Hisse Devri Nasıl Yapılır?

Hisse Devri Nasıl Yapılır?

Limited Şirketlerde Hisse Devri Nasıl Gerçekleşir

 

 Limited şirketlerde ortak olan kişinin payının devri yani hisse devri noterde düzenlenecek devir sözleşmesi ile yapılabilir.TTK hükümlerinde böyle öngörmüştür.

 Hissenin devredilebilmesi için ortaklardan en az dörtte üçünün onayı ve bu kişilerin esas sermayenin en az dörtte üçüne sahip olması gerekir  

 İmzaları noter tarafından onaylanmış devir sözleşmeleri ile devre uygun bulduklarını  gösteren ortaklar kurulu kararının, noter onaylı bir örneğinin ticaret sicili memurluğuna verilmesi gerekir

 Ortağın şirketteki sermaye hissesini devretmesi halinde,payı devreden şahıslar  ve devralan şahıslar, devir öncesine ait olan kamu alacaklarının örnek olarak vergi borcunun şirketten tam olarak veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan payından , sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olacaklardır.

Çoğu kişi limited şirketteki sermaye hissesini noterden devrettikten sonra işlem tamamlanmış gibi düşünür.Ancak ortakların razı olmaları ile birlikte, devir sözleşmesi ticaret sicili memurluğuna tescil için verilmediği takdirde, devir hukuken gerçekleşmiş sayılmaz.

 

Anonim Şirketlerde Devir İşlemleri Nasıl Olur

 

   Anonim şirketlerde, hisse senedinin ihraç edilmediği hallerde, hisse devrinin nasıl yapılacağı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nce gönderilen genelge ile;

Anonim şirketlerde; hamiline veya nama hisse senedi ihraç edilmediği hallerde;

  İmzaları noter tarafından tasdik edilmiş devir sözleşmesi ile birlikte devre onay verildiğini gösteren yönetim kurulu kararının, noter tasdikli bir şekilde bir örneğinin ticaret sicil memurluklarına verilmesi gerekir.

  Aksi durumda, yapılan işlemler hukuken geçersiz olacaktır.Ortak olmayan bir kişi  de yönetim kuruluna seçilebilir bunda bir sorun yoktur.Seçildikten sonra kendisine hisse devrinin yapılmış bunun da pay defterine işlenip,taraflarca imzalanması gerekir.

  Hissedar olunduğuna dair devir sözleşmesinin alındıktan sonra ticaret sicili memurluğunun yönetim kurulu üyesi olan ortağı, durumu tescil ve ilan ettirmesi gerekir.Aksi halde yapılan tescil işleminden dolayı ticaret sicili memurluğunun da hukuki sorumluluğu söz konusu olacaktır.

  Eğer ki hisse senedi ihraç edilmiş ise;

 Hamiline yazılı hisse senetlerinin devri şirket ve üçüncü şahıslar hakkında ancak teslim ile hüküm ifade edecektir.

 Nama yazılı hisse senetleri, esas sözleşmede aksine hüküm olmadıkça devredilebilir.

 Devir ciro edilmiş senedin devir alana teslimi ile olacaktır.Devir, şirkete karşı ancak pay defterine kayıtla gerçeklik ifade edecektir.

 Hisse senedini teslim alan kişi, bunu pay defterine kayıt ettirdiğinde “ortak sıfatına haiz” olabilecektir.

 Anonim şirketlerde limited şirketlere karşın ortakların, şirketin vergi ve sigorta borçları nedeniyle sorumlulukları yoktur.

 

Limited Şirketlerde Hisse Devir İşlemlerinde Uygulanan Damga Vergisi

 

 Limited şirketlerde hisse devirlerinde düzenlenen devir sözleşmeleri şirket ana sözleşmenin  devrini sağlayan bir belge öneminde olduğundan bu kağıdın aslından alınan verginin dörtte biri nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekecektir.Dörtte bir oranında ki kesin damga vergisinin hesabındaysa devir işleminin yapıldığı zaman ki değer ve yine o tarihte yürürlükte bulunan vergi oranları dikkate alınarak, devir konusu payın değeri üzerinden hesaplanan damga vergisinin 1/4’ü tahsil edilmelidir.

 

Limited Şirketlerde Hisse Devir İşlemlerinde Uygulanan Harç

 

 Noter harçlarının tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi şekilde işlemin nev’i ve önemine göre maktu esas üzerinden alınacağı belirlenmiştir. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında  satım,alım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev’i sözleşmede, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi zorunlu kılınmıştır.Birden ziyade kişiler, bir kağıda ayrı ayrı işler için imza atıyorlar ise her birinden imza ettikleri kısım için ayrı ayrı harç alınacağı, hükümce belirtilmiştir.

 

şirketlerin günümüzdeki önemini düşündüğümüzde bu konuların avukat yardımı ile sürdürülmesi iyi olacaktır.Sizleri online danışmanlık olsun genel destek olsun ofisimize bekliyoruz.


Bu Makaleyi Paylaş