Evlilik Nedeniyle İstifa Eden Kıdem Tazminatı Alabilir mi?

Evlilik Nedeniyle İstifa Eden Kıdem Tazminatı Alabilir mi?

Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı, sadece kadınlara özel tanınmış bir haktır. Evlenen erkeklerin işten ayrıldıklarında bu sebeple tazminat almaları mümkün değildir. Ayrıca yine genel şart olan en az 1 yıl süreyle çalışıyor olmak burada da geçerlidir.

Bu makalemizde evlilik nedeniyle kıdem tazminatının şartlarını açıklamaya çalışacağız.

Evlilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı

 

İş Kanunu’na göre istifa eden işçinin kıdem tazminatı alabileceği hallerden biri de evlilik nedeniyle kadının ayrılmasıdır.

Evlilik nedeniyle ayrılan kadının, resmi nikah tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde istifa dilekçesini sunmuş olması gerekir.

Kadının kıdem tazminatı almaya hak kazandığı hallerde, işveren bu tazminatı ödemek zorundadır.

Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadının yapması gereken; evlilik nedeniyle kıdem tazminatı istediğini belirten bir dilekçe hazırlamak, dilekçenin içerisine de evlilik cüzdanının bir suretini koyarak işverenine bildirmektir.

Evlilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Alan Kadın Başka Bir İşte Çalışabilir Mi?

Bir kadın evlenme nedeniyle kıdem tazminatını alarak bir işten çıktıktan sonra başka bir işte çalışması için hiçbir engel yoktur. Aksi düzenleme kadının çalışma özgürlüğünü kısıtlayacaktır.

Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılacak İşçinin İhbar Sürelerine Uyması Gerekir Mi?

Yargıtay’ın emsal kararlarına göre evlilik nedeniyle işten ayrılan kadının ihbar sürelerine uymasına gerek yoktur. İşveren ihbar tazminatı talep edemeyeceği gibi, zamanında ihbarda bulunan işçi de ihbar tazminatı talep edemeyecektir.

Evlilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Ödenmeyen Kadın Ne Yapmalıdır?

Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı istenmesi durumunda işveren bu ödemeyi yapmak zorundadır. İşveren bu ödemeyi yapmazda, kanuni yükümlülüğünü yerine getirmediğinden işçi dava açabilir. Önce alacağının ödenmesi için ihtarname yollayabilir. Makul sürede ödenmemesi durumunda ise dava yoluna başvurabilir.

Kıdem Tazminatı Nedir?

 

  Kanunda belirtilen belirli şartların varlığı halinde işvereni ile arasındaki iş akdi feshedilen çalışanların aynı iş yerinde çalıştıkları her sene için bir aylık ücretlerini hesap ederek bunların toplamı işçiye kıdem tazminatı olarak verilir.

  

  Kıdem tazminatı ile yürürlükte olan ilgili kanuni hükümler eski İş Kanunumuz olan 1475 sayılı kanunumuzun 14. maddesinde yer almaktadır.

 

Kıdem Tazminatı Alma Hakkına Kimler Sahiptir?

 

 1475 sayılı İş kanunumuzun 14. maddesi kıdem tazminatının alınabilmesi koşullarını saymıştır. İlgili kanun maddesine göre 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde çalışanlar kıdem tazminatı alabileceklerdir. Kanuna göre ilgili 7 hal;

 

  • İşçinin haklı bir fesih nedeni olmaksızın işten çıkarılması,

  • İşçinin haklı bir sebeple işinden ayrılması,

  • Erkek çalışanların askerlik görevini ifa etmek sebebiyle işten ayrılması,

  • Emeklilik nedeniyle işten ayrılma,

  • Emeklilikle ilgili şartların tamamlanıp, emekliliğin evden beklenecek olması,

  • Kadın çalışanın evlendikten sonraki bir sene içinde işi bırakması,

  • İşçinin vefat etmesidir.

 

Evlilik Nedeniyle İstifa da Kıdem Tazminatı Hakkı Kadına mı Erkeğe mi Tanınmıştır?

 

 Kanunda geçen kişi ifadesinden kadın işçileri anlamaktayız. Yani ki erkek işçiler evlendiklerinden sonraki 1 sene içerisinde işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanamayacaklardır.

 

Kadın çalışanlara tanınmış bu pozitif ayrımcı hak anayasal temellere sahiptir.

 

Evlilik Nedeniyle İstifa Edenin Kıdem Tazminatı Alabilme Şartları Nelerdir?

 

  Evlilik nedeniyle istifa eden kadın çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için birtakım şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Bu şartlar;

 

  • Evlilik nedeniyle istifa edecek olan kadın çalışanın bu işten ayrılma olayını evlendikten sonraki 1 sene içerisinde gerçekleştirmesi gerekmektedir.

  • Evlilik nedeniyle istifa edecek olan kadın çalışanın istifasına gerekçe olarak evliliğini göstermesi gerekmektedir.

 

Evlilik Nedeniyle İstifa Eden Hangi Tazminat Kalemlerini Talep Edebilir?

 

 Evlilik nedeniyle istifa eden kadın çalışan için sadece kıdem tazminatı alma hakkı doğar. Bu durumdaki işçinin ihbar tazminatı alma, ihbar süresine uyma ve uyulmayan ihbar süresi için ödeme yapma sorumluluğu bulunmamaktadır.

 Özetle söyleyecek olursa evlilik nedeniyle 1 sene içerisinde iş akdini fesheden kadın çalışan sadece kıdem tazminatı alma hakkı kazanır.

Evlilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Sonuç Olarak;

Sonuç olarak evlilik nedeniyle işten çıkan kadınlar, işte en az 1 yıldır çalışıyor olmak ve resmi nikah tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde istifa dilekçesini vermek koşulu ile kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Kıdem tazminatını alamayan kadın da hukuk yollarına başvurabilir. Başka bir işte çalışmasına engel yoktur.

Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Fikri Mülkiyet Kanunu kapsamında eser hükümlerine uygun olarak korunur. Proaktif Hukuk Bürosunun izni alınmaksızın işlenmesi, çoğaltılması ve yayınlanması yasaktır.


Bu Makaleyi Paylaş