İmar Planı Değişikliği İtirazı ve İptal Davası

İmar Planı Değişikliği İtirazı ve İptal Davası

İmar Planı Değişikliği

 

 Tüm inşaatların temel yapısını, o alana nasıl bir projenin yerleştirileceğini söyleyen planlar imar planlarıdır ve imar planı bir idari işlemdir. İmar planları, alanın nasıl kullanılacağını gösteren planlar olup belediyeler ve bakanlıklarca oluşturulur.

 

 İmar planları ile amaç hızlı nüfus artışı ve bu nüfus artışının konut ihtiyacının modern şehirciliğe uygun bir şekilde gidermek adına toplumun ve bireyin çevre ile sağlıklı bir şekilde ilişkisini çizmek ve uzun yıllar ve nesiller boyunca düzgün bir şehirleşmeyi sağlamak amacı güdülmektedir. Kentleşme kalitesi yüksek, sosyal hayata uygun ve kent estetiğine uygun bir şehir ancak uzmanlar tarafından geliştirilen ve sunulan imar planları ile sağlanabilir. Bu saydığımız nedenlerden dolayı imar planlarının toplum ve devlet adına önemi yüksek olup herhangi bir zafiyete yer vermemelidir, bu yüzden hukuk devleti ilkesi gereğince de kanun koyucu imar planına karşı itiraz ve iptal yollarını açık tutmuştur. Yine kanunlarla bu itiraz ve iptal yolları tespit edilmiş ve güvence altına alınmıştır.

 

 İmar planının iki türü olmakla beraber bunlar, nazım ve uygulama imar planlarıdır.

 

İmar Planı Değişikliği İtiraz

 

 Nazım ve uygulamalı imar planlarının yürürlüğe girişi çoğu zaman belediyelerce yapılmaktadır. İlgili belediye, ilgili imar planını hazırlar ve belediye meclisindeki bir oylama sonucu kabul edilirse eğer bu imar planı belediyelerce tespit edilmiş ilan yerlerinde bir ay süre ile ilan edilir. Bu ilanın amacı imar planının ilgili kişilere ulaşması ve mümkünse itiraz edebilmeler için bilgilenmeleri sağlamaktır.

 

 Belediyelerce ilan edilen imar planlarına karşı ilgililer 2577 sayılı kanunun 7. maddesi gereğince iptal davası açabilecekleri gibi 11. madde gereğince üst makama karşı idari işlemin geri alınmasına yönelik talepte bulunabilirler. Bu talep itirazla sağlanacak olup süre konusunda kafa karıştırıcı durumlar ortaya çıkabilmektedir.

 

 2577 sayılı kanunun madde 7’si gereği açılmak istenen imar planının iptali davası, imar planının askıda ilanının kaldırılmasından sonra 60 günlük süre içerisinde açılmalıdır. İlgili kanunun madde 11’i gereği idari işlemin yani imar planının geri alınmasına yönelik yapılacak itirazın bu dava açılma süresini durduracağı kanunca öngörülmüştür. Cevap gelene kadar bu hak düşürücü süre işlemeyecektir. Ancak cevabının gelmemesi durumlarında itiraz reddedilmiş sayılacağından ilgililer iptal davası yoluna başvurabilir. Önemle belirtmek gerekir ki kişinin itirazına cevap bekleme süresi her durumda 6 ayı geçmemelidir. Eğer idareden bu itiraza cevap gelirse ilgili iptal davasını cevabın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde açabilir.

 

İmar Planı Değişikliği İptal Davası

 

  İmar planının iptaline ilişkin idari yargıda dava açabilmek için ilk önce illa itiraz yoluna başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak şöyle bir durum vardır ki, imar planının iptali davası açmak isteyenlerin dava sonucuna ilişkin hukuki menfaatinin bulunması gerekmektedir. Diğer bir deyişle dava yoluna başvuracak kişide mahkeme menfaat zedelenmesi arayacaktır.

 

 Mahkemenin aradığı bu menfaat ilişkisi gerekli ve güncel bir menfaat ilişkisi olacaktır. Yani davacı ile imar planın öngördüğü durum arasında kişisel bir menfaat zedelenmesi bulunmalıdır.

 

 Mahkemen imar planına ilişkin iptal talebini, imar planının bir idari işlem olduğunu göz önünde bulundurarak yetki, konu, amaç, neden ve biçim yönlerinden hukuka uygunluk denetlemesine tabi tutarak değerlendirecek ve hükümde bulunacaktır.

 

 Proaktif Hukuk ve Danışmanlık olarak ilgililerin hem itiraz yolunda hem de dava yolunda işletecekleri hukuki süreçte profesyonel hukuki destek almaları zorunlu olduğunu söylemek zorundayız. Hem itiraz yolunda hazırlanacak başvuru dilekçesinde hem de dava yolundaki dilekçede idari işlemin amaç, biçim, konu, yetki ve neden açısından incelemesi yapılacağından bu da derin hukuki bilgiyi gerektireceğinden bu sürecin avukat desteğinde başlatılması ve devam ettirilmesi elzemdir.

 

İmar Planı Değişikliği İptal Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme

 

 İmar planının iptali davasında görevli mahkeme eğer planı bakanlık hazırlamışsa ilk derece mahkemesi sıfatıyla Danıştaydır. Ancak belediyece hazırlanmış bir imar planında iptal davası ilk derece mahkemesi olan idare mahkemesinde açılacaktır. Yetkili mahkeme ise ilgili alanın bulunduğu yer mahkemesi olacaktır.

 

İmar Planı Değişikliği İptal Davası Süre

 

 İmar planı iptali davası askıda ilanda olan planının askıdan indirilmesinden sonra 60 günlük bir süre içerisinde açılabilmesi kanun tarafından öngörülmüştür. Bu süre bir üst merciye ya da aynı makama idair işlemin geri alınmasının talebi halide duracaktır ve itiraza idare tarafından verilecek cevaba göre yeniden işlemeye başlayacaktır.

 


Bu Makaleyi Paylaş