Görevi İhmal ve Kötüye Kullanma Suçu

Görevi İhmal ve Kötüye Kullanma Suçu

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU NEDİR?

 

Görevi  kötüye kullanma suçu yeni TCK’nın 257.maddesinde düzenlenmiştir.Görevi kötüye kullanma suçu seçimlik hareketli bir suçtur.Birazdan inceleyeceğimiz madde metninin aşağıdaki seçimlik hareketlerinden birinin gerçekleştirilmesiyle suç oluşacaktır.

 

Kamu görevlisinin yapmakla yükümlü olduğu bir görevini ifa etmemesi,

Kamu görevlisinin görevini kanunun emrettiği şekilde yapmaması,

Kamu görevlisinin görevini zamanında yapmamak (görevi ihmal) hareketleriyle görevi kötüye kullanma suçu meydana gelebilir.

 

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇUNDA FAİL

 

Bu suç özgü bir suçtur; yani yalnızca belirli faillik özelliklerine sahip kişilerce işlenebilir.Görevi kötüye kullanma suçunun faili yalnızca bir kamu görevlisi olabilir.

 

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇUNDA MANEVİ UNSUR

 

Bu suç yalnızca kasten işlenebilen bir suçtur.Yani suçun faili olan kamu görevlisinin madde metnindeki hareketleri bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesi gerekir.

 

Görevi kötüye kullanma suçunda yalnızca hareketin gerçekleştirilmesiyle suç meydana gelmez.Hareket sonucu bir zararın meydana gelmesi gerekir.

 

Hareket sonucunda şu sonuçların gerçekleşmesiyle görevi kötüye kullanma suçu meydana gelecektir :

 

Hareket sonucu kişilerin bir mağduriyetine sebep olunması ;

 

Kamunun bir zararına sebebiyet verilmesi ;

 

Kişilere haksız bir menfaat sağlanması .



GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU ŞİKAYET SÜRESİ VE ZAMANAŞIMI

 

Görevi kötüye kullanma suçu şikayete tabi suçlardan değildir,dolayısıyla suçun soruşturulması için herhangi bir şikayet süresi yoktur.Bu suçta dava zaman aşımı süresi 8 yıldır.

 

Suç şikayete tabi suçlardan olmamasına rağmen 8 yıl içinde bu suç soruşturulmazsa zaman aşımına uğrayacağı için artık soruşturma yapılamaz.



GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇUNUN CEZASI

 

Suçun temel şeklinin cezası TCK 257/1 gereği 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.

Görevinin gereklerini yerine getirmekte ihmal ve gecikme göstererek bu suça sebep olunması halinde sanığa 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir.

 

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇUNDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME

 

Görevi kötüye kullanma suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.Yetkili mahkeme ise suçun işlendiği yer mahkemesidir.

 

KONUYA İLİŞKİN YARGITAY KARARLARI

 

Sanık devlet hastanesinde doktor olarak görev yapmaktadır.Hastaneye gelen hastaya acil müdahale yapması gerekirken hastayı başka bir hastaneye sevk etmesi TCK 257/2 gereği görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğundan sanık cezalandırılmalıdır.

(Yargıtay 5. Ceza Dairesi- Esas No:2013/4857,Karar No:2014/11388)



Sanık İstanbul’da avukat olarak kamu görevini yapmaktadır.Sanık bir yargılamada küçük bir çocuğa  zorunlu müdafii olarak baro tarafından atanmıştır.Sanık avukat mazeretsiz olarak yargılamada 4 duruşmaya katılmayarak çocuğu hukuki yardımdan mahrum bırakmış ve çocuğun mağduriyetine sebep olmuştur.Bu sebeple sanık avukatın görevi ihmal hareketiyle görevi kötüye kullanma suçuna sebebiyet verdiğinden cezalandırılması gerekir.( Yargıtay 4. Ceza Dairesi Esas No :2011/6395,Karar No :2013/744)

 

Sanık,polis memurudur.Diğer polis arkadaşlarının darp ettiği mağduru ikna ederek şikayetten vazgeçirmiş,tutanakları tutmamıştır.

Mağdur daha sonra avukatı aracılığıyla şikayetçi olmuştur.Görevinin gereklerine aykırı davranan polis memurunun görevi kötüye kullanma sebebiyle cezalandırılması gerekir.(Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Esas No: 2010/30773 Karar No: 2014/9775)


Bu Makaleyi Paylaş