Tüketici Mahkemelerinde Nasıl Dava Açılır?

Tüketici Mahkemelerinde Nasıl Dava Açılır?

Tüketici Mahkemelerine Hangi Uyuşmazlıklar Götürülebilir?

 

 Bir kişinin tüketime yönelik satın aldığı mal veya hizmeti ile ilgili çıkan hukuki uyuşmazlıklar tüketici hakem heyetlerinde yahut tüketici mahkemelerinde çözüme kavuşturulmaktadır. Bu sayede mal veya hizmet sağlayıcıları ile tüketici statüsünde olanlar arasında hukuki denge sağlanır.

 Peki hangi uyuşmazlıklar tüketici hakem heyeti ve tüketici mahkemelerinin görev alanına girer?

 

  • Uyuşmazlık sağlanan mal veya hizmetteki ayıba ilişkin ise,

  • Uyuşmazlık sağlayıcı ile imzalanan sözleşmedeki haksız hükümlere ilişkin ise,

  • Ön ödemeli satın alınan malın teslimi gereği gibi yapılmamış ise,

  • Mesafeli sözleşme ile internetten satın aldığınız mal/hizmetin size teslim edilmemesi halinde cayma hakkınızı kullanmanız sonucu bedelin iade edilmemiş ise,

  • Banka veya finans kuruluşları ile imza ettiğiniz sözleşmelerde yer almamasına rağmen bu kuruluşların masraf talep etmesi halinde,

  • Ve benzeri hallerde uyuşmazlıklar tüketici hakem heyetinin ve tüketici mahkemelerinin görev alanına girmektedir.

   Uyuşmazlığı mahkemeye taşımak isteyen taraf tüketici hakem heyetine mi yoksa tüketici mahkemesine mi başvuracağını uyuşmazlığın bedeline göre tespit edecektir.

 

Tüketici Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemesi Arasındaki Fark

 

 Tüketici hakem heyeti ile Tüketici Mahkemeleri arasındaki fark, baktıkları uyuşmazlıkların parasal sınırında ortaya çıkmaktadır. Üstelik bu parasal sınır hakem heyeti yahut tüketici mahkemesinin bağlı olduğu vilayetin belediyesinin büyükşehir olup olmamasına göre de değişmektedir. Bu değişkenlere göre ve 2016 yılı içi belirlenen parasal üst sınırlara göre karşımıza 4 durum çıkmaktadır.

 

  • İlçe tüketici hakem heyetlerinde başvuruda üst parasal sınır 2.320 TL’dir.

  • Büyükşehir statüsünde olan şehirlerdeki tüketici hakem heyetlerine başvuruda parasal sınır 2.320 ile 3.480 TL arasıdır.

  • Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde bulunan il tüketici hakem heyetlerine başvuruda parasal sınır 3.480 TL’dir.

  • Büyükşehir statüsünde olmayan illerin ilçelerinde tüketici hakem heyetlerine başvuruda parasal sınır 2.320 ile 3.480 TL arasında değişmektedir.

 Bu belirtilen parasal sınırların üstüne sahip uyuşmazlıklarda çözüm  Tüketici Mahkemelerinde aranacaktır.

 

Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri Nerededir?

 

 Tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine uyuşmazlık taşıyacak tarafın bizzat heyete veya mahkemeye başvuracak olması halinde bu makamların nerede olduğunu bilmesi gerekecektir.

 

 Hakem heyetlerimiz illerde Sanayi ve Ticaret Müdürlüklerinde ilçelerde ise Kaymakamlık binalarında yer almaktadır.

 

 Tüketici Mahkemeleri ise her ilin ve her ilçenin adliye binalarında yer almaktadır.

 

Tüketici Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemelerinde Nasıl Dava Açılır?

 

  Hakem heyetine yahut Tüketici Mahkemesine taşıyacağınız uyuşmazlığa dair bilgi ve belgeleri -fatura, garanti belgesi, sözleşme vb.- şikayet konusunun yer aldığı başvuru dilekçenizle birlikte bizzat hakem heyetine yahut mahkemeye giderek başvurabilir ya da interneti ortamını kullanarak e-devlet veya e-posta aracılığıyla başvurabilmektedir.

 

  Şikayetçinin başvuru dilekçesinde;

 

  • Satıl aldığı malın ya da hizmetin tanımı ve özellikleri,

  • Malın ne zaman tesliminin gerçekleştiği veya hizmetin nerede, ne zaman verildiği,

  • Mal veya hizmetin maddi bedeli,

  • Uyuşmazlık konusunun ne olduğu,

  • Bu durumu sağlayıcıya ilettiğinizde size verdiği cevap ve bulunduğu eylemler,

  • Neler talep ettiğiniz sonuç olarak.

 

 Tüketici hakem heyetlerinin kararı, tüketici mahkemelerine itiraz edilebilir. Tüketici mahkemelerinin vereceği kararlar kesin nitelik taşır. Eğer ki Hakem heyetinin lehinize verdiği kararı karşı taraf uygulamamaktadır. Bu gibi durumlarda mahkeme kararının icrası için İcra Müdürlüğüne başvurulabilir.

 

Gördüğünüz gibi aslına basit gibi gözüken bir şikayet yolu birden karmaşık bir hale bürünebilmektedir ve profesyonel yardıma ihtiyaç doğruabilmektedir. Bu gibi durumlarda Proaktif Hukuk Danışmanlık Bürosu bünyesindeki Tüketici Hukukunda uzman avukatlarıyla birlikte bu uyuşmazlığın taraflarına hukuki hizmete hazırdır.

 

Tüketici Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemelerindeki uyuşmazlıklar Ne Kadar Sürmektedir?

 

 Tüketici Hakem heyetlerine taşınan uyuşmazlıklar başvuru tarihine ve sırasına göre en geç 3 ay içinde karara bağlanırlar. Karara bağlanan uyuşmazlıklar 5 gün içinde taraflara yazılı olarak tebliğ edilir.

 

 Konuyla alakalı sorularınızı web adresimize üye olarak uzman avukatlarımıza yöneltebilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş