Şirket Ortağına İcra Takibi Nasıl Açılır?

Şirket Ortağına İcra Takibi Nasıl Açılır?

Şirket Ortaklığı Ve Şirketlerde Müteselsil Sorumluluk

   Ticari şirketlerde müteselsil sorumluluk TTK’da düzenlenmiştir.Şirket ortaklığı olduğu takdirde müteselsil sorumluluktan bahsederiz.Yazımızda ortak bir şirkte olduğu takdirde yani müteselsil ortaklık olduğu halde yapılacak olan icra takibi nasıl yapılır ve bu kişilerin sorumluluğu nedir ona bakacağız.

   Müteselsil sorumluluk söyle ifade edilebilir;bir zararın giderilmesi için birden çok kişinin her birinin teker teker, ortakların bir kısmının veya hepsinin birden sorumlu tutulabilmesine denilir.

Bir borçlanma işleminde borçlu ve alacaklı birer kişi olabileceği gibi, aynı borçlandırıcı işlemde birden fazla borçlu veya birden fazla alacaklı da olabilecektir.

   Birden daha  fazla borçlu bulunması durumunda borçlulardan her biri, borcun tamamından alacaklıya karşı sorumlu ise fakat alacaklı alacağını borçlulardan herhangi birinden veya tüm  borçlulardan alabiliyorsa yahut birden fazla alacaklının varlığı halinde, alacaklılar kendilerinden yani şirketin ortaklarından  bağımsız olarak borcun ifasını isteyebiliyorlarsa, ancak borçlu kişi borcundan alacaklılardan birine, bir kısmına veya tamamına yaptığı tek ödemeyle kurtuluyorsa  burada "müteselsil borç ilişkisi" var olacaktır.

    Birden çok şirket ortağının aynı zarardan dolayı aynı biçimde sorumlu tutulabilmesi  ve zarar görenin zararı gidermek için dilediği sorumlu veya sorumlulara başvurabilmesi şeklinde oluşan müteselsil sorumluluktur.

 

Şirket Ortağının Kişisel Alacaklılarının Takibi

Şirket ortağının  kişisel alacaklıları ise genel haciz yolu  ile,eğer şirket ortağı olan borçlu ortak, iflasa tabi kişilerden  ise iflas yolu ile ya da rehnin paraya çevrilmesi yolu ile borçlu olan ortak takip edebilir.Bununla birlikte alacaklılar, haciz  ya da iflas seçeneğinden birini tercih edebilirler.

    Ortak olan kişi  iflasa tabi bir kişi değilse o zaman alacaklılar, borçlu ortağın limited şirketten olan alacakları dahil, tüm mal varlıkları için icra takibi başlatabileceklerdir.Alacaklı kişiler alacaklarının miktarına göre, borçlu ortağın şirket dışındaki kişisel mal varlığına başvururlar. Bu varlığın borcu karşılamayacağını anlarlarsa ortağın limited şirketteki ortak mal varlığına icra yolu ile takibat yapabilirler.

 

Ortağın Şirketteki Mal Varlığı İçin Şirket Ortağının Alacaklısının Takibi

 

Borçlu olan şirket ortağının kişisel alacaklıları ,ortağın şirket dışındaki mal varlığına başvurduktan sonra ya da daha önce başvurmadan,şirket ortağının şirketteki mali haklarının ( kâr payı alacakları ve ortaklık payı ) ile varsa borçlu ortağın şirketten olan diğer alacaklarının haczini talep edebilirleceklerdir.

--Şirket ortağının  sahip olduğu kar payı alacağının haczi; Şirket sözleşmesinden aksi bir hüküm anlaşılmadıkça,ortaklar, yıllık bilançoya göre kazanılmış net kardan pay alırlar. Şirket ortakların kar payı hakkının doğması için şirket genel kurulunun karın dağıtılmasına karar kılmış olması gerekir.Şirket ortağının kişisel alacaklıları ortağın şirketteki, kar payı alacağını da haczettirebilirler. Şirket genel kurulun kararında  kar payının dağıtım kararı alınmamış ise , bilançoda yer alan geçmiş yıllara ait  karlarının varlığı nedeniyle ortağın kar payı hakkı olacağı söylenemez.

--Şirket ortağın diğer alacaklarının haczi; Eğer ki borçlu olan şirket ortağı,bu borcu  şirket işleri için vermişse borçlunun şirketten bunu talep etme hakkı doğacağından, şirket ortağının kişisel alacaklıları da, bu haktan dolayı bunun haczedilmesini isteyebilir.

--Şirket ortağın ortaklık payının ve tasfiye bakiyesine katılma hakkının haczi; limited şirketlerde, borçlu şirket ortağı alacaklıları doğrudan doğruya ortağın payına haciz koydurmak suretiyle kendilerine devrini isteyebilirler.Ortaklık payının bu şekilde  devri şirketçe kabul edilmeyebilir.

 

Şirket Alacaklısının Şirketi Takip Etmesi

 Limited şirketler şirket  alacaklılarına  karşı bütün mal varlıkları  ile sorumludur. Yani şirketten alacaklı olanlar ancak, tüzel kişiliğe sahip olan borçlu şirkete başvurmak zorunda kalırlar.

   Şahıs şirketi olan komandit ve kollektif  şirketlerden farklı olarak, limited şirketlerde, şirket alacaklıları şirketin sona ermesi ya da şirket aleyhindeki takibin sonuçsuz kalması halinde bile, ortaklara doğrudan doğruya başvuramayacaklardır.

 

Şirket Alacaklısının Şirket Ortaklarını Takibi

TTK’ya göre ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp  sadece taahhüt ettikleri esas sermaye payını ödemekle ve şirket ana sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yana edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler.

   Şirket ortaklarının sorumluluğu, taahhüt ettikleri  sermaye ile sınırlı olduğundan, ortaklar sermaye koyma borcunu yerine getirdikleri oranda bu sorumluluktan kurtulacaklardır.

  Sermaye borcunu tam olarak yerine getiren şirket ortağının sorumluluğu da sona erecektir. Ancak,şirket ortağı  limited şirkete olan sermaye borcunu kısmen yerine getirmemiş olsa bile  bunu talep hakkı şirketindir.Şirket alacaklıları,şirketin bu bakiye sermaye alacağını,borçlu şirket ortağına haciz ihbarnamesi göndererek haciz ettirebileceklerdir.

 

   Şirketlerin icra takibi zorlu bir süreç içindedir.Bununla birlikte bu süreç deneyimli avukatlar dahilinde ele alınmalı ve dava süreci boyunca bir avukat ile yürütülmelidir.Günümüzde bir çok şirket varlığı düşünüldüğünde deneyimli avukat kadrosu olan bir hukuk bürosu ile bu süreçte olmak faydalı olacaktır.2001 yılından beri size kaliteli bir danışmalık ve hukuk danışmanlığı sunmayı hedef edinmekteyiz.Her türlü sorunu online destek alarak ya da ofisimize gelerek bize sorabilirsiniz.


Bu Makaleyi Paylaş