Dolandırıcılık Davası Nasıl Açılır?

Dolandırıcılık Davası Nasıl Açılır?

Dolandırıcılık Suçu

 

Dolandırıcılık suçu, failin hileli davranışlarda bulunarak bir kimseyi aldatması, suçun mağdurunun veya başka bir kimsenin zararına olarak kendisine ya da başka bir kimseye yarar sağlaması ile oluşmaktadır. Dolandırıcılık suçunun ortaya çıkabilmesi için failin davranışı neticesinde haksız bir çıkarın sağlanmış olması gerekmektedir. Teşebbüs aşamasında kalmış bir dolandırıcılık suçundan söz edebilmemiz için suçun hazırlık hareketlerinin tamamlanmış olması gerekmekte ve haksız çıkar sağlama amacına yönelik icra hareketlerine başlanmış olması gerekmektedir.

 

Dolandırıcılık suçunun temel şekli Türk Ceza Kanunu madde 157’de düzenlenmiştir. Suçun nitelikli hali kanunun 158. maddesinde düzenlenmekte ayrıca dolandırıcılığın daha az cezayı gerektiren hali Türk Ceza Kanunu madde 159’da düzenlenmiştir.

 

Dolandırıcılık Suçun Şartları

 

Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için suçu meydana getiren unsurların seçimlik hareket şeklinde gerçekleşmesi söz konusudur. Bu açıdan suçun oluşabilmesi için gerçekleşmesi gereken şartlar başlıca şu şekildedir:

 

➢     Fail tarafından hileli fiillerin icra edilmesi gerekmektedir. Gerçekleştirilen hileli davranışların mağdur üzerinde belirli oranda etkisi bulunması gerekmektedir.

➢     Fail tarafından gerçekleştirilen hileli davranışların herhangi bir kimseyi aldatıcı nitelikte olması gerekmektedir.

➢     Dolandırıcılık suçunun meydana gelebilmesi için failin eyleminin mağdur veya başka bir kimse zararına ve kendisi veya başka bir kimseye bu suç nedeniyle bir yarar sağlaması yani haksız bir fayda elde etmiş olması gerekmektedir.

 

Dolandırıcılık suçunun faili,  kendisi ya da üçüncü bir kişiye haksız bir fayda elde etmek için kasten (bilerek ve isteyerek) hileli hareketler icra etmeli, bu açıdan ortaya çıkan zarar ile failin eylemi arasında uygun illiyet bağının bulunması gerekmektedir.

 

Dolandırıcılık suçunun oluşması için yalnızca failin hileli davranışlarda bulunması yeterli olmamaktadır. Ayrıca mağdurun yoğun şekilde aldatılmış olması gerekir. Mağdurun aldatılması kendisinden ötürü bir nedenden kaynaklanmışsa ya da failin hareketleri dışında bir nedenden kaynaklanmışsa bu durumda dolandırıcılık suçundan söz edilemeyecektir. Suç neticesinde ortaya çıkan zararın fiilen meydana gelmiş olması gerekmektedir.

 

Kişilerin günlük yaşamda karşılaşabilecekleri dolandırıcılık eylemlerine karşı dikkatli olmaları ve böyle bir durumla karşılaşmaları durumunda ilgili kolluk birimine ve cumhuriyet savcılığına bildirimde bulunmalıdır. Dolandırıcılık suçuna maruz kalan mağdurların hukuki süreci sağlıklı bir şekilde yürütebilmeleri adına uzman bir ceza avukatı vasıtasından hukuki danışmanlık hizmeti alınması tavsiye edilmektedir. Hukuk bürosu olarak kadromuzda bulunan deneyimli ve uzman ceza avukatlarımız vasıtasıyla ceza yargılamasına ilişkin süreçte müvekkillerimize ihtiyaç duydukları hukuki desteği sunmaktayız.

 

Dolandırıcılık Suçu Davası ve Şikayet Süresi

 

Dolandırıcılık suçu Türk Ceza Kanununda düzenlenen şikayete tabi olmayan suçlardan biridir. Dolandırıcılık suçunun temel şekli ile cezanın artırılması gereken nitelikli halleri resen soruşturulmaktadır. Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın tahsili amacıyla işlenmesi şeklinde düzenlenen indirim yapılmayı gerektiren nitelikli halindeyse kovuşturma şikâyete tabidir. Suçu resen öğrenen ya da suç ihbarını alan cumhuriyet savcılığı, suçun işlendiğini öğrenmesi ile birlikte soruşturmaya başlar ve kuvvetli şüphenin bulunması halinde kamu davası açmak durumundadır. Yürütülen soruşturma sonucunda kovuşturma evresine geçildikten sonra suçun şikâyete bağlı olduğunun anlaşılması halinde; mağdur açıkça şikâyetten vazgeçmediği takdirde, yargılamaya devam olunacaktır.

 

Dolandırıcılık suçu için öngörülen herhangi bir şikayet süresi bulunmamaktadır. Bu açıdan genel hükümler çerçevesinde dava zamanaşımı süresi dikkate alınarak en geç 8 yıl içerisinde şikayet hakkının kullanılarak savcılığa bildirilmesi gerekmektedir.

 

Dolandırıcılık Suçunun Cezası ve Yaptırımı

 

Dolandırıcılık suçunun Türk Ceza Kanunu madde 157’ de düzenlenen temel şeklinin cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır. Adli para cezası, alt sınır beş gün olarak ve en az yirmi ve en fazla yüz Türk Lirası olan bir gün para karşılığı adli para cezası miktarı göz önünde bulundurularak belirlenecektir.

 

Türk Ceza Kanunu madde 158’de düzenlenen dolandırıcılık suçunun nitelikli hali için 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına hükmedilecektir. Madde 159’da düzenlenen suçun daha az cezayı gerektiren nitelikli halinde ise şikayet üzerine, 6 aydan 1 yıla kadar hapis ve adli para cezasına hükmedilecektir.

 

Dolandırıcılık suçunun temel şekli için görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Suçun nitelikli hali için kanundaki özel düzenleme gereğince görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir.

 

Nitelikli Dolandırıcılık Suçunun Şartları ve Unsurları

 

Dolandırıcılık suçunun nitelikli şekli Türk Ceza Kanunu madde 158’de düzenlenmiştir. Nitelikli dolandırıcılık suçu, dolandırıcılık meydana getiren fiillerin aşağıda belirtilen şekilde işlenmesi durumunda söz konusu olacaktır:

 

■     Dini inanç ve duyguların istismar edilmesi,

■     Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli ve zor durumdan yararlanılması,

■     Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından faydalanılması,

■     Kamu kurum veya kuruluşlarının araç olarak kullanılması veya bu kurumların zararına işlenmesi,

■     Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması,

■     Basın-yayın kuruluşlarının sağladığı kolaylıklardan yararlanarak işlenmesi,

■     Ticari faaliyet sırasında işlenmesi,

■     Serbest meslek sahibinin mesleğine duyulan güveni kötüye kullanarak işlemesi,

■     Sigorta bedelini almak maksadıyla işlenmesi.

 


Bu Makaleyi Paylaş