Türk Ceza Kanununda Bilişim Suçları

Türk Ceza Kanununda Bilişim Suçları

Türk Ceza Kanununda Bilişim Suçları

Yeni Türk Ceza Kanunuyla birlikte bilişim alanına dair bilişim sistemine izinsiz girme, bilişim sistemini engelleme ve bozma, bilişim sistemindeki verileri yok etme vb. suçlar daha disiplinli bir şekilde düzenlenmiş, birer suç tipi olarak hukukumuzdaki yerini almıştır. Bu suç tiplerinde korunan hukuki değeri kişinin özel ve mesleki hayatı, ekonomi varlığı olarak görmek mümkündür.

Bilişim Sistemine Girme Suçu

Türk Ceza Kanunu’nun bilişim alanındaki suçlar başlığı altında düzenlenen ilk suç tipi olup, bir bilişim sisteminin tamamına yahut bir kısmına hukuka aykırı bir şekilde girmek ve orada hukuka aykırı bir şekilde kalmakla bu suç oluşmuş olur. Peki neler bilişim sistemi olarak kabul edilmektedir;

  • Bilgisayar,
  • Sunucu(server),
  • Web sitesi,
  • İnternet sitesi hesabı,
  • E-posta hesabı vb.

Kanun koyucu bu suç tipinde yanlışlıkla anlık bilişim sitemine girme durumlarını cezalandırmamak için bu suç tipinin oluşması için girilen bilişim sisteminde kalmak şartını koşmuştur.

Bilişim Sistemine Girme Suçunun Cezası

Bilişim sistemine girme suçunun cezasını Türk Ceza Kanunu 1 yıl kadar hapis cezası veya adli para cezası olarak öngörmüştür. Burada kanun tarafından hakime seçimlik bir hak tanınmış olup, hakim tarafından somut olayın şartlarına göre cezaya takdir edinilecektir.

Türk Ceza Kanunu bu suç tipi için hafifletici neden öngörmüş olup, bir bedel karşılığı yararlanılması mümkün olan bilişim sistemine girilmesi ve orada kalınması halinde ceza yarı kadar oranında indirilir.

Bu suç tipinin cezasının ağırlaştırılmasına sebep ise Türk Ceza Kanunu’nun madde 243/3’de belirtilmiş olup, bu fıkraya göre bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girip, oradan kalanın bilişim sistemindeki verileri bozması veya değiştirmesi halinde cezanın 6 ay ile 2 yıl arasında olacağı öngörülmüştür.

Bilişim Sistemini Engelleme ve Bozma Suçu

TCK madde 244’de düzenlenen bilişim sistemini engelleme ve bozma suçu, içeriği itibariyle TCK madde 243’de düzenlenen bilişim sistemine girme suçunun bir sonraki aşaması niteliğindedir. Bu suçun fiili sayesinde suçun faili bilişim sisteminde doğrudan hedef alarak, sistemin kullanım dışı kalmasını amaç edinmektedir.

TCK madde 244/1’de yer alan suçun kanuni tanımı şu şekildedir; Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu suç tipi seçimlik hareketli bir suç tipi olup kanun maddesinde belirtilmiş olan engellemek veya bozmak fiillerinden herhangi birinin yerine getirilmesiyle oluşur.

Bilişim Sistemini Engelleme ve Bozman Suçunun Ağırlaştırıcı Nedenleri

TCK madde 244’ün ilk fıkrasında bilişim sistemini engelleme ve bozma suçunun temel hali düzenlenmiş olup 3. ve 4. fıkralarında bu suç tipinde cezayı ağırlaştıran nitelikli haller sayılmıştır.

Bu fıkralara göre fail, suç fiilini banka ya da kredi kurumlarının veya kamu kurum ve kuruluşlarının bilişim sistemlerine yönelttiği takdirde cezası yarı oranında artırılacaktır. Bir diğer cezayı ağırlaştırıcı sebep ise failin işlediği bu suç sayesinde kendisine veya üçüncü kişilere haksız çıkar sağlamasıdır. Bu durumda failin cezası 2 yıl ile 6 yıl hapis cezası olacaktır.

Bilişim Sistemindeki Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu

TCK madde 244’ün 2. fıkrasında yer alan bilişim sisteminin verilerini yok etme veya değiştirme suçu doğrudan bilişim sistemini hedef alan bir suç değildir. Bilişim sisteminde yer alan verileri hedef alan bilişim suçlarından birisidir. Bu temelde bilişim sistemini engelleme ve bozma suçundan tamamen ayrılmaktadır.

Suçun kanuni tanımı ve belirtilen cezası şu şekildedir; Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren ve erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bilişim Suçlarında Görevli Mahkeme

Bilişim sistemine ve verilerine yönelik işlenen suçlarda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.

 


Bu Makaleyi Paylaş