İflas Takibi Nasıl Yapılır?

İflas Takibi Nasıl Yapılır?

İflas Takibi Nedir?

 

 Alacaklı-borçlu ilişkisinde borçlu taraf tacir veya tacir statüsünde ise alacaklı borcunu tahsil etmek için icra takibi yollarına başvurabileceği gibi iflas takip yoluna da başvurabilir. Bu sayede alacaklı başvurduğu ticaret mahkemesi aracılığıyla borçlunun iflas kararı neticesinde borçlunun haczedilebilen tüm malvarlığını paraya çevirmek suretiyle kendi alacağını ve diğer tüm alacaklıların alacağını tahsil edebilme imkanına sahip olur.

 

 İcra-İflas kanunumuzda alacaklının alacağını tahsil edebilmesi adına iflas takip yolları olarak çeşitli yollar düzenlenmiştir. İcra İflas Kanununa göre bu yollar:

 

  • Adi iflas takibi,

  • Kambiyo senetlerine özgü iflas takibi,

  • Doğrudan doğruya iflas takibi.

 

İflas Takibi Yollarından Adi İflas

 

  İflas takibi yollarından adi iflas yolu, alacağın Türk Ticaret Kanununda yer alan kambiyo senetlerinden birine bağlı olmaması halinde takip edilecek iflas yoludur. Bu iflas takip yolunda alacaklı borcun tahsili için icra dairesi aracılığıyla icra takibi başlatır. Borçlunun bu takip başlangıcında 7 günlük borca itiraz süresi vardır. Bu süresi içinde itiraz etmezse borç ve icra takibi kesinleşir. İcra takibinin kesinleşmesi ile yani itirazın olmaması halinde borç hala ödenmemişse alacaklı ticaret mahkemesine başvurarak alacağının tahsili içi borçlunun iflasını talep eder.

 

 Borçlunun borca itiraz ettiği durumda ise alacaklının açacağı dava hem borca itirazın kaldırılması davası hem de borçlunun iflasının talep edildiği dava olacaktır. Bu hukuki sürecin karmaşıklı ve hukukun ayrıntısının bilinmesi zorunluluğu alacaklılar veya borçlular için avukat ile çalışma zorunluluğunu doğurabilmektedir.

 

 İcra takibi başlatılmış borcun ödenmemesi halinde iflas takibi yoluna başvurulması için alacaklının 1 senelik süresi vardır. Bu süre icra takibinin başlatıldığı günden itibaren başlar.

 

 Borçlunun iflasının talep edildiği mahkeme gerekli muhafaza tedbirlerini almakla yükümlüdür. Borca itirazın varlığı halinde borca itirazı uygun görmezse itirazı kaldırarak depo karaı verebilir. Depo kararı mahkeme tarafından borçluya icra masrafları ve borcun faiziyle birlikle ödemesi için 7 günlük mühlet verilmesini ve bu borç kalemlerinin bu mühlet süresi içerisinde mahkemenin belirlediği depoya yatırılmasını ifade eder.

 

 Bu 7 günlük mühlet içerisinde borcunu ifa etmeyen borçlunun mahkeme iflasına karar verebilir. Bu kararla birlikte alacaklı iflasın doğurduğu haklardan faydalanarak borçluya ait taşınır ve taşınmaz üzerinde paraya çevirip , borcunu tahsil etme yetkisini kullanabilecektir.

 

 Mahkemenin iflas kararına karşı borçlunun istinafa ve temyize başvurma hakları saklıdır.

 

 

İflas Takibi Yollarından Kambiyo Senetlerine Özgü Olanı

 

 İcra İflas Kanununda yer alan kambiyo senedine özgü olan icra takibine ancak, alacaklı-borçlu ilişkisindeki borcun Türk Tİcaret Kanununda sayılan kambiyo senetlerine bağlı olması durumda başvurulabilir. TTK’da yer alan kambiyo senetleri, poliçe, bono ve çektir.

 

 İcra dairesine başvurarak kambiyo senetlerine özgü icra takibine başlayan alacaklı icra dairesi aracılığıyla borçluya ödeme emri gönderir. Ödeme emri kendisine ulaşan borçlunun borca itirazı için 5 günlük süresi vardır. Eğer borçlu bu 5 günlük süre içerisinde borca itiraz ederse alacaklı ticaret mahkemesinden hem borca itirazın kaldırılmasını hem de borçlunun iflasını talep edebilir.

 

 Eğer borçlu borca itiraz etmezse ve borcu da ödemez ise icra takibi kesinleşir ve alacaklı ticaret mahkemesine borçlunun iflası için talepte bulunabilir. Bundan sonraki süreç adi iflas takibindeki gibi işleyecektir.

 

 Mahkeme borca itirazı uygun görmez ve bu itirazı kaldırır, iflasa da hükmederse adi iflas takip yolundaki depo kararı ile karşılaşırız. Borçlunun 7 günlük mühleti olur, borcunu masraflar ve faizi ile birlikte depoya yatırmalıdır. Yatırmaz ise mahkeme borçlunun iflasına hükmedecektir. Ve alacaklı borçlunun haczedilebilen mallarını haczettirerek paraya çevirip alacağını karşılayabilecektir.

 

 Borçlunun ticaret mahkemesinin vereceği iflas kararına karşı istinaf ve temyiz hakkı saklıdır.

 

İflas Takibi Yollarından Doğrudan Doğruya Olanı

 

 İcra İflas Kanunumuzun düzenlediği diğer bir yol olan iflas takibi yollarından birisi de alacaklının borçlunun iflasını icra takibine başvurmadan doğrudan doğruya ticaret mahkemesinden talep edebilmesidir. Alacaklıların bu iflas takip yoluna başvurabilmeleri için belli bazı durumların oluşması gerekmektedir. Bu durumlar,

 

  • Borçlunun yerleşim yerinin tespit edilememesi,

  • Borçlunun yurt dışına kaçması,

  • Borçlunun, alacaklıların haklarını ihlale yönelik hile içerikli hareketlerde bulunması,

  • Borçlunun haczedilebilecek mallarını kaçırmasıdır.

 

 Bu hallerden birinin bulunması halinde alacaklı borçlunun bulunduğu muamele merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesinde borçlunun doğrudan doğruya iflasını talep edebilir.

 

 Alacaklının iflası talep etmesinden sonraki süreç, adi iflas takibi yoluyla aynı işler.

 

İflas Takibi İçin Zamanaşımı

 

 Alacağını tahsil edebilmek adına iflas takibi yoluna başvurmak isteyen alacaklı bu yola icra takibini başlattığı günden itibaren 1 sene içerisinde başvurmalıdır.

 

İflas Takibinde Yetkili Ve Görevli Mahkeme

 

 İflas takibi yoluyla alacağını tahsil etmek isteyen alacaklı borçlunun iflasına yönelik talebini Ticaret Mahkemesine yöneltmek durumundadır. Yetkili ticaret mahkemesi ise borçlunun muamele merkezine bağlı ticaret mahkemesidir.


Bu Makaleyi Paylaş