Avukat Arama

Avukat Arama

 Avukatlık Mesleği

Avukatlar, kişiler ve kuruluşlar için hukuki hizmet veren temsilcilerdir. Avukatlar, müvekkillerini hem mahkemeye hem de kişilere karşı temsil ederler.

Avukatlar, mahkeme aşaması haricinde de oldukça önemli görevler ifa ederler. Müvekkillerine hukuki danışmanlık sağlarlar ve onlara kişisel ve ticari hak ve yükümlülüklerini bildirirler. Karmaşık olan hukuk sistemini yorumlamak ve yargılama sürecine yön vermeleri amacıyla eğitim almışlardır.

Avukatlar Sizin İçin Ne Yapabilir?

İlk olarak, hukuki desteğe ihtiyacınızın olup olmadığını avukatınız tespit edecektir. Mahkeme aşamasına gelmeden bir problemin çözülüp çözülemeyeceği her zaman önceden tespit edilemeyebilir. Bu gibi başlangıç sorularının doğru cevaplarını iyi bir avukat verebilecektir.

Avukat tutmaya karar verdiğinizde, vekaletnamenizi verdiğiniz anda avukat sizi mahkemeler ve şahıslar nezdinde temsil etmeye yetkili olacaktır. Bulduğunuz avukat, herhangi bir hukuki sorununuzda en önemli müttefikinizdir. Avukatınız hukuki sorunlar karşısında nasıl ilerlemeniz gerektiğini belirler ve gerekli belge ve delilleri tespit eder.

Avukata danıştıktan sonra onun da görüşü doğrultusunda hukuki sorununuz mahkemeye başvurmanızı gerektiriyorsa, avukat size eşlik eder ve sizin adınıza hareket edebilir. Hukuki sorununuz tahkim veya uzlaşma gerektiriyorsa, avukatınız sizin adınıza karşı tarafla temaslarda bulunabilir.

Ne Tür Bir Avukata İhtiyacınız Var?

Çoğu avukat sadece bir veya birkaç alanda uzmanlaşma eğilimindedir. Size en uygun avukatı bulmak için meselenizle ilgili hukuki alanda deneyimi olan ve iyi bir hukuk bilgisi olan birini bulmalısınız. Örneğin; boşanma konusunda ve aile hukuku alanında uzmanlaşmış bir boşanma avukatı size şirketinizin iflas prosedürüyle ilgili yardımda bulunamayabilir. Fakat iflas konusunda ve icra iflas hukuku alanında uzmanlaşmış bir iflas avukatı tam aradığınız kişi olacaktır. Büromuzda bulunan saygın avukatlar deneyimleri ve özel bilgileri, yetenekleri ve odaklandığı alanlarla ilgili dürüst davranırlar. Bu durum size, aramanızı daraltarak oldukça zaman kazandıracaktır.

Avukatların Çalışma Alanları Dikkate Alınmalı Mıdır?

Değişik türlerde ve yapıda hukuk büroları ve firmalarından bazıları çok daha özgün ve özel alanlar ve sorunlar üzerinde çalışmakta iken bazıları da daha genel sorunlar üzerine çalışmakta ve odaklanmaktadırlar. Örneğin; geniş bir kurumsal yapıdaki bir hukuk bürosu, incelenmesi ve revize edilmesi gereken sadece bir sözleşmeniz veya birkaç belgeniz varsa size yardımcı olmayabilir. Fakat büyük bir şirkete karşı bedeni zarardan kaynaklanan bir dava açacaksanız, büyük bir büro sizin için tam isabetli bir seçenek olabilir. Hukuki sorununuz sadece küçük miktarda bir meblağdan oluşuyor veya çok az bir dokümandan oluşuyorsa küçük bir firma sizin için daha uygun maliyetli olacaktır.

Ne Tür Ücretler ve Masraflarla Karşılaşabilirsiniz?

Ücret Anlaşması Nedir?

Ücret anlaşması veya avukatlık vekalet sözleşmesi, avukatla müvekkil arasında bir ödeme anlaşmasıdır. Tek sayfada veya birkaç sayfadan oluşabilir. Bu anlaşmada; avukatın sunduğu hizmetler karşılığı ne kadar ücret ödeyeceğiniz, bu ücretin nasıl ödeneceği, ödeme süresi ve davada hangi avukatın görev alacağı yer alır.

Avukata Görev Verirken Genellikle Karışılacağınız Ücret Türleri

Danışma Ücreti: Danışacağınız konu hakkında yapılacak danışma toplantısı için avukatınız sizden danışma ücreti talep edebilir.

Oransal Ücretler: Avukat ile anlaşmanız halinde, avukatınız sizden davanın veya uzlaşmanın lehinize sonuçlanması durumunda belirli bir ücret talep edebilir. Bu miktar genellikle, toplam dava  veya uzlaşma değerinin üçte biridir.

Sabit Ücret: Avukat, çalıştığı zamana ve verdiği emeğe bağlı olarak değişmeyen her danışma için sabit bir ücret talep edebilir.

Saatlik Ücret: Sabit ücretin tersi olarak, avukat sunduğu danışmanlık hizmeti için harcadığı zaman üzerinden ücret alır. Bu süreye, müvekkille yüz yüze görüşme süreleri ve arka planda size sunduğu hizmetler için harcadığı süreler de dahildir.

Kanuni Ücret: Bazen kanun veya yetkili kuruluşlar tarafından hangi tür hizmet için ne kadar ücret alınması gerektiği önceden belirlenir ve avukat bu tarifeyle bağlı kalarak, bu miktarların aşağısında vekalet ücreti talep edemez. Türkiye’de Barolar Birliği’nin her yıl güncellediği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi buna örnektir. Avukatlar, bu tarifenin altındaki ücretlerle hizmet veremezler.

Avukat Ararken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

  • Öncelikle ilgili hukuki sorununuzu tespit etmeli ve hangi hukuk alanına girdiğini belirlemelisiniz.
  • İlgili hukuk alanını tespit ettikten sonra yapacağınız şey, o hukuk alanında uzmanlaşmış iyi avukatları tespit etmektir.
  • İyi avukatı tespit etmek için çeşitli kriterleri göz önünde bulundurmalısınız. Bunlar:
    • Avukatın ilgili hukuk alanındaki tecrübesi
    • Avukatın daha önce benzer davalardaki başarı oranı
    • Avukatın size sunduğu somut vaatler
    • Avukatın çalıştığı büronun kurumsal ve profesyonel olması
    • Avukatınızın sistemli çalışıyor olması

PROAKTİF HUKUK ve DANIŞMANLIK olarak hukukun çeşitli alanlarında uzmanlaşmış avukatları bünyemizde barındırmaktayız. Hukuksal problemlerinizi konunun uzmanı avukata ulaştırıyoruz ve sizlere en iyi hizmeti sunmaya gayret ediyoruz.

 


Bu Makaleyi Paylaş