İşyerinde Sosyal Medyayı Kullanmak İşten Çıkartılma Sebebi Midir?

İşyerinde Sosyal Medyayı Kullanmak İşten Çıkartılma Sebebi Midir?

İş yerinde Sosyal Medya Kullanımı

 

 Günümüz internet çağında ve akıllı telefonların hayatımızdaki yerini kuvvetlendirmesi ile birlikte insanların dahili oldukları sosyal medya mecralarında -facebook, twitter, instagram, snapchat vb.-  geçirdiği vakit artmıştır. Bu durum çalışanların iş yerlerinde mesai süreleri içerisinde de vaktini almaktadır.  Çalışanlarının bilgisayarlarında geçirdiği süreyi takip eden işverenler İş Kanununun 25. maddesine dayanarak ve somut durum olarak da çalışanın iş yerinde sosyal medyayı yoğun olarak kullanmasını sebep göstererek çalışanları ile aralarındaki iş sözleşmesini fesih edip kıdem ve ihbar tazminatı ödemekten de kurtulduklarını sanmaktadırlar.

 

 Teknolojinin ilerlemesi ile hukukun düzenlemesi gereken yeni bir hukuki durum ortaya çıkmış ve ülkemiz bağımsız yargısı bu ihtilaflı durumu yargıtayın verdiği kararlar ekseninde çözmektedir.

 

İşten Çıkarma Nedenleri

 

 İş yerinde sosyal medya kullandıkları gerekçesiyle işçisini işten çıkaran işverenler İş Kanunu madde 25’te sayılan işverenin haklı nedenle iş sözleşmesini derhal feshi nedenlerinden ahlak ve iyi niyete uymayan hallere dayanarak işçisi ile arasındaki iş sözleşmesini fesih etmektedir.

 

 İş Kanunu madde 25 te sayılan haklı nedenle derhal fesih hakkında ahlak ve iyi niyete uyamayan haller ve benzeri durumlara kanun saydığı haller şunlardır:

 

  • İşçinin, işverenin ailesi, ailesinin onura ve işverenin şahsı ve şerefine yönelik hakarette bulunması,

  • İşçinin iş sözleşmesinin gerçeğine aykırı hareket etmesi,

  • İşçinin işverenin güvenini kötüye kullanmak gibi doğruluk ve bağlılığa uygun düşmeyen tavırlar sergilemesi,

  • İşçinin aynı işyerinde çalışan başka bir işçiye cinsel tacizde bulunması,

  • İşçinin ödevlerini yapmaması ve bu ödevleri yapmamakta ısrar etmesi,

 

vb. haller işverenin işçi ile arasındaki iş akdinin haklı nedenle derhal feshine neden olur.

 

 Haklı nedenle iş sözleşmesini fesih eden işveren haklı bir nedene dayandığından dolayı işçisine karşı tazminat yükümlülüğü doğmamaktadır.

 

İşten Çıkarma Neticesinde Kıdem ve İhbar Tazminatı

 

 İşveren, işçisi ile arasındaki iş sözleşmesini fesih etmesi halinde işverenin işçisine karşı şartları oluşmuşsa kıdem ve ihbar tazminatını ödeme yükümlülüğü altındadır. Ancak İşçinin işyerinde sosyal medya kullanmasından dolayı iş akdinin feshi halinde işveren İş Kanunu 18. madde yerine 25. maddeye dayanmakta ve tazminat ödememektedirler. Bu durum işçi ile işveren arasında hukuki ihtilafa neden olmaktadır. İşçi, tazminatını, fazla mesai ücretini ve alacaklarını talep ettiği gibi bazı işçiler işe iadesini de talep etmektedir.

 

Yargıtayın verdiği kararlar sosyal medya kullanımının niteliğine göre ve bu kullanımın işçinin işyerindeki performansının düşüklüğünü etkileyip etkilememesine göre kararlar vermektedir.

 

  Proaktif Avukatlık ve Hukuk Danışmanlık Bürosu iş hukukunda uzman avukatlar ile işverenin iş yerinde sosyal medya kullanımından dolayı iş akdi feshinden doğan hukuki uyuşmazlıklarda yani dava süreçlerinde hem işverenin hakkını hem de işçinin hakkını layıkıyla savunabilmek adına yargıtayın verdiği kararlarında dahili olduğu mevzuatı takip ederek yenilikleri ve gelişmeyi gözden kaçırmamak ve müvekkillerine en iyi hukuki hizmeti verebilmek adına büyük bir çaba içerisindedir.

 

Yargıtay Kararları Çerçevesinde İş yerinde Sosyal Medya Kullanımı

 

2010/14752 no’lu karar: İşveren, fesih ettiği iş sözleşmesinde dayandığı neden çalışanın işini yapması gereken bilgisayarının başında sürekli olan bazı site ve programlardan arkadaşlarıyla yazıştığı ve bu yazışmalarında sorumluluğunda olduğu iş ödevleri ile alakasının olmadığıdır.

 

 Yargıtay böyle bir durumda işverenin fesih kararını yerinde buldu. Ancak haklı bir nedene dayalı olmadığını yani işçinin sosyal medya aracılığı ile işle ilgisi olmayan yazışmalarının ne denli çalışma performansını etkileyeceğinin tespiti yapılamayacağından iş sözleşmesinin feshini haklı bir nedene dayalı bulmadı ve işçiye tazminat hakkının ödenmesine hükmetti

 

2008/5294 no’lu karar: İşveren çalışanının iş sözleşmesini iş yerinin internetini özel amaçla kullandığı pornografik içerikli resim ve videoları işletmenin veri tabanına indirdiği gerekçesiyle sözleşmesi feshetmiştir. Bu kararında yargıtay feshi haklı buldu ancak tazminatsız fesihin maddesi olan İş Kanunu madde 25’e sokmadı bu durumu. İş kanunu madde 18 içerisinde değerlendirerek işçinin tazminat almasına hükmetti.

 

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin Kararı: Yargıtay tarafından son günlerde alınmış ve ses getiren bu karara göre cep telefonundan sosyal medyayı kullanan bir işçinin bu sebebe dayanılarak işvereni ile arasındaki sözleşmenin feshedilmesi yargıtay tarafın tazminatsız fesih anlamına gelen madde 25’e dayandırılmamıştır. Bilirkişi raporlarıyla facebook sitesine girdiği kanıtlanan işçinin iş performansı için yargıtay, bu sosyal medya kullanımının işçinin iş performansını ne düzeyde düşürdüğünün ispatı olmadığı gerekçesiyle işverenin işçiye tazminat ödemesi gerektiğini söylemiştir.


Bu Makaleyi Paylaş