Düğünde Takılan Takılar Kime Ait?

Düğünde Takılan Takılar Kime Ait?

  Boşanma davalarında takılan takılar, evlilik için harcanmış olsa da olmasa da boşanmanın dava sürecinde çokça mahkemenin gündemine gelmektedir. Bu sıklıkla mahkemenin önüne getirilme durumuna çözüm bulmak ve hukuk bir uygulanışına katkı sağlamak adına Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bir içtihadı birleştirme kararında düğünde takılan takılar ile ilgili ihtilaflı durumu karara bağlamış ve bundan sonra bu ihtilaflı durumda benim verdiğim karar hüküm bulacak demiştir.

 

 Boşanma sürecinde takılar ile ilgili sıkıntı yaşamak istemeyen çiftler çözüm olarak sözleşme fikrini düşünebilirler. Hatta bununla ilgili hem sözleşme hem de sözleşmenin hazırlanması sürecinde yardım edecek aile hukukunda uzman bir avukatla çalışmaları sağlıklı olacaktır.

 

Düğünde Takılan Takıların Kapsamı Nedir?

 

 Düğünde damat ve geline takılan takıların kapsamı tespit edilmek istenirken, şöyle bir ayrım gözetilmiştir. Kişisel mal sayılamayacak, yani kişisel mal niteliği taşımayan tüm takılar düğünde takılan takı, ziynet eşyası vs. değeri taşıyor olacaktır.

 

 Yani damada takılmış olan bir saat kişisel mal niteliği taşıyacağından düğünde takılan takılara dahil edilemez ve uyuşmazlığa konu edilemez.

 

Düğünde Takılan Takılar Kime Aittir?

 

 Düğünde takılan takılar, ziynet eşyaları vs. taşıdıkları ekonomik bedellerden dolayı özellikle boşanma sürecinde eşler arasında sorun çıkarmaktadır. Ancak sorun çıkmasına hiç gerek yok. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bir içtihadı birleştirme kararında düğünde takılan tüm takı ve ziynet eşyalarının geline verildiğini, bu verilmenin niteliğinin bağışlama olduğunu o yüzden düğünde takılan tüm takının geline ait olduğu, gelinin malvarlığına dahil olduğunu söylemiştir.

 

 Uygulamada düğünde takılan takıların erkek tarafının taktıkları ve kız tarafının taktıkları olarak ikiye bölünmesi suretiyle bu duruma itiraz edilmeye çalışınsa da bu Yargıtayın içtihadı birleştirme kararına aykırı bir durum ortaya çıkaracaktır.

 

 Özetle ister kız tarafının ister erkek tarafının taktığı takılar olsun tüm takılar geline aittir.

 

Düğünde Erkeğe Takılan Takılar Erkeğin Midir?

 

 Ülkemizde gerçekleşen nikah ve düğünlerde takı töreni yapılması oldukça yaygın bir adettir. Bu tören ile gelen davetliler, gelin ve damada ufak bir hediye mahiyetinde parasal değeri olan takı eşyasından takar.

 

 Bu düğünden takılan takıların geline ait olduğunu söylemiştik. Ancak özel olarak erkeğe takılan bazı takıların erkeğin mi yoksa gelinin mi olduğu tartışmasına sebep verdiği görülmektedir. Buradaki sorunu yöresel bazda değerlendirip. Yöreden yöreye farklılık gösteren örf ve adetlere göre çözeceğiz.

 

 Özet bir deyişle örf ve adete bakarak düğünde takılan takıların kime ait olduğunu tespit edeceğiz. Mesela bir yörede adet olarak gelinin babası damada bir hediye almak durumundadır. O zaman alınan bu hediye erkeğe ait olacaktır ve geline ait olan düğün takıları arasında değerlendirilmeyecektir.



Boşanma Sürecinde Düğünde Takılan Takıların Tahsili Nasıldır?

 

Açılacak olan boşanma davalarında takılara dair istek ve talepler dilekçede belirtilmelidir. düğünde takılan takılara dair istek ve taleplerin yanında takıların tam değeri bilinmiyorsa yaklaşık bir rakam dilekçeye yazılmalıdır.

 

 Tekrardan önemle vurgulamak gerekir ki, takılarla ilgili talep durumunda bunun boşanma davasına ait dilekçede belirtilmesi gerekmektedir. Aksi halde uygulamada yeni dava açtırılarak bu ihtilaflı durum mahkeme kararıyla çözüme kavuşturulmaktadır

 

 Yargıtay bir kararında düğünde takılan takıların, ziynet eşyasının gelinin yanında taşımasının hayatın olağan akışına uygun düştüğünü söylemişti. Bu yüzdendir ki takıların erkek tarafında olduğunu iddia edip, takıları talep eden taraf Hukuk Muhakemeleri Kanununun ilgili maddelerince bunu ispat etmek külfeti altına olacaktır.

 

Düğünde Takılan Takıların Harcanmış Olması Halinde Tahsili Nasıldır?

 

 Düğünde takılmış takıların geline ait olduğuna dair içtihadı birleştirme kararından bahsetmiştik. Ancak evlilik içinde bu takılar harcama yapılma üzere bozdurulabilmektedir. Bunun için bozdurulan takıların boşanma sürecindeki tahsilinde şu noktaya bakılır, erkek tarafı takıları iade etme sözü ile mi eşinden almıştır yoksa iade etme sözü vermeksizin mi almıştır bu takıları. Eğer iade etme sözü ile aldıysa bu takıların miktarı ve değeri hesaplanarak erkeğin bedeli para ile ödemesine mahkeme karar verir.

 


Bu Makaleyi Paylaş