Kayıp - Kaçak Bedeli Nasıl Geri Alınır?

Kayıp - Kaçak Bedeli Nasıl Geri Alınır?

Elektrik faturasına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin iadesine ilişkin emsal nitelik taşıyan karar, bir abonenin Tüketici Hakem Heyetine yapmış olduğu başvuru neticesinde tüketici lehine iade kararı verilmesi, bunun üzerine elektrik dağıtımı gerçekleştiren şirket kararın iptali amacıyla mahkemeye başvurması üzerine Yargıtay Hukuk Genel Kurulu abonelerden kayıp - kaçak bedeli alınamayacağı yönünde vermiş olduğu karar ile abonelerin geriye doğru 10 yıllık süre içerisinde ödemiş oldukları elektrik faturalarındaki ilgili bedelin iadesini talep etme imkanı sağlamıştır.

 

Elektrik Faturalarına yansıtılan ve kullanıcı tarafından dava edilmek suretiyle iadesi talep edilebilecek olan kalemler;

 

  •               Kayıp/Kaçak Bedeli
  •               Dağıtım Bedeli
  •               İletim Sistemi Kullanım Bedeli
  •               Perakende Satış Hizmet Bedeli
  •              Sayaç Okuma Bedeli

 

Elektrik faturalarına yansıtılan Kayıp/Kaçak ve diğer kalemlerinin bedellerinin talep edilebilmesi için bir takım hususların yerine getirilmesi gerekmektedir. Öncelikle, aylık olarak kesilen elektrik faturalarının asıllarının veyahut elektrik dağıtım şirketinden alınan suretlerinin kullanıcı tarafından bu faturaların ödendiğine dair makbuz/dekont ile beraber mahkemeye sunulması gerekmektedir. Otomatik ödeme talimatı ile bankadan ödenmekte ise ödendiğine dair bankadan dekont’un alınması ve mahkemeye sunulması gerekmektedir.

 

Kayıp/Kaçak ve diğer kalemlerin davacı tarafça hesaplanabilmesi kendisinden beklenmediğinden dosyanın bilirkişiye tevdi edilmesi ve hesaplamanın bilirkişi tarafından yapılması söz konusudur. Bu noktada muhakkak dosyanın bilirkişiye tevdi edilmesinin talep edilmesi önemlidir. Eğer dava “belirsiz alacak davası” olarak açılmış ise bilirkişi raporu doğrultusunda talep edilen miktar arttırılabilir. Eğer ki, dava “belirsiz alacak davası” olarak açılmamış ise bilirkişi raporu doğrultusunda “Islah” talebinden bulunularak talep edilen miktar arttırılabilir.

 

Yukarıda belirtilen tüm bedeller elektrik dağıtım şirketinden talep edilebilir. Eğer ki, dava yalnızca kayıp kaçak bedelinin iadesi hakkından açılmış ise, “cevaba cevap” dilekçenizde diğer kalemlerinde talep edilebilmesi mümkündür. Ancak, “cevaba cevap” dilekçenizi mahkemesine sunmuş iseniz “ön inceleme” duruşmasında karşı taraf/ davalının muvafakati ile diğer kalemlerinde talebi mümkündür. Ancak, karşı taraf muvafakat etmez ise diğer kalemlerin talebi mümkün olmayacaktır. Ancak, karşı taraf “ön inceleme” duruşmasına mazeretsiz olarak katılmaz ise, herhangi bir muvafakat aranmaksızın diğer kalemleri de talep etmeniz mümkün olacaktır. “Ön inceleme” aşaması da geçilmiş ise bu noktadan sonra iddia ve savunmanın değiştirilmesi yasağı söz konusu olacağından diğer kalemlerin talep edilebilmesi mümkün değildir. Ayrıca, dava lehinize sonuçlanma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, anılı kalemlerin dava sonuçlandıktan sonraki faturalarına yansımaması içinde mahkemeden bu yönde talepte bulunmanızda fayda vardır. Talepte bulunmadıysanız bahsi geçen prosedüre uygun olarak talepte bulunmanız mümkündür.

 

Kayıp/Kaçak Bedellerinin iadesinin talep edilebilmesini sağlayan sürece sebep olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun bir kararadır. Kararın künyesi; T.C. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 21.05.2014 Tarih ve 2013/7-2454 Esas ve 2014/679 Karar

 

YASAL DAYANAK:

 

İddia ve savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi

Madde 141- (1) Taraflar, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe; ön inceleme aşamasında ise ancak karşı tarafın açık muvafakati ile iddia ve savunmalarını genişletebilir yahut değiştirebilirler. Ön inceleme duruşmasına taraflardan biri mazeretsiz olarak gelmezse, gelen taraf onun muvafakati aranmaksızın iddia veya savunmasını genişletebilir yahut değiştirebilir. Ön inceleme aşamasının tamamlanmasından sonra iddia veya savunma genişletilemez yahut değiştirilemez.

(2) İddia ve savunmanın genişletilip değiştirilmesi konusunda ıslah ve karşı tarafın açık muvafakati hükümleri saklıdır.

 

Ayrıca, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kayıp - kaçak bedellerinin iade edileceğine dair verdiği karardan sonra, elektrik dağıtım şirketlerinin kayıp - kaçak bedellerini faturada göstermemesi söz konusudur. Bu nokta, henüz tam olarak açıklığa kavuşturulmasa da, iddialara göre kayıp - kaçak bedelinin aktif tüketim bedeli ile Dağıtım Bedeli içine katıldığı/giydirildiği söylenmektedir. Bununla ilgili Yargıtay kararları henüz bulunmasa da, böyle bir durumun söz konusu olup olmadığı, yani kayıp - kaçak bedellerinin aktif kullanım bedeli ile Dağıtım Bedeli içine yedirilip yedirilmediği bilirkişi incelemesi sonucu netliğe kavuşturulabileceği kanaatindeyiz.

 

Bir önemli noktada, dava süresince tarafınıza gelecek olan elektrik faturalarında bahsi geçen kalemlerin de bulunacağı ve bu kalemlerin sizden tahsil edileceğidir. Bu sebeple, dava açarken ihtiyat-i tedbir talebinde bulunmadıysanız davanın görüldüğü mahkemeden tarafınıza gelecek olan elektrik faturalarında anılı kalemlerin yansıtılmamasını talep edebilirsiniz.

 

Aşağıda, Anonim şirket olan elektrik abonesinden Kayıp Kaçak bedeli ile Dağıtım, İletim, Perakende Satış Hizmet Bedeli ile Sayaç Okuma Bedelinin tahsil edilemeyeceğine dair Yargıtay Kararları ile, Tacir olan elektrik abonesinden, tacir ile elektrik dağıtım şirketi arasında sözleşme olsa dahi bu anılı bedellerin talep edilemeyeceğine dair kararlar mevcuttur.

 

Tüketicilerin gerçek ya da tüzel kişi olup olmamaları hususunda Enerji Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği‘nde elektriği kendi kullanımı için alan olarak ifade edilmiştir. Bu açıdan ilgili yönetmelik ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında gerçek kişilerin yanı sıra tüzel kişiler de tüketici olarak ifade edilmiştir. Bu açıklamalar neticesinde tüzel kişinin yetkilisi, tüzel kişi adına abonesi olduğu elektrik dağıtım şirketinden geçmiş 12 aya ilişkin elektrik enerjisi tüketimine ait dokümanı alabilecek ve daha sonra mahkeme aracılığıyla kayıp - kaçak bedelini talep edebilecektir.

 

 

Kayıp - Kaçak Bedeli Yargıtay Kararları

 

Elektrik faturalarına yansıtılan kayıp - kaçak bedelinin iadesi hususunda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararı neticesinde tüketicilerin haklarını talep etmeleri açısından herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Enerji piyasasına ilişkin yapılan düzenlemeler konusunda Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nun yetkisine yargı kararlarında da vurgu yapılmıştır. Buna karşılık Yargıtay, EPDK’nın yetkilerinin sınırsız olmadığını vurgulayarak tacirler açısından da kayıp - kaçak bedelinin iadesinin talep edilebileceği ifade edilmiştir. Tacirler ve şirketler açısından konunun henüz tam olarak netlik kazanmaması ve bu konu ile alakalı Danıştay’da çok sayıda davanın beklemesi durumuna karşılık açılacak olan davalarda yüksek miktardaki tutarların söz konusu olacağını ifade edebilir ve bu hususta belirsiz alacak davası ile talepte bulunulabileceğini belirtebiliriz. Yargıtay Kararları için Tıklayınız.

 

Kayıp - Kaçak Bedeli İadesi Dilekçesi


Kayıp - kaçak bedelinin iadesine ilişkin elektrik dağıtım şirketleri tarafından tahsil edilen geri alınabilmesi için abonelerin birtakım prosedürleri yerine getirmesi gerekmektedir. Dilekçede abone gerekli bilgileri doldurarak istemde bulunacağı bedel hakkında elektrik dağıtım şirketinden gerekli bilgilerin kendisine sunulmasını talep edebilecektir. Dilekçe istemlerinin yerine getirilmesine karşılık elektrik dağıtım şirketinin sonraki dönem faturalarında kayıp - kaçak bedeli yansıtması söz konusu ise abonelerin dilekçelerin hukuki ve cezai yaptırımlara başvuracaklarını bildirmeleri önem arz eder.

 

Kayıp - kaçak bedellerin iadesi sürecinin avukat aracılığıyla takip edilmesi ve gereken hukuki prosedürün eksiksiz olarak yerine getirilmesi kişilerin herhangi bir hak kaybına uğramamaları açısından önem arz etmektedir.  Dilekçe Örneği için Tıklayınız


Bu Makaleyi Paylaş