Makaleler

İZALE-İ ŞUYU (ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ) DAVASI

İZALE-İ ŞUYU (ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ) DAVASI

8/22/2023 2:10:12 PM

İzale-i şuyu, diğer adıyla ortaklığın giderilmesi davası ile bir malın paylaşılamaması halinde mahkeme kararıyla satılması ve elde edilen paranın ortaklar arasında paylaşılması amaçlanır. Bu makalede İzale-i şuyu davası üzerinde durularak tanımı, türleri ve usulen dikkat edilmesi gereken hususları ele alınacaktır.

DEVAMI

ÖDENMEYEN SENET TAHSİLİ

ÖDENMEYEN SENET TAHSİLİ

5/24/2023 5:39:04 PM

Senet Nedir? Halk arasında senet olarak adlandırılan bono, belli miktar paranın verilmesi taahhüdünü içeren borç ikrarlarıdır. Bononun hazırlanması sıkı şekil şartlarına bağlanmıştır. Bu şartlar TTK m776’da belirtilmiştir. Bu şartlardan herhangi birinin yokluğu bonoyu geçersiz kılar ve senedi adi senet haline getirir. Şartlar kısaca şu şekildedir; Senet metninde “bono” veya “emre yazılı senet” ibareleri geçmek zorundadır. Kayıtsız ve şartsız bedel ödeme vaadi bulunmalıdır. Vade belirtilmelidir. Ödeme yeri belirtilmelidir. Lehtarın kim olduğu belirtilmelidir. Düzenleme tarihi ve yeri yazılmalıdır. Düzenleyenin imzası bulunmalıdır.

DEVAMI

Navlun Sözleşmelerinde Taşıma Borcunun İfası

Navlun Sözleşmelerinde Taşıma Borcunun İfası

4/21/2022 9:06:12 PM

Taşıyanın, eşyanın yükleme limanında gemiye yüklenmesinden, varma limanında eşyanın boşaltılıp gönderilene teslim edilmesine kadar geçen sürede bazı yükümlülükleri yerine getirmesi gerekir. Bu yükümlülükler taşıyanın taşıma borcunu gerektiği gibi yerine getirebilmesi için uyması gereken yükümlülüklerdir. Taşıtan da taşıma borcunun ifası sürecinde taşıyana, eşya hakkında tam ve doğru beyanda bulunmakla yükümlüdür. Bu yazımızda taşıyanın navlun sözleşmesinden doğan taşıma borcunu nasıl ifa edeceğini inceleyeceğiz.

DEVAMI

Ticari Defter ve Belgelerin Ziyaı

Ticari Defter ve Belgelerin Ziyaı

4/20/2022 4:22:10 PM

Tacirlerin tutmakla yükümlü oldukları birtakım ticari defter ve belgeler vardır. Bazı durumlarda tacirlerin tutmak ve saklamakla yükümlü oldukları bu defter ve belgeler, tacirin kusuru ve iradesi dışında bir nedenle zayi olabilir. Bu gibi hallerde tacir, mahkemeye başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini isteyebilir. Bu belge sayesinde tacir, ticari defter ve belgelerini ibraz etmemesinin hukuki ve cezai sorumluluğundan kurtulmuş olur. Bu yazımızda, tacirlerin tutmakla yükümlü oldukları ticari defter ve belgelerin neler olduğu, bu defter ve belgelerin hangi hallerde zayi olmuş sayılacağı, zayi belgesinin nasıl alınacağı ve sonuçlarını bulabilirsiniz.

DEVAMI