İnternet ve bilişim hukuku'nda tekzip

İnternet ve bilişim hukuku'nda tekzip

Herhangi bir internet sitesinin içeriğinde yer alan yorumlar nedeniyle şirketinizin ticari menfaatlerinin ihlal edilmiş olduğu, yoğun emek ve çaba sonucu imal edilmiş olan ürünlerinize yönelik ticari menfaatleri zedeleyici boyutta yorumları önlemek için başvuracağınız hukuki yollardan biri İnternet ve Bilişim Hukuku ’na göre tekzip hakkıdır.

1) Bu durumda öncelikle söz konusu site içeriği belirlenecektir.

2) Söz konusu yorumlara yer veren internet sitesine düzeltme metni ve ihtarname gönderilecektir.

 

Dolayısıyla öncelikle İnternet ve Bilişim Hukuku açısından ilgili internet sitesinde bu içerikleri, yorumları, beyanları yazanlara, bu kişilere ula­şıla­ma­ma­sı ha­lin­de ise ilgili forum sitesine baş­vu­rula­rak, bu içe­ri­ğin ya­yın­dan kaldı­rıl­ma­sı­ talep edilecektir.

Bununla beraber, İnternet ve Bilişim Hukuku bakımından, ya­yın­da­ki içeriğe cevap ol­­mak üze­re ha­zır­lanan yazı (sadece cevap niteliğinde olacak şekilde, ilgili içeriktekinden daha fazla bilgi vermeden, reklam yapmadan)  bir haf­ta sü­rey­le in­ter­net or­ta­mın­da ya­yım­lan­ma­sı­ talep edilecektir.Hazırlanan düzeltme metni, noterden bir ihtarname eşliğinde ilgili kuruma gönderilmektedir.

3) İçerikleri yayınlayanlar (içerik sağlayıcılar) ya da bu içeriğin yayınlanmasına izin veren site yönetimi (yer sağlayıcılar), ihtarnamenin kendilerine tebliğden itibaren iki gün içinde düzeltme metnini bir hafta süreyle yayınlamak zorundadırlar.

İnternet ve Bilişim Hukuku’na göre talebi alan kişiler, bu yazının kendilerine ulaş­tı­ğı ta­rih­ten iti­ba­ren iki gün için­de, tale­bi ye­ri­ne ge­ti­rir. Bu sü­re zar­fın­da ta­lep ye­ri­ne ge­ti­ril­me­di­ği tak­dir­de red­de­dil­miş sa­yı­lır.

4) Düzeltme metninin yayınlanmaması durumunda yerleşim yeri sulh ceza hakimliği ‘ne on beş günlük süre içinde başvuru yapılacaktır.

Ta­le­bin red­de­dil­miş sa­yıl­ma­sı ha­lin­de, on ­beş gün için­de yer­le­şim ye­ri sulh ce­za hakimliği ‘ne baş­vu­rula­rak, içe­ri­ğin ya­yın­dan çı­ka­rıl­ma­sı­ ve ya­yın­da­ki kapsamından faz­la ol­ma­mak üze­re ha­zır­la­nan ce­va­bın bir haf­ta süreyle internet ortamında yayım­lan­ma­sı­na ka­rar verilmesi istenecektir.

5) Sulh Ceza Hakimliği üç gün içinde karar verir.

Bu talep de hakimlik 3 gün içinde karara bağlanır.

6) Kararı tebliğ alan yayın kurumunca düzeltme metniniiki gün içinde  yayınlanma zorunluluğu

Sulh ce­za hâ­ki­mi­nin ke­sin­le­şen ka­ra­rı­nın, ilgilisine teb­li­ğin­den iti­ba­ren iki gün için­de, söz konusu içe­rik  İnternet ve Bilişim Hukuku’na uygun olarak ya­yın­dan çı­ka­rı­lır ve ha­zır­la­nan ce­va­bın ya­yım­lan­ma­sı­na baş­la­nır.

7) Sulh ce­za hâki­mi­nin ka­ra­rı­nı bu mad­de­de be­lir­ti­len şart­la­ra uy­gun ola­rak ve sü­re­sin­de ye­ri­ne ge­tir­me­yen so­rum­lu ki­şi, al­tı ay­dan iki yı­la ka­dar ha­pis ce­za­sı ile ce­za­lan­dı­rı­lır.

Bilişim Hukuku alanında yoğun olarak çalışan Bilişim Avukatı olarak görev alan avukatlarımız bu konuda müvekkillere tavsiye, yönlendirme ve mevzuat(kanun, yönetmelik, tebliğ) hakkında anlık bilgilendirmeler sağlayarak ve hukuki danışmanlık görevinde hukuki tavsiyelerde bulunarak kendilerini ileride çıkabilecek sorunlar ve hak kayıplarını önleme açısından hukuki bakımdan oldukça avantajlı duruma getirmektedirler. İnternet kullanıcıları açısından, gelecekte karşılaşabilecekleri sorunlar, tecrübeli Bilişim Avukatları tarafından Bilişim hukuku alanındaki tecrübelerinden yola çıkılarak erkenden öngörülmekte ve sorun daha başlamadan engellenmekte, internet kullanıcısı işletmeler için haklarını optimum düzeyde korumaları ve elde etmeleri sağlanmaktadır.


Bu Makaleyi Paylaş