İcra Avukatı

İcra Avukatı

İcranın hukuki anlamı ‘’Borçlunun alacaklıya karşı yapmak veya ödemekle yükümlü bulunduğu bir şeyi adli bir kuruluş aracılığıyla yerine getirme’’dir. Yani icra, resmi makamlarca yapılır ve borcun tahsilini ya da ifasını amaçlar.

İcra ve İflas Hukuku oldukça geniş kapsamlı bir hukuk alanıdır; diğer hukuk alanlarından çok farklı yönleri ve kendine has bir işleyişi vardır. İcra Hukukunu bilmek kolay bir iş değildir, bu konuda uzmanlaşmak bazen yıllar alabilir. Bu sebeplerden dolayı gerçek veya tüzel kişilerin kendi başlarına icra takibi yürütmeleri, takibi sonuca ulaştırmaları hiç de kolay değildir. İcra avukatlarına düşen görev İcra ve İflas Hukuku alanındaki deneyim ve bilgilerini alacaklı veya borçlu tarafa aktarmak ve onlara yol göstermektir.

Hakkımda Açılmış İcra Takibi Olup Olmadığını Nasıl Öğrenebilirim

Kişilerin, adına açılmış icra takibi olup olmadığını öğrenebilmeleri için UYAP vatandaş girişinden dosya sorgulama yoluyla icra takibi yapılan ilçe/il sınırları dahilinde bulunan icra dairesine TC kimlik numarası ile giriş yapılarak ve dosya numarası ile başvuruda bulunulmalıdır. Ayrıca UYAP sms sistemi kanalıyla abone olunarak sms yoluyla da hakkınızda açılmış dava ve icra takibi olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

İcra Takibi Nedir

İcra takibi, alacaklı tarafın bu alacağını resmi makamlar eliyle tahsil etmek için icra müdürlüklerine başvurmasıdır. İcra müdürlükleri cebren tahsil müesseseleridir; dolayısıyla ‘’devlet zoru’’ yöntemiyle hakkın ilgilisine teslimini sağlarlar. Kişi ya da kurum, bir borcun ifa edilmemesinden dolayı zarara uğramasın, alacağını yasal faizleriyle birlikte alsın diye devlet böyle bir müessese kurma ihtiyacı hissetmiştir.

İcra Takibi Nasıl Yapılır?

İcra takibi başlatmak için öncelikle bir alacağınızın bulunması gerekmektedir.Bu alacağın dayandığı hukuki sebep değişiklik gösterebilir. Takip türünüz bir çek, senet, poliçe gibi kambiyo senedine dayanabilir veya bir mahkeme kararının hükmünü yerine getirme amaçlı ilamlı icra takibi olabilir ya da ortada bir mahkeme hükmü olmamasına rağmen elinizde alacağı ispatlayan bir belge vardır ve siz bu belgeyle ilamsız icra takibi başlatabilirsiniz. Dayandığınız hukuki sebebe göre açacağınız takip türü değişmektedir ve bu sebeple izleyeceğiniz takip yöntemi de değişiklik gösterir. Takip türünün tespitinden sonra yapılacak şey icra müdürlüklerinin tevzi bürosuna gidip gerekli belgeleri ve adliyeden alacağınız pembe dosyayı teslim etmektir; tevzi bürosu kendi sistematiğine göre dosyanızı bir icra müdürlüğüne yönlendirecektir. İcra müdürlüğü tarafından karşı tarafa ödeme emri gönderilir ve eğer ödeme emri kendisine ulaşan borçlu 7 gün içerisinde itiraz etmezse takip kesinleşir. Borçlu adresinde bulunamazsa ödeme emri bila tebliğ döner ve bu sefer yapılması gereken; borçlu gerçek kişiyse Tebligat Kanunu md.21’e göre MERNİS adresine, borçlu bir ticari şirketse Tebligat Kanunu md. 35’e göre Ticaret Sicili adresine ödeme emrinin tekrar gönderilmesidir.

İcra Takibi Nerede Açılır

İcra takibi alacaklının veya alacaklı vekilinin İcra Dairesine yaptığı takip talebi ile başlamaktadır. Bunun üzerine takip talebini alan icra dairesi borçluya alacaklının takip yoluna özgü ödeme emrini göndermektedir.

İcra Takibi Sonrası Yapılacak İşlemler

İcra takip talebinin teslim edilmesinden sonra konuyla alakalı İcra Dairesi, takip talebinde belirtilen takip türüne göre ödeme emri hazırlayarak borçlu veya borçlu olan diğer kimselere tebligat hükümleri uyarınca gönderimde bulunacaktır. İlgili takip türüne göre belirlenen süre zarfında ödeme gerçekleştirilmezse bu durumda alacaklının talebi doğrultusunda haciz işlemleri gerçekleştirilecektir. Ödemenin yapılması durumunda alacaklının icra takip talebinde belirttiği banka hesap numarasına gerekli ödeme yapılacaktır.

İcra Takibinde İcra Avukatının Önemi

Yukarıda icra takibinin nasıl başlatılacağını aktarmaya çalıştık. Bu sadece başlangıç aşamasıdır, daha yapılacak çok şey ve izlenecek çok yöntem vardır. Kişilerin veya kurumların bu takibi kendi başlarına yapmaları çok uzun zaman ve emek gerektirir; yapılması gereken bir icra avukatı ile çalışmaktır. Uzman bir icra avukatı, daha önce takibini yürüttüğü sayısız dosyadan dolayı oldukça yüksek bir deneyim sahibidir. Bu deneyim sayesinde takip daha hızlı  yürütülür ve olumlu sonuç alma ihtimali daha yüksek olur. Sadece İcra ve İflas Hukukunda değil tüm hukuk alanlarında avukatla hareket etmek daha avantajlıdır. Hukuk teknik bir iştir, bu yüzden uzmanına bırakılması gerekir; insanlar hayatlarını veya mal varlıklarını yakından ilgilendiren meseleleri hafife almamalı  ve modern insanlık tarihinin başından beri var olan avukatlık kurumuna müracaat etmelidir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de icra takiplerinde veya davalarında sadece alacaklının değil borçlunun da avukata ihtiyacının olduğudur. Hakkınızda açılmış bir dava veya yürütülen bir takip varsa bir avukata danışmalı ve nasıl hareket edeceğinizi öğrenmelisiniz.

İcra Hukukunda Hapis Cezası

İcra ve İflas Hukukunun diğer hukuk disiplinlerinden farklılık arz ettiğini söylemiştik. Bu farklılıklardan biri icra mahkemelerinin kendi içinde icra hukuk mahkemesi ve icra ceza mahkemesi olarak ayrılmasıdır. Taahhüdü ihlal, yedieminliği suistimal gibi konularda hapis cezası çıkabilmektedir. Bu bakımdan icra hukuku hürriyeti kısıtlayıcı bir etkiye de sahip olabilmektedir. Bu sebeple açılan dava veya takiplere özen gösterilmeli ve mutlak suretle iyi bir avukattan yardım alınmalıdır; aksi halde istenmeyen sonuçlar yaşanabilmektedir.

İyi Bir İcra Avukatı

İcra ve İflas Hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukat, kanunun izin verdiği tüm yetkileri kullanarak alacağın tahsilini ya da hükmün icrasını sağlamaya çalışır. Elindeki teknolojik imkanları iyi kullanır, sistematik çalışır ve doğrudan sonuca ulaşmaya çalışır. Dosyayı sürekli güncel tutar ve bu şekilde borçlunun maddi durumunda meydana gelecek değişiklikleri hemen tespit eder. Sabırlı, uzlaşmacı ve de disiplinli olan iyi bir icra avukatı tahsilatı en zor görünen dosyalarda bile başarıya ulaşır.

İcra Avukatı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Kurumsal ve profesyonel çalışan bir hukuk bürosuna başvurulmalıdır. Bu şekilde dosyanızla özel olarak ilgilenilecek ve ihmal edilmeyecektir.
  2. Başvuracağınız avukat deneyimli ve başarılı olmalıdır.
  3. İcra hukuku alanında uzmanlaşmış ve mümkünse sadece icra alanında çalışan bir avukat olmalıdır.
  4. Sizinle yakından ilgilenen, sorularınızı yanıtsız bırakmayan ve sizde güven duygusu uyandıran avukatlara başvurmalısınız.

Proaktif Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, bünyesinde barındırdığı profesyonel ve uzman icra avukatlarıyla sorunlarınızı çözmeye çalışıyor ve gün geçtikçe yeni başarılar elde ediyor. Büromuz vekillik hizmeti vermesinin yanı sıra online veya yüz yüze olarak da danışmanlık hizmeti vermektedir. Hatta dilerseniz avukatımız sizin istediğiniz yere gelmekte ve kafanızdaki tüm hukuki soruları cevaplandırmaktadır. 60’tan fazla çalışanıyla günden güne büyüyen büromuz, gücünü başarısından ve sizlerin memnuniyetinden almaktadır.


Bu Makaleyi Paylaş