Yabancı Sermayeli Şirketlerin Taşınmaz Edinimi

Yabancı Sermayeli Şirketlerin Taşınmaz Edinimi

Yabancı Sermayeli Şirketler Kimlerdir?

 

 Taşınmaz veya sınırlı ayni hak edinmek isteyen bir şirketin takip edeceği usul ve esasları bilebilmek adına ilk etapta yabancı sermayeli mi yoksa yerli sermayeli mi olduğunu tespit etmek gerekiyor. Bu tespiti Yabancı Sermayeli Şirketlerin Taşınmaz Mülkiyeti ve Sınırlı Ayni Hak Edinimine İlişkin Yönetmelikte yer alan tanımlar başlığındaki yabancı yatırımcıların tanımında bulabiliriz.

 

 İlgili yönetmeliğin 3.maddesinde yer alan tanıma göre “ Türkiye’de yeni şirket kuran yahut menkul kıymet borsaları dışında hisse edinimi veya menkul kıymet borsalarında en az %10 hisse oranı ve en az o oranda oy hakkı sağlayan edinimler yoluyla var olan bir şirketle ortaklık kuran gerçek bir kişiyi ya da yabancı ülke kanunlarınca kurulmuş bir tüzel kişilik veya uluslararası bir kişilik” yabancı yatırımcı kabul edilecektir.

 

 Yukarıda yapılmış olan tanımdaki şartları taşıyan yabancı sermayeli şirketler esasında yerli sermayeli şirketlerle eşit muamele göreceklerdir. Ancak bu eşit muamelenin istisnalarından birisi de taşınmaz edinimi olarak karşımıza çıkar.

 

 Yabancı Sermayeli Şirketlerin Taşınmaz Ediniminde İlgili Mevzuat

 

 Türkiye Cumhuriyetinde yabancı yatırımcıların veya yabancı ortaklı tüzel kişilerin taşınmaz edinimi Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ile düzenlenmişti. V bu kanunun ilgili maddesi gereği bu şirketlerin Türk vatandaşlarının taşınmaz edinimine açık olan bölgelerde taşınmaz edinimi serbestti ancak Anayasa mahkemesi bu maddeyi iptal edince kanun koyucu bu alana dair düzenlemeyi YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLERİN TAŞINMAZ MÜLKİYETİ VE SINIRLI AYNİ HAK EDİNİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK ile dolduruldu.

 

 İlgili yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yabancı sermayeli şirketlerin taşınmaz edinimleri yönetmelikte bahsedilen usul ve esasa göre olacaktır.

 

Yabancı Sermayeli Şirketler Nasıl Taşınmaz Edinebilirler?

 

 Yabancı sermayeli şirketlerin taşınmaz edinimlerinde esasında pek fazla ve yorucu bir süreç yoktur. Esas olarak ilgili yönetmeliğin 4. maddesinde sayılan bilgi ve belgelerin eksiksiz bir şekilde hazır edilmesi gerekmektedir.

 

 Hazırlanan bu bilgi ve belgelerle birlikte yabancı sermayeli şirketin Valilik İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Tüm süreç bu müdürlükte geçirilecek olup kararı da bu müdürlük  verecektir.

 

 Taşınmazın satın alınacağı bölgenin tespitinde şöyle bir husus var ki, değinilmesi önem arz etmektedir.  İlgili yönetmelik 6.maddesinde taşınmazın mevkisinin askeri güvenlik bölgesi, askeri yasak bölgesi, stratejik nedenlerle tespit edilen diğer bölgeler ve özel güvenlik bölgelerini ayrı hükümlere tabi kılmaktadır.  Eğer yabancı sermayeli şirket tarafından edinilecek taşınmaz bu sayılan bölgelerin yakınında yer alıyor ise yabancı sermayeli şirketin Valilik İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğüne gönderdiği bilgi ve belgelerin aynısını Genelkurmay Başkanlığına yahut Genelkurmay başkanlığınca yetkilendirilmiş olan bir başka komutanlığa göndermesi ve bu makamların kararını beklemesi gerekmektedir.

 

 Yabancı Sermayeli Şirketlerin Taşınmaz Ediniminde Gerekli Belgeler

 

 İlgili yönetmelik madde 4 yabancı sermayeli şirketlerin taşınmaz edinimindeki gerekli bilgi ve belgeleri saymıştır. Bu maddeye göre gerekli belgeler ve belgelerin zorunlu içeriği,

 

  • Başvuru dilekçesi: Taşınmazın tapu kayıt bilgileri, taşınmazın posta adresi yani açık adres, taşınmazı edinme maksadı, başvuruyu yapan şirketin/ortağın ünvanı ve kaşesi, şirket/ortak adına yetkili kişinin imzası tam adı soyadı ve başvuru tarihi, başvuruyu gerçekleştiren şirketin/ortağın tebligat adresi, başvuruyu gerçekleştiren yetkili imza sahibi kişinin evrak takibi için yetkili kıldığı kişi varsa eğer bu kişinin iletişim bilgileri, başvuruyu yapan kişi sonuç yazısını elden almak istiyor ise bunun talebi.

 

  • Vekaletname: İlgili makama yapılan müracaat vekaleten yapılıyorsa, vekaletnamenin noterce düzenlenmiş hali.

 

  • Tapu Kayıt Bilgileri: Edinilmek istenen taşınmazın bilgilerinin bulunduğu ilgili tapu müdürlüğünden alınmış, tapu kayıt bilgilerini içeren belgenin aslı ve 2 suret fotokopisi.

 

  • Koordinatlı Çap Örneği: Bu belge taşınmazın bulunduğu yerin yetkili Kadastro biriminden alınmalıdır.

 

  • Taahhütname: Taşınmaz mülkiyetinin şirketin / ortağın ana sözleşmesinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere talep edildiğine ve taşınmazın bu maksatla kullanılacağına dair ibare bulunmalıdır. Taşınmaz için yapılan tescil talebi hususunda şirketi/ ortağıntemsil ve ilzama yetkili olan ve Ticaret Sicil Müdürlüğünden alınan yetki belgesinde isimleri belirtilen kişi veya kişiler tarafından imzalanmalıdır. Vekaleten veya başka şekilde imzalanmamalıdır. Diğer noktalar  için taahhütname doldurma talimatı okunmalıdır.

 

  • İmza Sirküleri: Taahhütnameyi imzalayan şirket yetkililerine ait noterce düzenlenmiş şirket imza sirkülerinin aslı veya noter onaylı halinin sureti.

 

  • Yetki Belgesi: Şirket merkezinin kayıtlı olduğu Ticaret Sicil Müdürlüğünden alınacaktır. Yetki belgesi taşınmaz edinimi talebi tarihinden itibaren son bir yıl içinde elde edilmiş olmalıdır.

 

  • Ortaklık Durum Belgesi.

 

  • Şirket Ana Sözleşmesi.



              Proaktif Hukuk & Danışmanlık Bürosu olarak hukuk danışmanlığını üstlendiğimiz yabancı sermayeli şirketler adına bu işlemleri titizlikle yerine getirmek ve hukuki süreci takip etmek de sıkıntı çıkmaması adına bünyesinde şirketler ve ticaret hukukunda mevzuata hakim alanında uzman avukatlar ile gayretli çalışmalar yürütmektedir. Ve bu yazı konusu için daha da bilgilenmek isteyen şirket yetkililerini gerekli hukuki destek ve hizmetin avukatlık büromuz tarafından kendilerine daha fazlasının verileceğini temin etmektedir.


Bu Makaleyi Paylaş