Evlilik yolu ile Türk Vatandaşlığı nasıl kazanılabilir?

Evlilik yolu ile Türk Vatandaşlığı nasıl kazanılabilir?

TÜRK VATANDAŞLARI İLE TÜRKİYE SINIRLARI İÇİNDE YAPILACAK EVLİLİK İŞLEMLERİ VE TÜRK VATANDAŞLIĞININ EVLİLİK YOLU İLE KAZANILMASININ ŞARTLARI

Güncel düzenlemeler ve yasal mevzuat uyarınca Türk vatandaşları ile evlilik birliği kurulması sırasında yapılması gereken işlemler ile Türk Vatandaşlığının evlilik yolu ile kazanılmasının şartları bu makalede yabancılar hukuku konusunda uzman yabancılar avukatı tarafından değerlendirilecektir.


Türkiye sınırları içinde bir Türk vatandaşı ile evlenmek için yapılması gereken bir çok prosedür ve evrak işlemleri mevcuttur. Tecrübeli bir yabancılar avukatı size bu konularda yardımcı olacaktır. Türk hukukunda evlilik bağı sıkı şekil şartlarına bağlı kalınarak yapılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki Rus ve Türk vatandaşların evlilik birliği Türkiye’deki yerel Evlendirme Daireleri tarafından gerçekleştirilir. Türk Medeni kanunu gereğince bir kişi birden fazla kişi ile evlenemeyeceğinden nikah işleminin yapılması için Rusya Federasyonu vatandaşının Ankara’daki Rusya Federasyonu Büyükelçiliği’nin veya Rusya Federasyonu İstanbul Baş Konsolosluğu’nun ya da Rusya Federasyonu Trabzon Baş Konsolosluğu’nun verdiği, Türkçe çevirisi olan, evli olmadığını ve evlenmesine hiçbir engel bulunmadığını belirten evlilik raporunu Evlendirme Dairesi’ne ibraz etmesi gerekmektedir.

Rusya Federasyonu vatandaşının eğer ki önceki evliliklerinden çocukları varsa, çocukların babası, onların yurt dışına çıkarılmasına izin verdiğini gösteren belgesini ibraz etmelidir.

Nikah kaydı için gerekli olan diğer belgeler kabul saatleri içerisinde Konsolosluk Şubeleri tarafından talep edilecektir. Resmi belgelerin düzenlenme süreci göz önüne alınarak evlilik tarihi belirlenmesi daha sağlıklı olacaktır. Rusya Federasyonu vatandaşının bir fotoğrafı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan eş adayının da nüfus cüzdanı gerekmektedir. Bu konularda daha detaylı bilgi için uzman bir yabancılar avukatına başvurmak kaçınılmazdır.

Konsolosluktan evli olunmadığına dair rapor alındıktan sonra, işbu raporun Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nda tasdik edilmesi ve sonrasında Evlendirme Dairesi’ne müracaat edilmesi gerekmektedir.

Eğer evlenme akdinden sonra kocanızın soyadını aldıysanız; belgelerinizin yeni soyadınıza göre değişmesiyle ilgili olarak Rusya’da ikamet ettiğiniz yerdeki içişleri makamlarına veya İçişleri Bakanlığı’na müracaat etmeniz gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti makamlarınca verilmiş olan evlenme cüzdanınızın, tercüme bürosunda Rusça’ya çevirtilip Türkiye’deki ilgili valilikte özel mühürle onaylatılan (APOSTİL) noter onaylı suretini, bahsedilen mercilere göstermeniz gerekmektedir. Bu işlemlerinizi de yine yabancılar avukatı aracılığıyla hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Rusya Federasyonu vatandaşı olarak; Türk Vatandaşlarının yararlanmış olduğu vatandaşlık haklarından yararlanmak ve vatandaş statüsüne kavuşmak adına Türk Vatandaşlığını almak isteyebilirsiniz.

Evlenme akdinden sonra, eğer Türkiye’de yaşamak niyetindeyseniz; ikamet ilmühaberi çıkartmanız için eşiniz ile birlikte; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan eşinizin ikamet ettiği yerdeki Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne başvurmanız gerekmektedir. Yabancılar avukatı emniyet makamları ve devlet birimleri nezdindeki işlemlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Kendisine vekaletname verdiğiniz takdirde yabancılar avukatı bu işlemleri sizin adınıza da gerçekleştirebilir.

Evlilik akdi, doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar, Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.

Başvuru sahiplerinde aranacak ek koşullar;

a) Aile birliği içinde yaşama,

b) Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama,

c) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama.

 Gerekli Belgeler;

1. Türk Vatandaşlığının Evlenme Yoluyla Kazanılması Başvuru Formu (2 Adet, Tam Doldurulmuş),

2. Türk vatandaşı olan eşin Nüfus Cüzdanı,

3. Türk makamları tarafından verilen Evlenme Cüzdanı,

4. Evlilik bulunulan ülkede yapılmışsa evlilik belgesinin onaylı tercümesi,

5. Yabancı eşin doğum belgesinin onaylı Türkçe tercümesi (Noter onaylı),

6. Yabancı eşin pasaportunun onaylı Türkçe tercümesi (Noter onaylı),

7. Yabancı eşin başka bir vatandaşlığı varsa vatandaşlık belgesinin onaylı Türkçe tercümesi (Noter onaylı),

8. Eşlerin birlikte yaşadıklarını ispata yarayacak belgeler (Ortak ev kira sözleşmesi, ortak tapu, banka hesabı, birlikte ikamet edilen eve ait her türlü fatura),

9. Son üç yıldır ikamet edilen yer makamlarından alınacak iyi hal kağıdı ve onaylı tercümesi,

10. Son altı ay içinde çekilmiş altı adet fotoğraf,

11. Kendisini tanıyan iki Türk vatandaşından alınacak referans mektupları gerekmektedir.

Yapacağınız başvuru üzerine Türk Resmi Kurumlarınca yapılacak incelemeler sonucunda durumu uygun görülenler, Türk vatandaşlığını kazanırlar, durumları uygun görülmeyenlerin ise talepleri reddedilir.


Bu Makaleyi Paylaş