Alacaklıyı Zarara Uğratmak

Alacaklıyı Zarara Uğratmak

Alacaklıyı zarara uğratmak kastıyla mevcudu azaltma suçu İcra İflas Kanunun 331.maddesinde düzenlenmiştir.Bu suç seçimlik hareketli bir suçtur ; madde metninde geçen hareketlerden herhangi birini gerçekleştirilmesiyle suçun maddi unsuru gerçekleşecektir.

 

Buna göre,  haciz yolu ile takip talebinden sonra veya bu talepten önceki 2 yıl içinde borçlu; alacaklısını zarara sokmak kastıyla mallarını veya bunlardan bir kısmını mülkünden çıkararak,telef ederek veya kıymetten düşürerek gerçek anlamda  veya gizleyerek muvazaa yoluyla başkasının hakimiyetine geçirerek veya var olmayan borçlar ikrar ederek mal varlığını görünüşte eksiltirse aleyhine aciz belgesi alındığını veya alacaklı alacağını alamadığını ispat ettiği taktirde 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

 

Yasa koyucu borçlunun yukarıda bahsi geçen davranışlarına hapis ve para cezası yaptırımı getirerek alacaklının haklarını koruma altına almıştır.

 

Alacaklıyı zarara uğratmak kastıyla mevcudu azaltma suçunda şikayet hakkı fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 3 ay ve her halde fiilin işlenildiği tarihten itibaren 1 yıl geçmekle düşecektir.

 

Borçlunun mevcut mal varlığında alacaklıyı tatmin edebilecek aktif bulunuyorsa,borçlu her ne kadar mal varlığında kötü niyetli olarak azaltmaya gitse de bu suç oluşmayacaktır.Alacaklı zarara uğradığını ispatla mükelleftir.

 

Bu suçun manevi unsuru kasttır,yani borçlunun alacaklıyı zarara uğratma kastıyla hareket etmesi gerekir.

 

Yargıtay alacaklının alacağını tahsil edemediğini yalnızca kesin aciz belgesinin ibrazı şartına bağlamaktadır.

 

Şikayette yetkili mahkeme esas icra dairesinin bulunduğu yer icra mahkemesidir.İcra mahkemesi,icra ceza mahkemesi olarak şikayeti inceleyecektir.

 

TCK da yer alan suça iştirak ve yardım edenin sorumluluğu hükümleri bu suçta da uygulama alanı bulabilecektir.


Bu Makaleyi Paylaş