Boşanma Davasında Deliller

Boşanma Davasında Deliller

Boşanma davaları hukukumuz tarafından önemli bir kurum kabul edilen aile kurumunun varlığının son bulmasını ve evlilik birliğinin noktalanmasını ifade eden dava türüdür. Boşanma davaları, evlilik birliğinin son bulmasıyla birlikte çocuğun hukuki konumu, maddi ve manevi tazminat talebi, nafaka ve mal rejiminin tasfiyesi gibi önemli birtakım konuları içermesi açısından önem taşımaktadır. Belirtilen dava türünde hakime tanınan geniş takdir yetkisi çerçevesinde dava aşamasında tarafların haklılığını ispat etmek aracılığıyla kullanacağı deliller bu açıdan önem arz etmektedir. Boşanma davalarının hukuken teknik ve karmaşık nitelikleri ihtiva etmesi ayrıca uzun yargılama aşamalarına maruz kalınmaması adına uzman bir boşanma avukatından hukuki danışmanlık hizmeti alınması önem taşımaktadır.

  • Boşanma Davasında Tanık Dinletme

Boşanma davalarında (özellikle çekişmeli boşanma davalarında) en çok başvurulan delillerin başında tanık beyanları gelmektedir. Davada kullanılan tanık beyanları aslen görgü şahitliğine yani olayı görmesi ve duymasına dayanmaktadır. Bu açıdan üçüncü kişiler veya eşler tarafından aktarılan olaylar mahkeme tarafından dikkate alınmaz. Temel kural tanığın doğruyu ve gerçeği söylemiş olduğunun kabulüdür. Aksine inandırıcı nitelikte delil bulunmadıkça tanığın gerçeği söylediği hukukumuzda kabul görmektedir. Bunun dışında inandırıcı niteliği bulunmayan ve dava kapsamındaki diğer delillerle uyuşmayan tanık beyanlarına mahkemece itibar edilmez.

  • Boşanmaya Sebebiyet Veren Olaylara İlişkin Belgeler

Boşanmaya sebep olan birtakım olayların gerçekliğine ve doğruluğuna inandırıcı şekilde delil olarak gösterilebilen her türlü belge boşanma davalarında delil olarak kullanılabilecektir. Bu tür belgelere örnek olarak internet paylaşımları, fotoğraflar, facebook yazışmaları, telefon mesajları ve kayıtları, mailler, otel kayıtları, kredi kartı ekstreleri ve video kayıtları gösterilebilir. Teknolojinin gelişimiyle birlikte bu tarz delillere sosyal medya ve internet üzerinden yapılan paylaşımlar da eklenmiştir.

Yargıtay 2007 yılında vermiş olduğu bir kararında eşinin sadakatinden kuşkulanan davacı-davalının, birlikte yaşadıkları ortak konutta eşinin bilgisi dışında ses kayıt cihazı yerleştirerek eşinin aleni olmayan konuşmalarını kaydetmesinin özel hayatın gizliliğini ihlal etmeyeceğini ve hukuka aykırılığın bulunmadığına hükmetmiştir. Bu açıdan Yargıtay kararları çerçevesinde eşlerin ses kaydı ve benzeri şekilde ceza hukuku açısından sorumluluk doğuracak delillerden faydalanmaları boşanma davalarında istisnai olarak hukuka uygun görülmüştür.

  • Dava Dosyaları

Görülmekte olan (derdest) veya hakkında hüküm kurulmuş olan dava dosyaları da boşanma davalarında delil olarak kullanılabilmektedir. Bu açıdan özellikle savcılık soruşturmaları, ceza dosyaları, icra dosyaları ve reddedilen boşanma davası dosyaları ve bunlara ekleyebileceğimiz birtakım dosyalar boşanma davalarında delil olarak kullanılabilecektir.

  • Bilirkişi İncelemesi

Bilirkişi, somut olay açısından teknik bilginin gerektiği ve hakimin bilgi alanı dışında (hukuk dışı konularda) uzmanlığa sahip olan ve ilgili hususta kendisinden görüş ve değerlendirme talep edilen kişiyi ifade etmektedir. Boşanma davalarında nadiren başvurulan delillerden biri olan ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre takdiri deliller arasında gösterilen bilirkişi incelemesi karşı tarafın birtakım delillere itiraz etmesi sonucunda ve teknik konuları ilgilendiren durumlarda söz konusu olmaktadır.

  • Kolluk Araştırmaları

Sosyal ve ekonomik durum araştırması olarak da nitelendirilen kolluk araştırmalarında, eşlerin ekonomik durumlarının araştırılması adına polis veya jandarma aracılığıyla eşlerin ikamet adresleri, işyeri vb. yerlerde tespit yapılması mahkeme aracılığıyla talep edilebilmektedir.

Boşanma davalarında gösterilen delillerin ve sunulan belge, evrak ve bilgilerin hukuka aykırılık teşkil etmemesi gerekmektedir. Çünkü hukuka aykırı olarak ele geçirilen yahut da edinilen deliller mahkeme tarafından dikkate alınmayacaktır ve hukuka aykırı delillerin suç teşkil etmesi durumunda ilgililer cezai yaptırıma da tabi tutulabilecektir. Bu açıdan boşanma davalarında sürecin alanında uzman bir boşanma avukatı vasıtasıyla takip edilmesi önem taşımaktadır. Proaktif Hukuk Bürosu, kadrosunda bulunan deneyimli boşanma avukatları vasıtasıyla sürecin başından sonuna kadar hukuki danışmanlık hizmeti ve dava aşamasında müvekkilin temsili hizmetini kaliteli bir şekilde müvekkillerine sunmaktadır.


Bu Makaleyi Paylaş