilebileceği gibi başka bir davada istem olarak da yer alabilir.

Tazminat kararına kural olarak hukuk mahkemeleri karar veriyor olsa da ceza mahkemelerinde de hakim tazminat ödenmesine ve tazminat bedeline karar verebilmektedir.

Peki bu tazminat talebinin kaynakları nelerdir? Yani tazminat hangi durumlarda istenebilir?

Tazminat isteminin birçok farklı sebebi olabilmektedir. Ancak hangi sebepten kaynaklanırsa kaynaklansın tazminat istemek için ortada bir zararın mevcut olması gerekmektedir. Bu zarar maddi bir zarar olabileceği gibi acı, elem, ızdırap gibi manevi bir zarar da olabilir. Ayrıca doğrudan zarar olabileceği gibi dolaylı zarar da olabilmektedir. Örneğin destekten yoksun kalma tazminatında, tazminat talebinde bulunan kişi doğrudan zarar gören kişi değil, dolaylı olarak durumdan etkilenen kişilerdir.

Tazminat Dilekçesi Nasıl Yazılır

Eğer bir haksızlıktan kaynaklanan ve zararınıza sebep olan bir durum varsa ve tazminat davası açmayı düşünüyorsanız önce bir dava dilekçesi hazırlamalısınız. Bu dava dilekçesi bütün olayları sırasıyla aktarmalı, ispat ve delilleri ayrıntılı bir şekilde içermelidir. Sonuç ve istem kısmındaysa talep ettiğiniz tazminat miktarını doğru hesaplamalı ve mümkün oldukça uçuk isteklerden kaçınmalısınız. Zira talep edeceğiniz miktara göre dava harcı ödeyeceğinizi ve bu sebeple davayı kazanamama ihtimaliniz de olduğunu veya hakimin talep ettiğinizden daha az miktara hükmedebileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Bu bakımdan hukuki manada iyi bir dilekçe yazmak için mutlak suretle iyi bir avukata başvurmanız ve avukat yardımı almanız gerekmektedir. Aksi halde var olan haklarınızdan yararlanamama ve zarara uğrama tehlikesiyle karşı karşıyasınızdır.

Tazminat Davası Kime Karşı Açılır

Tazminat davası kural olarak zarara sebep olan ve kusuru bulunan kişiye karşı açılmaktadır; ancak çeşitli durumlarda kusuru olmamasına rağmen sıfatı gereği sorumlu tutulabilecek kişilere karşı da açılabilmektedir. Örneğin Türk Borçlar Kanununun 66. maddesine göre kusursuz sorumluluk hallerinden bir tanesi ‘’adam çalıştıranın sorumluluğu’’dur. Kanun metninde belirtildiği üzere adam çalıştıran kimse, çalıştırdığı kişinin haksız fiilinden sorumlu olmaktadır ve dava çalıştıran kişiye karşı açılır. Bu adam çalıştıran kişi tazminat davasının muhatabıdır ve davayı kaybetmesi durumunda haksız fiili işleyen kişiye dava sonucunu kusuru oranında rücu etme hakkına sahiptir. Yani yansıtabilmektedir.


Bu Makaleyi Paylaş