Marka Patent Yenileme ve Devir İşlemleri

Marka Patent Yenileme ve Devir İşlemleri

Marka Nedir?

Marka,bir işletmenin mal ve hizmetlerini diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırmaya yarayan sayı,şekil,şahıs isimi,harfler ve benzeri ayırt edici işaretlerdir.

 

Markalar mal ve hizmetlerin adeta garanti fonksiyonunu üstlenirler.Kişiler hizmet ve malların niteliklerini,standartlarını markalarına bakarak belirleyip,tercih ederler.Bu yüzden marka imza ve reklam konumundadır.

 

Markalar üzerinde bulunduğu hizmetin veya ürünün ayırt edici özelliğidir.Markalar algıda seçiciliği tetikler ve çoğu zaman üzerinde bulunduğu ürünün türüyle özdeşleşir.Örneğin‘selpak’.

Selpak bir marka olmasına rağmen kağıt mendil,peçete gibi ürünleri toplum  çoğu zaman selpak ismiyle telaffuz etmektedir.Ya da erkekler traş bıçağı değil de Gilette (jilet) olarak aradığı ürünü ister Bu da markanın gücünü göstermektedir.Bundan dolayı markanızı korumanız ona sahip çıkmanız çok önemlidir.

MARKANIN TESCİL İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

Marka tescil çeşitleri 4 adettir : Hizmet markaları,Ticaret markaları,Garanti markaları,Ortak markalar.Markaların bu çeşit kategorize edilmesi ayırt edilebilirliği artırır.

 

Marka tescil sürecinde ,markayı tescil ettirmek için müracaat edilir ve müracaat kabul edildiği taktirde markanın korunması başlar.

Marka tescili için başvuru yapmadan önce muhakkak markanın daha önce tescilinin yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi gerekir.

 

Marka tescilini Türkiye’de Türk Patent Enstitüsü yapmaktadır.Yapılan müracaat ve bu talebe karşı varsa itirazlar değerlendirilir.İtiraz olmadığı taktirde ortalama 10-12 ay arasında marka tescil işlemi tamamlanmaktadır.Bu tescil sürecinde itiraz olursa tescil süreci, itiraz ortadan kaldırılıncaya dek durur.

 

Markayı ister kişi kendi adına ,ister ailesi adına isterse de şirketi adına tescil ettirebilir.Marka tescili o kişi tarafında satılabilir,devredilebilir,lisans anlaşması yapılabilir,Franchise olarak kiralanabilir.

 

Tescil edilecek marka açık -anlaşılabilir olmalıdır;daha önce tescil edilmiş bir markayla benzerlik göstermemelidir.

 

Marka tescil ettirildikten sonraki 5 yıl içinde kullanılmalıdır.Her ne kadar marka tescili 10 yıllık bir koruma sağlıyor olsa da tescil edilen marka ilk 5 yıl içinde kullanılmalıdır.

MARKA TESCİLİ YENİLEME

Tescil edilen markanın markaya sağladığı koruma süresi 10 yılla sınırlıdır.10 yıl sonra markanın tescil yenileme işleminin yapılması gerekir.Koruma süresinin bitmesinden itibaren 6 ay içinde tescil yenileme işleminin yapılması gerekir.Yapılmadığı taktirde markanın koruması sona erer ve marka hükümsüz olur.

 

Türk Patent Enstitüsü marka tescil yenileme işlemi esnasında ,şüpheli gördüğü durumlarda yenileme işlemi yaptıracak olan kişiden her türlü delili isteyebilir.

MARKA DEVİR İŞLEMLERİ

Marka tescil edildikten sonra hukuki ve ticari bir statü kazanır.Ticari bir statü kazanmasına bağlı olarak marka devredilebilir,satılabilir,kiralanabilir.

 

Marka devri için gerekli her türlü işle Türk Patent Enstitüsü nezdinde yürütülür.Devir işlemi sonrasında da marka sicil kütüğüne işlenerek devir işlemi bitirilir.Marka devir işlemi sadece tamamlanmış yahut tescil edilmiş markanın devri olmayabilir.Aynı zamanda yeni müracaat edilen müracaatı devam eden bir markanın da devri mümkündür.Müracaatı devam eden marka için noterden devir işlemini onaylatmak gerekir.

PATENT NEDİR ?

 

Patent ,bilimsel ve teknik bir buluş için buluş sahibine yetkili mercilerce verilen ve o buluşu belirli bir süre üretebilme ,kullanabilme ve hatta  satabilme alternatiflerini içeren bir haktır.

Bu hakkı gösteren belgeye de patent denir.

 

Patent hakkı başkalarının buluşu üretmesini,satmasını,kullanmasını bir süre engelleme hakkı verir.Patentli bir buluş  kişiye mülkiyeti haline gelir.

Bir buluş için patent isteme hakkı onu bulana veya onun haleflerine ait olup patentli buluşun devri de mümkündür.

 

Birlikte bir buluş gerçekleştirilmişse patent isteme hakkı,aksi kararlaştırılmadığı sürece müştereken bu kişilere ait olur.

 

Aynı buluş birbirinden bağımsız birden çok kişi tarafından gerçekleştirilmişse patent isteme hakkı önce başvuru yapana veya diğerlerine göre rüçhan hakkı olan kişiye aittir.

PATENT NASIL ALINIR?

Patent başvurusunda öncelikle buluş sahibi Türk Patent Enstitüsüne başvurarak patent araştırması yapar..Eğer buluş mevcut patenti bulunanlara yeni bir şeyler katıyor veya onlardan önemli farklarla ayrılıyorsa başvurunun reddedilme ihtimali çok düşüktür.

 

Patent başvurusu için gerekli olan dokümanlar :Başvuru dilekçesi ,Patentle korunması istenen buluşun içerdiği öğeler,buluş konusunu anlatan açıklama,patent istemine ait resimler ,özet ve tarifnamedir.

 

Türk Patent Enstitüsü yapılan patent tescil istemini şekli ve esas açıdan değerlendirerek tescil istemi hakkında karar verir.

 

Patentin ; yenilik , tekniğin mevcut durumuna farklılık getirme ve sanayiye uygulanabilir olma özelliklerini içermesi gerekir.


Bu Makaleyi Paylaş