Meskeniyet İddiası Davası

Meskeniyet İddiası Davası

Meskeniyet İddiası Nedir

  Meskeniyet iddiası İcra İflas durumunda  haciz işlemi söz konusu olduğu zamanlarda adı geçen bir kavramdır.İcra iflas kanunun  82/12 maddesinde bahsedilmiştir.

  Buna göre;Borçlunun haline münasip evi ancak evin kıymeti fazla ise bede­linden ha­line münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılacaktır.

  Bir meskenin borçlunun haline uygun olup olmadığını anlamak için ise haciz anında ki kişinin sosyal durumuna ayrıca borçlu kişinin ailesinin ihtiyaçlarına bakılarak karar verilir.

  Şu şekilde borçlunun münasip evi dediğimiz zaman yani borçlunun haline münasip bir evi varsa bu haczedilemez.

Meskeniyet iddiası dediğimiz zaman İcra İflas kanununa göre borçlunun evi eğer haczedilecek ise bu evin borçlunun münasip evi olmamalıdır.

Münasip Ev Ne Demektir

  Yargıtay kararlarında bir meskenin borçlunun haline uygun olup olmadığı yani münasip olup olmadığını adı geçenin haciz anındaki sosyal durumuna bakılarak ve borçlu ile ailesinin ihtiyaçlarına göre belirlenecektir.

   Burada anlatılan “aile” kavramı, geniş anlamda olup, borçlu ile birlikte aynı çatı altında yaşayan kişileri ve  bakmakla yükümlü olduğu kişileri kapsamaktadır.

  Yargıtay kararlarında takip borçlusunun evli kızı ile damadının da borçlu  birlikte yaşaması durumunda ,borçlunun ev ihtiyacı yani münasip ev  belirlenirken bu kişilerin de hesaba katılmaları gerektiği yönünde kararlar vermiştir.

 Yargıtay kararları her ne kadar bu doğrultuda olsa da icra memuru bu haczi yapabilir.Burada kişinin buna itiraz etme hakkı doğacaktır.

  Yargıtay kararına rağmen İcra Müdürlüğünce haciz işlemi gerçekleştirilebilecek ancak  yapılması gereken burada usulüne uygun olarak itiraz hakkını kullanmak olacaktır.

  Kanun’da geçen “ev” tabirinden anlamamız gereken konut olarak kullanılmaya elverişli yerlerin kastedildiğidir.

   Aynı zamanda  taşınmazın tapu kaydında arsa veya tarla olarak gözükmesinin, üzerinde mesken bulunması hâlinde haczedilmezlik şikâyetinde bulunulmasına engel olmayacağı; haczedilmezlik şikâyetinin mevcut ve oturmaya uygun bir evin bulunması hâlinde yapılabileceği; henüz mesken olarak kullanılabilir bir durumda bulunmayan taşınmazın haczedilmezlik şikâyetine konu edilemeyeceği kabul edilmiştir.

 

Meskeniyet İtirazı Sonuçları

 

   Yapılan İtiraz üzerine İcra mahkemesi tarafından, borçlu olan kişinin sözü edilenlerle  barınması için zorunlu olan münasip meskeni temin etmesi için gerekli bedeller bilirkişilere tespit ettirilecek ve bundan sonra, haczedilen yerin kıymeti bu bedelden fazla ise satılmasına karar verilecektir.

   Satış bedelinden yukarıda anlattığımız nitelikleri belirlenenmünasip  mesken için gerekli olan miktar borçluya bırakılmalı, kalanı ise alacaklıya temin edilmelidir.

  Bu özellikleri  aşan nitelikte ki yerlerle, genel makul ölçüleri geçmiş oda ve salonu kapsayan ve ikamet için zorunlu nitelikleri içeren bir meskenin dışındaki yerler, kanun maddesinde  öngörülen amaca aykırı olacaktır.

   Yargıtay kararlarında  borçlunun mevcut sosyal statüsünden daha kötü statüye gerilemesine izin verilmemesi gerektiğini vurgulamıştır.Ancak bu konuda da fazla ileyiye gidilmemelidir. Bu anlamda da borcunu ödemeyerek alcaklıyı zor duruma düşüüp lüks bir hayat sürmesi yani geçinebileceği yaşamdan daha fazlasını karşılayabilmek için itiriazda bulunması anlaşılmamalıdır.

  Yapılacak itiraz üzerine mahkeme tarafından mahallinde keşif yapılarak yukarıda analattıklarımız doğrultusunda bir keşif yapılmaşıdır.Haczedilemezlik şikayetini yani meskeniyet iptalini ileri süren borçlunun bu iddiasını kanıtlama yönünde ispat külfeti kendisine ait olacaktır.

Meskeniyet İddiasında İtiraz Ne Sürede Yapılmalıdır

 Kanun maddesine göre meskeniyet şikayetini, haczin öğrenildiği tarihten itibaren yedi günlük sürede yapılmalıdır.

Meskeniyet İddiasında Mesken Olarak Neler Değerlendirilmez

   Borçlunun ipotek ettiği taşınmazı hakkında sonradan yapılacak olan haczedilmezlik şikayetinde bulunabilmesi için ipoteğin esnaf kredisi, mesken kredisi, zirai kredi gibi zorunlu olarak yapılan ipoteklerden olması gerekmektedir.Zorunlu olarak kurulan bu ipoteğin meskeniyet itirazına engel teşkil etmeyeceği ilkesi bu ipoteğin sosyal amaçlı olarak verilen kredinin teminatını oluşturmasından kaynaklanmaktadır.Borçlunun kendi serbest iradesi ile kurmuş olduğu bu  ipotekler, adı geçenin, daha sonra ki zamanlarda  bu yerle ilgili olarak meskeniyet iddiasında bulunmasını engelleyecektir.Yani banka kredisi ile alınan evin borcu için haciz uygulanmasıdurumunda  haczedilemezlik şikayeti geçersiz olacaktır

 

Mesken ÜZerinde ki İpotek Hacze Engel Midir

 

  Yargıtay kararlarına  göre bir alacaklısı lehine kendi evi üzerinde ipotek tesis eden borçlu böylelikle bütün alacaklılarına karşı haczedilmezlik iddiasından feragat etmiş olacaktır. Borçlunun bir alacaklısı lehine evi üzerinde ipotek tesis etmesi onun eve ihtiyacı olmadığı anlamına gelecektir.Ancak Yargıtay bunda bazı istisnlar getirmiştir;

  • Takip borçlusu olan kişi, satıcıdan aldığı bu evin satış bedelinin bakiyesinin temini için aynı satıcı lehine evi üzerinde ipotek tesis etmişse, bu durumda  diğer alacaklılarına karşı da haczedilmezlik iddiasından feragat etmiş sayılacaktır.

  • Ev (konut) kredisine ilişkin bir istisna daha vardır. Takip borçlusu kişi ev kredisi almak için kredi veren kurum veya kişiye evini ipotek ettiği durumda  bununla diğer alacaklılarına karşı da haczedilmezlik iddiasından feragat etmiş olacaktır.

  • Bir diğer istisna da borçlusunun zirai kredi almak için evini ipotek ettirmiş olmasıdır.

 

Meskeniyet iddiasında bulunacak olan kişi deneyimli avukatların yardımı ile dava sürecini kısaltacaktır.Bu yüzden sizi yetkin avukatlarla çalışan ofisimize bekliyoruz.Onide destek ve hukuki danışmalıkta yapan büromuza gelerek size en iyi hizmeti vermeyi hedeflemekteyiz.

 


Bu Makaleyi Paylaş