Factoring ve Leasing Hukuki Bakış

Factoring ve Leasing Hukuki Bakış

Factoring Genel Bakış

  Factoring işlemi, factor denilen bir banka veya factoring şirketi ile müşteri arasında, factor’ün müşterinin yapacağı ticari satışlardan dolayı oluşacak alacakları devralarak tahsilini üstlendiği bir ilişki olarak karşımıza çıkar.

 Bu işlem, piyasa araştırmalarını da  kapsayan, alacakların tahsiline ilişkin hizmet faaliyetlerinden oluşmuştur.Factor olan  vadesi geldiğinde alacakları, borçludan tahsil edecektir. Factor bunun için her türlü ihtar ve ihbarı yapabilir, gerekirse cebri icraya da başvurabilir.. Çalışmanın amacı bu işlemlerin hukuki niteliğinin açıklığa kavuşturulmasıdır.

Factoring Nedir?

  Factoring işlemi dediğimiz de en genel olarak; müşteri alacaklarının factor (şirket,banka) tarafından işlem bedeli peşin ödenmek suretiyle satın alınmasını ifade eder.Müşteri, borçluları ile arasındaki ilişkisinden ileri gelen mevcut veya gelecekteki alacaklarını topluca factor’e devretmiş olacaktır.

 Factor dediğimiz de bu alacakların bedelini (burada fatura değerinin %80’i-%90’ı oranındaki ödemeyi kast ederiz) peşin olarak, vadesinden önce ödeyecektir.Factor, alacakların bedelini alacağını vadesi gelmeden ödediği için, müşteriye, ödemeyi yaptığı tarih ile vade tarihi (alacağın tahsili tarihi) arasındaki süre için banka cari hesap faizi oranında bir faiz  yürütecektir.

  Factoring işlemi, çok çeşitli fonksiyonları ;

       -nakit sağlama

       -hizmet verme

ödememe riskini üstlenme  kapsayabilir.

Factoring’in Getirileri Nelerdir?

 İşletmelerin kötü alacaklara karşı korunmasını,hızla gelişmekte olan bir işletmenin finanse edilmesini veya satışların muhasebesi ve kredi yönetimi sağlayan bir işlemdir factoring işlemi.

Factoring Tanımı Nedir?



 Factoring, factor (factoring işlemlerini gerçekleştiren taraf, alacağın bedelini avans olarak ödeyecek olan factoring şirketi veya bankası) tarafından, müşterinin (factoring işlemi için talepte bulunan kişi) ,üçüncü şahıs borçlu karşısındaki mal tesliminden veya hizmetten ileri gelen alacaklarının bedelini alacağın tahsil edileceği zamandan önce avans olarak ödeyerek, alacağın tahsil edilememesinin zararını ve müşteri için için ise borçlunun muhasebesinin tutulmasını, ihtar işlemleri gibi hizmet edimlerinin üstlenilmesi amacıyla devir ve satın alınması factoring olarak tanımlanır.

Factoring’in Tarafları Kimlerdir?

Yurtdışı ve yurt içinde taraflar farklı olmakla beraber yurt içinde müşteri,factor ve borçludur.Yurtdışı factoring işlemlerine baktığımızda bunlara ek olarak bir de yurtdışında ki factor gelmektedir.

Factoring’in Fonksiyonları

Factoring’in işlevlerini 3’e ayırabiliriz.

Bunlar ;

-Hizmet  

-Finansman

-Teminat fonksiyonlarıdır.

Factoring İşlemi Nasıl İşler?

   Factoring işlemleri, üçüncü şahıs olan borçlunun müşteriye yaptığı sözleşme teklifinin, müşteri tarafından factor’e sunulmasıyla başlamış olur.Bunun üzerine factor şirket yada banka, üçüncü şahıs borçlunun kredi kabiliyetini araştırarak ve bu araştırmaya bakarak ona, muhtemel alacak devirleri için bir kredi limiti tanımalıdır.Kredi kabiliyeti bulunmayan bir borçlu ile factor’ün bu ilişkiyi başlatması mümkün değildir.

  Factor, borçlunun kredi kabiliyetini araştırıp, bir kredi limiti belirlediğinde, müşteriye, bu limit çerçevesinde alacakların karşılığını peşin olarak ödemeye hazır olduğunu yazılı bir şekilde bildirir.Bunun üzerine müşteri, üçüncü şahıs borçlu ile sözleşme yapabilir.

  Factor,yazılı bildiriminden, müşteri sözleşme konusu malı borçluya teslim etmesine kadar dönebilecektir.Mal teslim edildiğinde, müşteri, borçlu karşısında bu teslimden doğan alacağını factor’e devredecek ve ona faturanın suretini gönderecektir.Factor, faturadaki tutarı,müşterinin hesabına derhal veya vade gününde tasarruf edilmek üzere yatırır.

Leasing (Finansal Kiralama) Nedir?

  Finansal kiralama dediğimiz ya da leasing ;fabrika ve ofis binaları, imalat makinaları, iş ve inşaat makinaları, kara, deniz ve hava taşıtları gibi yatırım malları için kullanılan orta ve uzun vadeli yatırım kredileridir.Bu sistemin belirleyici özelliği, kira süresince malın hukuki mülkiyetinin finansal kiralama şirketinde kalıyor olması, kiralama konusu olan malın ise  her türlü riskinin ve faydasının kiracıya ait olmasıdır.

Leasing (Finansal Kiralama) Nasıl Yapılır?

  Kiracı firma olarak yatırım malı seçilerek, satıcı firma ile fiyat ve teslim koşullarını içeren bir ön anlaşma yapılır öncelikle.

Projeye finansman sağlanması aşamasında ise yatırımcı olan firma bir finansal kiralama şirketine başvurmalıdır.Yatırımcı değerlendirme için gerekli belgeleri finansal kiralama şirketine vermelidir.Finansal kiralama şirketi gerekli mali analizleri bizzat kendisi yaparak yatırımcı firmaya bir teklifte bulunur ve gerekli görürse yatırımcı firmadan teminat talep edebilecektir

  Anlaşmaya varıldığı takdirde finansal kiralama şirketi ile yatırımcı firma arasında finansal kiralama sözleşmesi imzalanacaktır.

 Leasing ve factoring gibi sözleşmelerde süreç olarak belirli şartlar vardır.Bu amaçla bu sürecin bir avukat yardımı ile geçirilmesi daha olumlu olacaktır.Proaktif hukuk ve danışmanlık olarak sizlere deneyimli avukatlar ile birlikte 2001 yılından beri hizmet vermekteyiz.

Sizler online destek ve ofisimize gelerek deneyimli avukatlarımızdan yardım alabilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş