İpoteğin kaldırılması davası(Fekki)

İpoteğin kaldırılması davası(Fekki)

İpoteğin kaldırılması süreci nasıl işler ?

İpotek bir alacağın teminatı olarak taşınmazın karşılık olarak gösterilmesidir.Alacaklının mevcut yahut doğması muhtemel alacağı için taşınmaz üzerine ipotek koyulabilir.

Kimi zaman banka,kimi zaman aile bireyleri kimi zaman diğer alacaklılar taşınmaz üzerine ipotek koyulmasını talep edebiliyorlar.

İpoteğin kaldırılması için öncelikle ilgili borcun öncelikle tamamen ödemiş olması gerekir.Borcun ödendiğine dair yazı ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne gidilip ipoteğin kaldırılması talep edilebilir.Tapu sicil müdürlüğü de talebi değerlendirip ipoteği resmi olarak tapudan kaldırılabilir.

İpoteğin fekki yazısı borçlu olunan kurumdan borç ödendiğinde alınabilmektedir.İpotek fek yazısının yanında her yıl değişen ilgili harç bedelinin ödenmesi gerekir.

Kimi zaman kişi borcunu ödemiş olsa bile taşınmazı üzerinden ipotek kaldırılmamakta ya da unutulmaktadır.Bu durum da kişilerin mağduriyetine sebep olabilmektedir.Üzerinde ipotek olan taşınmazlar satılmak istenirse bundan dolayı taşınmazın değeri düşecektir.Bu sebeple taşınmaz üzerindeki ipoteğin kaldırılması dava yoluyla ileri sürülebilecektir.

İpoteğin kaldırılması davası nasıl açılır?

Bu davanın üstünde ipotek olan taşınmaz ya da taşınmazların malikleri tarafından açılması gerekir.Fakat ipotekli taşınmazın bu şekilde satılması halinde ipotekli taşınmazın yeni maliki bu borçtan bireysel olarak sorumlu değilse ,alacaklının ödeme isteminin yeni malike karşı etkili olabilmesi için bu istemin hem eski malike hem yeni malike karşı yapılmış olması gerekir.

Bu halde taşınmazın yeni maliki borcu ödemeli yahut bu davayı açmalıdır.

Bu davayı açmak herhangi bir zaman aşımı süresine tabi değildir.

İpotekli taşınmaz üzerindeki borcu ödemenize rağmen uygulamada  söz konusu taşınmaz üzerindeki ipoteği kimi sebeplerle ilgili tapu müdürlüğü kaldırmayabilmektedir.Bu durumda yetkili ve görevli mahkemeye dava açılarak bahsi geçen taşınmaz üzerindeki ipoteğin kaldırılması talep edilebilir.

Dava sırasında,mahkeme tarafından borcun ödendiğine dair belgeler incelenmektedir ve ilgili kurumlardan durum araştırması yapılmaktadır.

İki türlü ipotek mevcuttur : eğer mevcut bir alacak güvence altına alınmak için bir ipotek kuruluyor ise anapara ipoteği ,ileride doğacak alacak için ipotek kuruluyor ise üst sınır ipoteği var demektir.

Davada yetkili ve görevli mahkeme neresidir?

Taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi yetkili ve Sulh Hukuk Mahkemesi görevli mahkeme olacaktır.


Bu Makaleyi Paylaş