Adlı Sicil (Sabıka) Ve Arşiv Kaydının Silinmesi

Adlı Sicil (Sabıka) Ve Arşiv Kaydının Silinmesi

Adli Sicil Kaydı

    Mahkeme tarafından kesinleşmiş karara dayanarak kişiler hakkında ceza ve güvenlik tedbirlerinin düzenlendiği sisteme asli sicil kaydı denilmektedir.Halk dilinde adli sicil kaydı sabıka kaydı olarak adlandırılır.Adli sicil kaydı kişilerin devlet nezdinde tutulan suç kaydıdır.

Kişiye verilen ceza ve güvenlik tedbirinin adli sicil kaydına işlenebilmesi için kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmalıdır.Mahkeme tarafından kesinleşmeyen veriler adli sicil kaydına işlenmez.

    01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5352 sayılı Adli Sicil kanunu varlığı ile eski kanun olan 3682 sayılı Adli Sicil Kanunu yürürlükten kaldırılmış böylece adli sicil ve arşiv kayıtlarının silinmesi usulü de yeni koşullara bağlanmıştır. Konunun tam olarak anlaşılabilmesi için suç tarihi baz alınarak 1 Haziran 2005 tarihinden önceki ve bu tarihten sonraki kayıtlar olarak konu iki açıdan ayrı ayrı ele alınarak işlemler yapılmalıdır.

 

01 HAZİRAN 2005 TARİHİNDEN ÖNCE Kİ 3682 SAYILI KANUNA GÖRE SİLİNME KOŞULU OLUŞAN ADLİ SİCİL KAYDI VE ARŞİV KAYDI İLE İLGİLİ DURUMLAR

   Suç ne  zaman işlenmiş  olursa olsun yapılan kayıtlar 1 Haziran 2005 tarihi itibariyle 3682 sayılı Adli Sicil Kanununun 8. inci maddesi hükmü uyarınca silinme yönünden bu maddede öngörülen süreler geçmiş ise Adli Sicil ve İstatistikler Genel Müdürlüğünce resen silinecektir.

   Bu tür adli sicil  kayıtların yeni adli sicil kanununa uyarlanması işlemi için 5352 sayılı Adli Sicil Kanununda bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıllık bir geçiş süreci öngörülmüştür.

    Anayasanın 76. maddesinde sayılan fiillere ilişkin olmayan ve 1 yıldan daha az hapis cezası içeren bir suç durumu söz konusu ile oluşturulan adli sicilde mevcut bir kayıt infaz tarihi dikkate alınarak 3682 sayılı Adli Sicil Kanununun 8. inci maddesinde belirtilen yasal silinme süreleri de eklendiğinde 1 Haziran 2005 tarihinden önce bu sürelerin dolmuş olması halinde Genel Müdürlük tarafından 1 Haziran 2010 tarihinden önce resen silinmiş olmalıdır.Yani Genel olarak 1 Haziran 2005 yılından önce işlenmiş olan bir kayıt ( Adli Sicil Kanununda 5 yıllık silinme süresine tabi kılınmış yüz kızartıcı sayılmayan bir suça dayalı ve 1 yıldan az hapis veya para cezası içeren bir mahkumiyeti ilişkin bir adli sicil kaydı ) 1 Haziran 2010 tarihine kadar böyle bir adli sicil kaydı bulunmamalıdır.Böyle bir kayıt varsa resen silinecektir kişinin herhangi bir talebinin olması gerekmez.

 

1 HAZİRAN 2005 TARİHİNDEN ÖNCE Kİ 3682 SAYILI KANUNA GÖRE SİLİNME KOŞULU OLUŞMAMIŞ ADLİ SİCİL KAYDI VE ARŞİV KAYDI İLE İLGİLİ DURUMLAR

   1 Haziran 2005 tarihi itibarıyla infazı tamamlanmış olmakla birlikte kayıtlar  yine Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından adli sicil kaydından çıkartılacak arşiv kaydına alınırlar. Genel müdürlük tarafından yapılacak bu işleme dair yasal yükümlülük infaz bilgisinin kayıtlara geçirildiği anda başlamaktadır. İlgilinin Cumhuriyet Başsavcılığının veya Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğünün talebi üzerine hükmü veren mahkeme veya talep edenin bulunduğu yerdeki Asliye Ceza Mahkemesinin kararı ile arşiv kaydının silinebileceği hükme bağlanmıştır.Yani burada kişi bir talep ile kaydı sildirecektir. Belirtilen mahkemelerce verilecek arşiv kaydını silinmesine yönelik kararlarda dikkat edilecek bir başka husus yine bu kayıtlarda yer alan suçlar Anayasanın 76. maddesi ile bir kısım özel kararlarda yer alan ve madde metinlerinde “affa uğramış olsalar bile” ibaresi yer alan suçlar ile cezalara yönelik bilgilerin her ne suretle olursa olsun arşiv kayıtlarından silinemeyeceği gerçeğidir. Başka bir ifade ile bu tür suçlar ile cezaları içermemek koşuluyla arşive alınmış kayıtların talep üzerine mahkemece arşiv kaydından silinebileceği, bunlar dışındakilerin arşiv kaydından silinmesinin bu hüküm çerçevesinde mümkün bulunmadığı bilinmelidir.

 Yeni Kanuna Göre Adli Sicilden Adli Arşive Alınacak Kayıtlar

 

Yeni Adli Sicil Kanununda adli sicilden silinerek arşive alınacak olan   ve sınırlı olarak belirtilen durumların 352 sayılı kanunun 9. maddesinde belirtilmektedir.Buna göre; Adli Sicildeki bilgiler;

• Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanmış olması  

• Ceza mahkumiyetinin bütün sonuçlarıyla şikayetten vazgeçilmesi  veya etkin pişmanlık

• Ceza zaman aşımının dolması

• Genel af

Hallerinde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek arşiv kaydına alınır. 3682 sayılı eski Adli Sicil Kanunundan farklı olarak adli sicil kaydının arşive alınması için belirli bir ön koşul ve süre şartı aranmaksızın genel kural olarak sadece cezanın infazının tamamlanması şartı getirilmiştir. Eski yasadan farklı olarak sadece belirli suçlara yönelik olanlar değil tüm mahkumiyetlere ilişkin kayıtların arşive alınması genel kural haline getirilmiştir yeni kanun ile. Kuralın istisnaları da ;

ölüm,

kaydın girildiği tarihten itibaren 80 yılın geçmesi,

eylemin suç olmaktan çıkarılması

adli cezanın idari para cezasına dönüştürülmüş olması

ile sınırlandırılmıştır.

 

Arşiv Kaydından Silinmeyen Kayıtlar

Anayasanın 76. maddesi uyarınca

” En az ilkokul mezunu olmayanlar, kısıtlılar, yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; ihtilâs, irtikâp, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, inancı kötüye kullanma,sahtecilik, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler.’’ hükmü ile milletvekili seçilmeye engel durumlar belirlenirken maddede belirtilen suçlar ile cezaların affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilmeye engel oldukları  belirtilmek suretiyle bunlara dayalı mahkumiyet kayıtlarının arşiv kaydından hiçbir şekilde silinemeyeceği  kanun hükmünde belirtilmişti.

 

Sonuç olarak; adli sicil kaydı silinerek önce adli arşive kaydedilir yukarıda belirttiğimiz gibi belirli koşulların varlığı ile adli arşivden de bu ibareler kaldırılır.Ayrıca arşivden silinme durumunda eski ve yeni kanun arasında ki farkları gözetmek gerekir.Bununla birlikte bu işlemlerin eski yeni kanun farklarının ayrımı dolayısıyla iyi bir hukuk bürosuna başvurulması gerekir.Yetkin avukatlarımızdan bu konu ile ilgili bilgi edinebilir adli sicilin silinmesi sürecinde online desek talep ile işlemlerinizde yardım alabilir bizzat ofisimize gelip deneyimli avukatlarımız ile davanızı en iyi şekilde sonuçlandırabilirsiniz.

 


Bu Makaleyi Paylaş