Ferdi trafik kazalarına ilişkin davalar nasıl açılır?

Ferdi trafik kazalarına ilişkin davalar nasıl açılır?

Ferdi kaza sigortası Nedir?

 

Ferdi kaza sigortası ,sigorta poliçesi devam ettiği müddetçe aniden meydana gelen herhangi bir kaza sonucunda kişiyi koruyan bir sigorta türüdür.

 

Ferdi kaza sigortası tedavi masraflarını karşılar. Kaza neticesinde sigortalının maluliyet veya ölüm durumu söz konusu olursa ferdi kaza sigortası lehtarına güvence verir.

 

Ferdi kaza sigortası ülkemizdeki trafik kazası oranlarının çok yüksek olmasından dolayı  çoğunlukla trafik kazası durumunda uygulama alanı bulmaktadır.

 

Sigorta şirketlerine karşı açılacak olan tazminat davaları açısından kişilerin hak kayıplarına uğramamaları için muhakkak bir avukattan hukuki yardım talep etmeleri gerekir.

 

Günlük hayatta yeterli hukuki bilgiye sahip olmayan kişilerin ya da bu konuyla alakalı eksik veya yanlış bilgi sahibi olan kişilerin  hukuki yardıma muhtaç kişileri mağdur ettikleri sıklıkla görülmektedir.

 

Sonuç olarak kaza sonucu uğramış olduğunuz mağduriyeti profesyonel hukuki yardım almak suretiyle gidermeniz sizin için iyi olanıdır.

 

Trafik kazalarında durum nasıldır?

 

Karayolları Trafik Kanununa göre zarar gören zorunlu mali sorumluluk sigortasındaki sınırlar  içinde doğrudan sigortacıya dava açabilecektir.Trafik kazası durumunda sakatlanan veya özürlü sağlık raporu bulunan kimseler açısından sigorta şirketine  başvuru yapıp tazminat talep etmek mümkündür.

 

Ancak gerçek hasar çoğu zaman sigorta şirketlerinin belirlediği meblağdan yüksek olabiliyor.Bu durumda kişilerin adli yargıda dava açıp adli tıp raporlarıyla zararın tespit edilmesi daha faydalı olacaktır.

 

Trafik kazasıyla maluliyeti belirlenen kimselerin uğradıkları zararlar sigorta şirketine yöneltilecek bir dava yoluyla ileri sürülebilecektir.Bu yolla sigorta şirketinin kendi lehine olan hesaplamalar nedeniyle ve haksız indirim talepleri yüzünden zarara uğramaktan kurtulabilirler.

 

Dava açma hakkı kimdedir?

 

Trafik kazası sonucu kişi vefat etmemiş ise bizzat  kendisi maddi-manevi tazminat taleplerini ileri sürebilecektir.Kaza sonucu kişi vefat etmişse maddi-manevi zarar gören yakınları (anne,baba,eş,kardeşler,çocuklar,nişanlı,bakım ve desteği altındaki kişiler) maddi -manevi tazminat davası açabilirler.

 

Mağdur olan kişi ölmeden önce tazminat davası açmışsa ,dava devam ederken ölmesi durumundan yukarıda saydığımız yakınları açılmış olan davaya devam edebilirler.

 

Trafik kazalarında dava açma süresi ne kadardır?

 

Maddi-manevi zararlardan doğan davalar borçlar kanununa göre fiilin ve failin öğrenilmesinden itibaren 1 yıl içinde açılmalıdır.Her halde kazanın gerçekleştiği andan itibaren 10 yıl sonra dava zamanaşımına uğrayacaktır.

 

Ancak trafik kazası sonucu ceza davası açılmışsa ve ceza  kanunda daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörülmüşse tazminat davası açmak için de bu süreye uyulur.

 

Trafik kazası sonucu açılan dava kime karşı yöneltilir?

 

Bir kazanın meydana gelmesine şoför sebebiyet vermişse o şoföre karşı dava yönlendirelecektir.Eğer araç trafik kayıtlarında şoföre ait değilse aracın gerçek maliki de şoför ile birlikte tazminat davasında müteselsilen sorumlu olacaktır.

 

Zararı doğuran eyleme kimlerin kusuruyla sebebiyet verildiyse kusurları göz önünde bulundurularak dava açılabilecektir.

 

Karayolları zorunlu sorumluluk sigortası açısından doğan maddi zararları teminat limitine kadar sigorta şirketi karşılarken teminat limitinin üzerindeki zararlar araç sahibine yöneltilerek giderilebilir.

 


Bu Makaleyi Paylaş