Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu

Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu

Hukukumuzda kural olarak dava ehliyeti olan yani dava açmaya yeteneği olan herkes davasını bizzat açıp, yürütebilir. Bu kuralın bir istisnası 8 Şubat 2008 tarihli Avukatlık Kanununun 35. maddesindeki değişiklikle oluşmuştur. Bu değişikliğe göre, Avukatlık Kanununun 35. maddesinin tabiriyle, esas sermayesi 250.000 TL ve üzerinde olan anonim şirketler, üye sayısı yüz ve yüzün üzerinde olan yapı kooperatifleri bünyelerinde sözleşmeli avukat bulundurmak mecburiyetindedirler. Bu kanun sayesinde yaşadıkları hukuki sorunlarda çözüm adına olan dava açma, davayı takip etme vb. eylemleri bünyesindeki avukat aracılığıyla halletmek zorunda bırakılmışlardır. Bu zorunluluk, kuruluş esas sermayesi 250.000 TL ve üzerinde olan anonim şirketler için şirketin tüzel kişilik kazanması ile birlikte, sermaye artırımı sonrası esas sermayesi 250.000 TL ve üzerine çıkan anonim şirketlerde ise artırıma ilişkin kararın ticaret siciline tescil ettirildiği anda doğar. Bir durumu belirtmek gerekir ki bu kanuni zorunluluktan kayıtlı sermaye sistemini benimseyen kapalı anonim şirketleri etkilenmemektedir.

Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurmamanın Cezası?

Sermayesi 250.000 TL’den fazla olan limited şirketlerin bünyesinde sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu olmamasına rağmen, anonim şirketlerin böyle bir zorunluluğu olmasının bir adaletsizlik olduğu düşüncesiyle Avukatlık Kanununun 35. maddesinin değiştirilen hükmünün iptali üzerine Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunulmuştur. Anayasa Mahkemesi bu başvuruyu 30 Haziran 2011 günü anayasaya aykırılık olmadığı gerekçesiyle itirazın reddine oy birliğiyle karar vermiştir.

Bu retle birlikte kesinleşen anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğuna aykırı hareket eden şirketler cezai sorumlulukla karşı karşıya kalırlar. Bu ceza,  Avukatlık Kanunun 35 maddesinin 3. fıkrasında bu suçun işlendiği sırada yürürlükteki asgari ücretin brüt üzerinden iki katı kadar idari para cezası olduğuna  hükmedilmiştir. Bu tespit edilen idari para cezası avukatsız geçen her ay için katlanmaktadır. Bu sebepten dolayı ceza almak istemeyen şirketler avukatlara yüksek ücret ödemek yerine kadrosu zengin hukuk bürosuyla hukuki danışmanlık üzerinden anlaşamaya gidiyorlar.

Sözleşmeli Avukatların Ücret Tarifesi

Sözleşmeli avukatlara, aylık ücret olarak altı sınır, anonim şirketlerde 1.250 TL yapı kooperatiflerinde 750 TL olarak belirlenmiştir.


Bu Makaleyi Paylaş