Savcılığa Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?

Savcılığa Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?

Savcılığa Suç Duyurusu Nedir?

 

Suç duyurusu, maruz kalınan suçun savcılık makamına yahut kolluk kuvveti olan polis, jandarmaya anlatılması ve mahkeme önünde cezalandırılması için yargılanması adına ihbar etmektir. Bu sayede suçun mağduru, suç duyurusunda bulunarak adalet duygusunu tatmin adına bir süreç başlatmış olacaktır.

Suç  duyurusu hukuk sistemimizde herhangi bir şekil şartına bağlı değildir. Ancak yazılı usul olarak bir alışkanlık kazanılmıştır. Bu yazılı usul yani dilekçe, kişinin suç duyurusunda bulunması maruz kaldığı suçun daha net anlatmasına, yaşanan olayların ve ayrıntılarının daha anlaşılır ifade etmesine katkıda bulunmaktadır.

 

Savcılığa Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?

 

Suç duyurusu savcılık makamına veya kolluk kuvvetlerinin makamlarına şikayetçi tarafından maruz kaldığı suçun anlatılması ile yapılır. Mağdurun bu makamlardan birine suçu içeren olayı faillerini de biliyorsa anlatması yeterlidir. Ancak ülkemizde bu suç duyurusunda dilekçe ile yapılması alışkanlık kazandığından ve bu dilekçe ile başvurunun daha sağlıklı olduğundan dolayı bu makamlara suçu içeren olayın anlatıldığı bir dilekçe verilmesi yeterlidir.

 

Bu dilekçenin verilmesi ile ceza muhakemesinde soruşturma evresi başlayacaktır. Kovuşturma evresi için şartların oluşması halinde soruşturma evresi de sonlanacaktır.

 

Suç duyurusu, suçun işlendiği en yakın Cumhuriyet Savcılığına yapılmalıdır.

 

Savcılığa Suç Duyurusu Dilekçesinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

 

 Savcılığa dilekçe ile yapılacak suç duyurusunun dilekçesinde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu noktalar;

 

  • Suç duyurusu ile hangi savcılığa başvuruluyorsa o savcılığın adı başlık olarak yazılmalıdır.

  • Suçtan zarar görenlerin ad-soyad ve adresleri yazılmalıdır.

  • Suçu gerçekleştiren faillerin ad-soyad ve adresleri yazılmalıdır.

  • Suçun işlendiği tarih yer almalıdır.

  • Olaylar başlığı atılarak bu başlığın altına kısa, öz ve olayları sıra ile takip edecek şekilde aktarılmalıdır.

  • Olaylar başlığı tamamlandıktan sonra, deliller başlığı altında tüm deliller yazılmalı, elde edilmiş delil varsa dilekçeye eklenmeli makama birlikte verilmelidir. Tanıkların ad-soyadları ve adresleri yazılmalıdır bu bölüme.

  • Kamu davası açılması isteniyorsa suç duyurusunda bulunan tarafından, bu istek dilekçenin netice-i talep kısmına yazılmalıdır.

 

Yazılacak olan dilekçede suç duyurusunda bulunan olabildiğince öznel ifadelerden yani kendi öfke ve duygusunu belirten ifadelerden kaçınmalıdır. Olabildiğince yalın bir anlatıma sahip bir dilekçe meydana getirmelidir ki bu sayede suç duyurusunda bulunduğu makama suç fiilini içeren olayları aktarabilsin.

Proaktif Hukuk Danışmanlık Bürosu olarak sizin bu dilekçeye kolay ulaşmanız için, bir örnek sitemizin dilekçeler bölümünde yer almaktadır.

 

Savcılığa Suç Duyurusunda Avukatın Etkisi

 

Suç duyurusunda bulunan suçtan zarar gördüğünü iddia eden kişi adına suç duyurusundan itibaren işlemleri kamu görevlileri yapacaktır. Ancak suç duyuru gibi ciddi durumlarda mağdurun kendisini avukatı ile temsil ettirmesi suç duyurusunda bulunan şikayetçi açısından müthiş faydaları olabilecek bir durumdur. Bu sayede hem delillerin toplanması ve değerlendirilmesi hem de dilekçenin nasıl yazılacağı ve hangi hususlara dilekçede dikkat çekilmesi gerektiği noktasında sizi temsil edecek avukatın sizlere çok büyük hukuki faydaları olacaktır.

 

Proaktif Avukatlık Bürosu olarak hem mağdur müvekkillerimizin hem de suçlanan müvekkillerimizin ceza muhakemesinde tecrübeli avukatlarımız sayesinde hak ve menfaatlerini müvekkillerimizin lehine sonuçlanacak şekilde savunmaktayız.

 

Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunanlar Yargı Sürecine Katılabilir mi?

 

 Suç duyurunuz ile birlikte açılacak dava bir kamu davasıdır. Bu kamu davasında devlet mağdur sıfatına sahip kişinin yani şikayetçinin bu davaya belli bir oranda cumhuriyet savcısının yanında katılmasına müsaade etmektedir. Bu sınırla müdahillikle davaya katılan suç duyurusunda bulunan kişi bu sayede bazı mahkeme işlemlerini de yerine getirebilecek ve dahil olabilecektir.

 

Konu ile ilgili merak ettiğiniz başka soruların cevaplanmasını istiyorsanız sitemize üye olarak alanında uzman avukatlarımıza sorularınızı yönlendirebilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş